allt

Imorgon tar jag på mig de horiga stövlarna och följer med till Mosebacke. Måste bryta mönstret av jobba, äta, sova. Läser Martina Lowdens debutbok Allt. Hon var en flitig besökare på LAVA när jag jobbade med Skrivoteket och var begåvad redan då. Hennes bok får mig inspirerad. Men jag är inte sams med ord, försökte skriva ett brev igår och det gick alls inte.

true romance

kärleksbrev

Nästa vecka ska jag hålla ett 40-minuter långt föredrag om ungas situation i den ryska republiken Karelen. Är inbjuden eftersom jag skrivit ett kapitel i en bok som ges ut av Föreningen Norden. Än så länge har jag bara nyckelord i huvudet, som varken är politiskt korrekta eller vad föreningen väntar sig. Jag inbillar mig inte att jag är ett språkrör för dagens generation i Ryssland, herregud, jag var ju lost in translation under min tid i exil. Jag kommer att berätta om
Made in Russia, visa bilder och förstås prata om hur dåliga svenskar är på att komma hem med intressanta och moderna reportage från Ryssland. Idag kom en polack fram till mig på jobbet och drog ordvitsar på ryska - det var någonting om att ljuga på en matta, jag förstod inte vad som var roligt men han lovade att komma tillbaka med ryska historieböcker. Dagen har varit som en Beck-film, och nu har jag fått veta allt om mina besökares bölder och alkoholvanor. Jag hoppas att sommaren kommer snart och att jag ser ut så här.

magnus krepper

14464-74
Het. Hetare. Hetast.

benvärmare



Nu ringde nån tjej med Asperger och ville beställa gympafilmer med Jane Fonda på VHS.

windowlicker

14464-72

Hittade den här Terry-bilden som får mig att tänka både på Aphex Twin och
Francesca Woodman.

Känner mig sargad och inte redo för solljus. Skulle gärna inte synas just nu. Frukost på Copacabana med Ylva och Sofia, de har blivit polaroid-nördar och jämför olika filmer, vilken som ger mest cyan och minst magenta. Underbart. Sandra Qvist kom förbi, höggravid, och visade en låda med sina polaroider, jag tyckte mycket om porträtten på hennes gråtande farmor. Ylva tog en vacker motljusbild på mig, den ser ut att vara tagen en sommardag på stranden 1975. Tydligen kostar de där manickerna över tvåtusen att köpa begagnade. Pappa fotade mycket med Polaroid och Canon Dial, bilderna på min bror och systrar är magiska. Så fort jag drar upp huvudet ur sanden börjar jag minnas otäcka saker från sjukhuset, frågor dyker upp, varför varför varför. Jag minns plötsligt att läkaren var där sista gången jag besökte pappa på sjukhemmet, med två utbytesstudenter från Tyskland.

plastic fantastic

Det händer att jag kollar på stureplan.se i brist på annan stimulans och småler litegranna åt allas fotominer. Bloggtjejen Hanna Fridén har blivit mingelfotograf, och efter vad jag kan se retuscherar hon sina bilder ganska flitigt i PS. Svettiga pannor på Teatron har aldrig varit så matta och befriade från rynkor. Det var iofs lite kul att hon lagt till en muskelbulle på sin överarm. Jag menar, ska man posera sådär kan man lika gärna gå hela vägen.

666

Sjukt roligt att E-type är invald i Skönhetsrådet.

hildebrand II

Den roligaste scenen i Ingen kan älska som vi är när Isabella Scorupco är på date med Dominik Henzel. Han, "den heta dj:n på nattklubben", har dukat upp med rött vin och brieost. De dansar tryckare och hånglar och han börjar ta henne på brösten, varpå hon ger honom en örfil och springer därifrån. Han står kvar och ropar efter henne: "Meh, haru mens eller??"

Kärleksscenen är helt makalös. De är bara tonåringar, men ligger på en fårskinnsfäll i en tom stuga i Jämtland med tända ljus från gyllene kandelabrar... Isabella har vita sidenunderkläder och är värsta baben, hon går ju för sjutton nästan ner i brygga, "Jonny " försöker hänga med men ser mest ut som en vilsen valp i igelkottsfrisyr. Mjukporr, Hildebrand, mjukporr!

hildebrand

Moahahaha! Alla måste se Ingen kan älska som vi från -88! NU.

söndag

I love REA! Köpte ett par horiga svarta stövlar, snygga underkläder från Calvin Klein och Chantelle samt diverse prylar till min lägenhet. Läste ut en bok, njöt av årets tredje semla. Pratade länge med mor om bokprojekt. Det är tur att jag har en sådan skarp mamma, att hon kan se klart på saker och inte vara konstant martyr. Att hon förstår hur viktigt det är för mig att forska kring min far, att jag får ärva alla papper och bilder utan något ifrågasättande. Ikväll är jag på Cinemateket igen.

tofflor på institutet

14464-69

Jourhavande medmänniska. Jag färgar håret på mamma. Hennes hår är som en pälsmössa på huvudet, tjockt och brunt. Surfar in på
www.sorg.se. För 4000 spänn kan man gå på kurs i sorgbearbetning. Man ska ha bekväma kläder och inneskor. "Det finns mer än 43 olika förluster som kan utlösa den starka blandning av mänskliga känslor som vi kallar sorg." No kidding. Tänk att det finns ett institut för sorgbearbetning! Typiskt Sverige. Jag har en bra dag, dvs att världen känns tillgänglig och öppen. Men varför envisas de med att lysa upp Globen i regnbågsfärger?

hårdhudad

14464-67

Jag har en Securitasvakt på jobbet som utbildar sig till präst. Det var han som lät mig fundera kring uttrycket känslomässig förblödning. Han är industrisynthare, gillar engelsk humor och politiska diskussioner samt  våld. Jag har fått prova hans kniv-resistenta handskar som har något speciellt foder en kniv inte kan tränga igenom. Det är som att han bara går och väntar på att någon ska attackera honom på gatan, så att de där handskarna får en funktion utöver att bara värma händerna. Han har visat mig hur en ficklampa kan användas som tillhygge + Nitzer Ebb på YouTube.

    

lördag

En kväll med Sissi är ofta som att åka bergochdalbana, äventyr lurar i varje hörn. Jag led av spänningshuvudvärk, men hängde på så gott jag kunde. Vi var på Indigo, Söderkällaren och Skeppsbar. Sissi hade inga glasögon och såg människor hon kände överallt. Jag hade ont. Idag har jag sett Vårutställningen på Liljevalchs. Inget som gjorde mig upphetsad, men jag köpte en bok med Tuija Lindströms bilder.

mina skyddsänglar

Man går över den där skolgården för hundrade gången, det är halvmåne, man lyssnar på en fantastisk mix av I'm With Stupid med Pet Shop Boys och så kommer det tre harar och slår följe med en hela vägen hem!

som det var

14464-66

Kyrilliska bokstäver efter älskog, blodrött nagellack i färgen Russia Red.

”Carelian Nights”.

Kirurgigatan.

Anatomigatan.

Uppstoppade ekorrar.

Ärret som började vid hjärtat, ner över magen och ut längs ryggraden.

”Händelsecentrum”. Morfin genom slang. ”Final countdown.”

Glasburk med avklippt hår.

Sjuksköterskors fräkniga solbrända hud. Kolsyrat, smaksatt vatten.

Hjärtekännare/ hjärtekrossare.

”Hot spots”.

Smärtans ministerium.

Fjärilsrestaurangen.

”Signals of the heart?”


amerikas änglar

14464-65

PMS-demonerna börjar lämna mig ifred. Igår var en dålig dag. Idag en bättre som det känns. Kommer vara på jobbet till sent, sedan sushi med Sissi. Såg klart
Angels in America igår, åååååååh så bra. Intellektuella bögar i åttiotalets New York. Fantastiska Mary-Louise Parker som hallucinerande hemmafru. Al Pacino som ondskefull advokat, döende i AIDS. Meryl Streep som religiös mamma till bildskön smygbög. Ja, ni förstår nog. Inatt drömde jag att jag var ihop med Terry Richardson, jobbade som underklädesmodell och att pappa levde, men hade rymt iväg med nån ung brud, det var förjävligt och när jag vaknade kände jag mig nästan lättad över att verkligheten ser helt annorlunda ut, om än mer morbid.

jag var inte gjord för dessa dagar

Jag har sömnsjukan igen. Igår sov jag till kl ett, gjorde ett fotojobb för tidningen Bang RFSU (två tjejer som gjort en lesbisk sexbok), kom hem och somnade framför tv:n i flera timmar och gick sen och la mig i sängen och sov till kl halv elva dagen därpå, dvs nu. Drömde givetvis om katter. Här sprängs det någonstans, det kommer varningssignaler var tionde minut med efterföljande smäll. Har börjat titta på min dvd-utgåva av Angels in America som är så jävla sjukt bra. Utöver det är jag tröstlös. Ont, ont, ont.

fotografen

Sally Mann kommer till Kulturhuset 3 februari. Jag måste träffa henne innan hon också försvinner.

författaren

Ryszard Kapuscinski är död. Mina förebilder försvinner, en efter en.

Guldbaggegalan

De gröna stolarna stack som gräs i mina strumpbyxor och jag satt bredvid en rödklädd Marianne Ahrne. Sissela Kyle ledde galan med glans. Cecilia Frode var bäst som prisutdelare. Lena Endre vackrast i publiken. Eva Röse gravidast? Sara Sommerfeld och Måns Nathanaelson snuskigast på dansgolvet (med hård konkurrens från Rafael Edholm och hans nya kvinna). Maten var god, alkoholen likaså, skön stämning allt igenom. Jag höll mig till bröderna Björn och Aksel, dansade till Vanilla Ice och träffade Isak, upptäckte att min angorakofta läckte svarta tussar som fastnade under armarna, frös häcken av mig när alla skulle gå över röda mattan till Hasselbacken.

svart

Roligast idag: Günther vill bli min vän på Myspace. Ni vet, han med muschen som hade nån hit om stringbikinis. Tack Günther för att du vill bli min vän. Jag ska vårda vår vänskap med kärlek. Jag sitter på jobbet och läser bloggar. Temat är allt som oftast outfits och vassa armbågar inom mediabranschen. Och alla är arga på alla för att de tror att de är nåt och för att de ser ner på resten som inte har rätt status. Det är en djungel därute. Hua. Själv hoppas jag att allt kommer gå bra på galan ikväll. Jag kommer ha samma kläder som på nyårsafton, helsvart. Den lilla 50-talsklänningen köpte jag på Lisa Larsson inför milleniumskiftet och koftan i svart angora har min mamma stickat någon gång när hon var i min ålder. Lackskorna köpte jag nog till den första Guldbaggegalan, tänk att jag fortfarande kan ha dem. Tur det, är totalt pank och kan knappt köpa nya strumpbyxor. Känner för att bli salongsberusad och kanske flörta lite med äldre män. Eftersom jag är ensambarn, med undantag för icke-närvarande halvsyskon, har jag alltid fått följa med mina föräldrar på middagar och andra vuxen-tillställningar. Äldre män har med andra ord alltid funnits närvarande. Det var en spännande värld det där, men i efterhand förstår man ju att det var ganska dirty. Det var aldrig någon av föräldrarnas vänner som uppvaktade mig, däremot halvt psykstörda konstnärer/författare. Tvivlar dock starkt på min attraktionsförmåga, är trött och har fortfarande tonårsfinnar.

goldfinger

14464-64

Det var onaturligt vackert kl 07:00 i mitt kvarter. Trodde en stund att jag befann mig i en kuliss till filmen Narnia. Vaknade samtidigt som plogbilarna. Ikväll ska jag gå på Guldbaggegalan. Har varit där två gånger tidigare, en gång när pappa fick en guldbagge och en gång när jag jobbade som volontär och hade yrselattacker.

sommaren som smälter is

Temat fortsätter. Var på bio med Sasja och såg Underbara älskade eftersom jag fått gratisbiljetter av Sonet. En och en halv timme ångest och sorg. Och lite naket eftersom tjejen insisterade på att alltid bada topless. Filmen fick mig att längta efter sommaren. Solbränd hud och hav. Jag skulle behöva en manlig variant av den där tjejen, en kille som alltid badar naken och som tar mig med ut på klipporna och skriker det högsta man kan, lär mig dansa och sedan älskar med mig i ett gammalt fallfärdigt torp.

Snödrottning med hjärta av is

14464-62

En dag med tema döden. Såg reprisen av Sally Mann-dokumentären som bland annat handlar om hennes arbete med en utställning om döden. Hennes man har en obotlig muskelsjukdom. Sally fotograferar ruttnande människor och kroppsdelar från deras döda hund. Jag fascineras av henne och det liv hon lever med sin vackra man Larry på en fantastisk gård... deras vackra barn och Sallys ateljé och hennes sätt att se på fotografi och konst. Jag känner en längtan efter att ha en familj. Min egen känns så tunn och skör. Jag längtar efter att ha människor nära mig. Att varje kväll somna med en man som jag varit gift med i trettio år och fortfarande älskar och åtrår. Att vara vuxen och tillfreds med sitt arbete och sitt hem, sin vardag. Döden är fortfarande tabu. Sallys utställning blev till en början refuserad och det var rörande att se hennes besvikelse, det djupt mänskliga i att känna sig otillräcklig, att tvivla på sin förmåga.

Jag tog en lång promenad i snön, batterierna i min mp3-spelare tog slut mitt i låten The Beach Party med Hot Chip. Handlade mat och kom tillbaka hem, gjorde lyxkaffe och tittade på reprisen av Världens modernaste land som jag tycker är så jävla bra. Jag skulle vilja träffa en man som Fredrik Lindström. Avsnittet handlade om religion, hälsa och döden. I Ryssland talades det jämt och ständigt om att svenskarna har högst antal självmord i världen, att vi har välstånd och är jämlika men att vi inte är lyckliga, att vi lider av prestationsångest och inte kan få orgasm. Tydligen ligger vi snarare på 14-15:e plats i statistiken och denna föreställning är nog lika mycket en myt som den svenska synden. Det stämmer att döden är på alla sätt tabubelagd i Sverige. Den är institutionerad. 40% har aldrig sett en död människa, enligt någon undersökning. Vi skickar sms till de anhöriga för att inte störa. Efter några veckor slutar samtal, besök och blommor att komma, när det är då sorgearbetet börjar och man behöver medmänniskor som mest. Samhället ordnar krisgrupper för att hantera chocken, medan den långsiktiga sorgen är något man hanterar själv. Eller så vänder man sig till kyrkan, som idag kanske sysslar med något som de i programmet kallade utryckningsreligion. Jag önskar att jag hade grannar som jag visste namnet på, och en stor familj med många närvarande syskon. Jag önskar att jag hade en egen familj, kanske till och med en hund. Men mitt sätt att hantera sorgen motsäger allt detta. Jag drar mig undan periodvis och trivs än så länge bra med det. Jag har ärvt mycket av pappa, framförallt detta Tjuren Ferdinand-beteende. Men när jag känner självömkan komma, då är det dags att komma ur sitt skal. Jag har vant mig av med bekräftelse och kärlek från killar, vilket lämnat mig ganska tom på känslor, jag skulle göra allt för att få känna igen... upphetsning, förälskelse.... Jag är en av de procent som sett en död människa och stoppat hans påse med aska i jorden. En av de procent som anstränger sig för att kunna tänka på något annat än människans existens, som önskar att hon kunde lägga energi på sådant som alla andra verkar koncentrera sig på: fest, kläder och sex.




innan tröttheten slår in

Spetsar teet med whisky, lyssnar på blandband som vänner spelat in, läser pappas texter. Snö.

på hal is

Hos mamma igen. Hon lyssnar på Sinatra, skurar badrummet och gråter. Lagar trerättersmiddag... Jag har varit på vernissage för Strömholms bilder på Galleri Kontrast med Sofia och Ylva. Det var fullt av folk och Anders Petersen höll invigningstal. Jag stod på darriga bambi-ben och drack vitt vin... hälsade på Gunnar Smoliansky och kände att pappa var på alla sätt närvarande. Hade ett fint samtal med Anders, träffade förmodligen honom som barn, men idag var första gången vi pratade. Det blir många stora ord när man står och minns någon som är borta, ofta ett idealiserande. Men att Anders sa "din pappa var en hjälte" fick ju hjärtat att svämma över. Jag gav honom ett ex av Made in Russia och lovade att höra av mig. Blev inspirerad och samtidigt utom mig av sorg och saknad. Tog en fika med mina vänner på Soda. Nu är jag tillbaka i den existensiella centrifugen.

dagen efter

Man är aldrig så naken som när man ligger i någon annans säng med panda-sminkning och rufsigt hår efter en natt på stan. Jag gillar ungkarlslägenheter, det är oftast trivsamt stökigt. Och så vill killar alltid visa sin skivsamling, det är lite gulligt när de blir så där autistiskt exhalterade över något original från -85. Det var fullpackat på Allmänna galleriet igår, skön stämning och bra musik. Lite för hög ljudvolym dock, åtminstone för att kunna hålla en konversation flytande. Träffade killen som jag spanade på i smyg hela högstadiet, min Mr Big... kul att få utbyta ord med honom tio år senare. Vi kallade honom Kajalmannen eftersom han brukade ha svart kajal. Efter Ag tog vi en öl på Sturehof och jag blev kär i tjejen som spelade skivor, sjukt snygg och autistiskt exhalterad över sina favvolåtar. Hon spelade till och med Born to run. Men vi gick snabbt vidare till East där jag såg Hey Baberiba-Peter sitta och småhångla med en tjej. Sanna Bråding stod på toaletten och höll sminkkurs med sin märkliga whisky-röst. Jag är på jobbet, bakfull.

torsdag

Grät halva natten, vaknade vid tolv - lägenheten badade i solsken, huvudvärk... städade, tog ett bad, åkte till jobbet. Har upptäckt pandora.com. Ikväll ska jag till AG.

oskön

Igår visade Cinemateket sci-fi-filmen Tron. Foajén var fylld av unga datanördar i svarta kläder. Kul! När jag kom hem såg jag The Rules of Attraction från 2002 där James "Dawson" Van Der Beek spelar schizostudent som langar droger och ska vara ondskefull,  men jag kan förstås bara tänka att han är helylle-Dawson med det där nallebjörnsleendet. Filmen var hur som helst bättre än när jag såg den första gången. Jobbar sent ikväll igen. Känner mig inte som Amelie idag, snarare sådär oskönt obekväm, inga kläder som passar, allting skaver, dålig hårdag osv. Blä.

hot dog

Mitt bästa engångsligg var med en korvgubbe. Inte alls för att vi hade särskilt bra sex, utan för att jag aldrig känt mig så närvarande med någon förut. Vi kom från helt olika bakgrunder, hade förmodligen helt olika värderingar och önskningar om livet, men vi kunde verkligen prata. Som att vi blottade oss för varandra, på ett helt opretentiöst sätt, kanske just för att vi visste att vi aldrig mer skulle ses igen.  

magkänsla

Det var vackert väder idag och jag kände mig lite som Amelie från Monmartre, småleendes och varm om hjärtat; det måste ju betyda att jag mår bra? Behövde inte påminna mig själv om att andas, som Tom Hanks i Sleepless in Seattle. Tänker på min brors norska flickvän René som är yogainstruktör, hon brukar säga att folk måste lära sig att pusta. Andas med magstöd. Det har jag aldrig kunnat och det är nog därför jag sjunger i falsett. Himlen var blå, solen sken och ack, jag fick vårkänslor... Har ett eget "kontor" på jobbet, en enorm lokal som används som förråd där jag kan lyssna på musik och vara ifred. Känns hur bra som helst. Ikväll är jag på Cinemateket och lyssnar på Schüldt i P2.

those were the days

Härliga, härliga kväll. Var på middag hos Fredrik med folk från jobbet. God mat, bra musik, neonrosa serpentiner. Mmmm. Sedan: öl på New Castle Inn med lokalbefolkningen i Farsta. Gick loss på jukeboxen och spelade låtar som fick mig alldeles knäsvag, haha. Guns n' roses - Don't cry. Billy Idol - White Wedding. Freddie Mercury - Living on my own. F-r David - Words. Jennifer Rush - The Power of Love. Alphaville - Forever Young. Ebba Grön - Ung & Kåt. Det satt en man i båset nära oss som såg ut som Johnny Depps karaktär i Pirates of the caribbean, han var full av ärr och hade långt hår och var helt och hållet alkoholiserad. Han blinkade till mig och jag blinkade tillbaka. Kaklet på toaletten såg ut som pepparkaksdeg och det fanns en lapp där det stod släck ej. Vi fotade varandra med Susanns telefon, med bakgrunder så att vi såg ut som apor. Fredriks bild var bäst. Jag kände peddovibbarna komma när jag såg en ung kille dra av sig ett lager tröja och blottade sin överkropp som såg mjuk och musklig ut, jag ville ta med honom hem och göra snuskiga saker. Förlåt, jag skyller det på Jennifer Rush och tidsresegrejen. Vi väntade 29 minuter på tunnelbanan. Susann och jag fick sällskap längs fältet, förbi min gamla skola, förbi utomhusbadet och nästan idrottsplatsen.... alldeles mörkt och fullt av krokiga träd. Skiljdes åt vid ett vägskäl, jag träffade inga fula gubbar men däremot ett rådjur, vi stod stilla och tittade på varandra, länge länge länge. Magiskt.

relativitetsterorin

Jag blir en tidsresenär varje gång jag besöker radhuset där jag växte upp. Eftersom jag, under omständigheterna, gör det ganska ofta numera kan jag känna hur jag befinner mig i mitt förflutna. Och kanske är det det mest skrämmande, vad gäller min fars död. Redan på vägen från tunnelbanan känner jag det komma. Det är mycket som har förändrats - parkeringen håller på att bli bostäder och de stora buskagen längs spåret är nerklippta. Jag känner närvaron av det förflutna redan där, dvs närvaron av pappa. Och i snöstorm känner jag det även mer, som ett knytnävsslag. Varje gång jag närmar mig förbjudna tankar tvingar jag dem ifrån mig. Jag föredrar strutsterapin; att stoppa huvudet i sanden och bara se framåt. Då gör det mindre ont, än att konfronteras med alla minnen som sitter i väggarna här hemma. Jag tittar inte i fotoalbum, men jag provar gamla kläder och läser tidningen POP och Bibel. Lyssnar på Depeche Mode och luktar på mammas parfymer som har stått på samma plats i säkert tio år. Försöker se tiden som cirkulär, att nutid, dåtid och framtid existerar parallellt - precis som Erlend Loe eftersträvar i Naiv.Super. Imorse läste jag Susan Sontags dagboksanteckningar i DN. Jag vet att pappa har arbetat med henne i New York. Förstår ni känslan att vilja ringa sin far och fråga någonting, och sedan inse att man aldrig mer i livet kommer kunna fråga honom om en endaste sak? Det tomrummet är förödande. Jag ville fråga honom om hur det var att filma med Susan Sontag, hur hon var som människa, om han lärde sig någonting av henne och tvärtom. Hon dog också i cancer. Hon skriver: "Min önskan att skriva är förbunden med min homosexualitet. Jag behöver identiteten som vapen, för att möta det vapen som samhället riktar mot mig…Så det gör ont att älska. Det är som att lämna bort sig för att bli flådd i vetskapen att den andra när som helst kan ge sig av med ens hud." Jag började gråta på jobbet när jag förstod att han aldrig mer kommer att besvara mina frågor.

gunvald

Jag blir glad av Killers-låten When You Were Young. Och Turn It Up med Paris Hilton. Tyvärr har jag lyssnat för mycket på dem så de ger inte samma effekt som förut. Kommer ihåg att Love berättade om en tjej som älskade en låt, kan det varit Love Will Tear Us Apart med Joy Division?, men var så rädd att tröttna på den att hon ritade ett streck på väggen varje gång hon lyssnat på den. På ett år hade hon elva streck på sin sovrumsvägg. Fint. Inatt drömde jag att jag låg med Mikael Persbrandt. Finns det någon kvinna som inte har drömt det? Jag tycker inte ens att han är attraktiv, men drömmen var het.

trainspotting

Från inget jobb till massa jobb. Assisterar de som har hand om Guldbaggegalan + kvällsjobb på Cinemateket. Idag har jag stoppat brev i femhundra kuvert, ett lagom hjärndött arbete för en kvinna på gränsen till nervsammanbrott (neej, så illa är det inte). Igår hade jag möte med produktionsstödavdelningen som jag ska hjälpa med arkivering, sedan Cinemateket och en sväng förbi Nada för att lämna en tidning till Emma. Jag stod där i mössa och med matkasse i handen medan resten av stället drack drinkar och luktade parfym. Sedan hem, bums i säng. Nej just det, först såg jag Before sunrise från 1995, med Ethan Hawke i rollen som självgod amerikan som träffar vacker fransk flicka på ett tåg i Europa. De spenderar en dag och en natt tillsammans i Wien. Jag snabbspolade genom en stor del av filmen så förmodligen missade jag partierna när Ethan var en sympatisk kille, i övrigt tyckte jag att han var en stor tönt. Tjejen var däremot helt ok. Nej, jag gillar nog inte Ethan Hawke överhuvudtaget. Med ett undantag förstås - hans karaktär Troy Dyer i Reality Bites från 1994. Tågtemat i Before sunrise gjorde mig åtminstone lite nostalgisk... på de där tågresorna genom Östeuropa träffade jag en tysk som jobbade som sotare. I work with the chimney. Vi hängde med hans gäng till Zagreb efter en jättevacker tågresa genom Kroatien, utforskade staden och drack öl i stora kannor. Delade hotellrum över natten. Våningssängar. Jag och sotaren hade sex och han ville ha lampan släckt för att inte visa sina soleksem. Dagen efter delade vi tågkupé till Budapest. Här minns jag mest svettiga kroppar mot hala galonsäten, hångel och syrebrist. Vi var inga bra backpackers, vi hade inte ens ryggsäckar, utan rullväskor som om vi skulle på en weekend i Paris. Vi brände oss i solen på stranden vid Kroatiens kust (Anna fick en vit rosett på ryggen efter sin bikiniöverdel) och rökte hor-cigaretter som hette Vogue. Och vi blev nästan avslängda någonstans utanför Polen för att vi inte förstod hur man köpte biljett. Lyckligtvis kunde vi muta konduktören med D-mark. I Prag delade jag våningssäng med en man som samlade på skelett.

i väntan på godot

Det är så lätt att bli kär i nån på bussen. Snabba ögonkast och fjärilar i magen som får en att glömma att allt runt omkring är piss; den tidiga morgonen, det snöblandade regnet, trängseln. Sedan går den personen av och man sitter kvar i drömmen om honom; placebokänslor av hud mot hud.


i've been to russia and there are no bears

Är hos mamma, hon lyssnar på Ödessymfonin. Vi har klippt av grenarna på julgranen och stoppat dem i en sopsäck. Såg dokumentären När den ryska björnen äter sina barn, om kriget i Tjetjenien. Förlåt, men jag är till döden trött på att se babusjkor i sjalett sitta och gråta framför kameran. Jag har hittat en ordspråksbok. Här är några från Ryssland: Vänskap är en sak, pengar en annan. I affärer finns ingen vänskap. Mor bakar inte pannkakor var dag. Vanan är en skjorta, som vi bär tills vi dör. Blod kan inte tvättas bort med blod. För en blind höna är allting vete.

närvarande

Jag har haft en sjukt bra dag. Jag och Sofia tog en sväng till Kapsylen på Tjärhovsgatan för att sälja några ex av Made in Russia till Centrum för fotografi. Där träffade vi två charmiga karlar som var intresserade av projektet och har hand om olika verksamheter på galleriet och Kafé 44. Det var ett mycket bra samtal och jag känner mig pepp. Sedan åkte vi till SL:s hittegodsavdelning eftersom Sofia sprider ut sina grejer över hela stan. Hon var på vippen att trampa på en mosad råtta som låg i sina egna inälvor. Jag kunde inte sluta prata om råttan, tills vi kom in på bögsex istället. Det är så mycket man skulle vilja veta. En fika på Café Edenborg i Gamla stan för att glömma inälvorna och ge varandra medaljer igen. Startade en ny blogg på hennes dator och planerade framtiden en smula. Smygtittade på en snygg kille. Dagen har haft ett skimmer av sammanträffanden och ödesbestämdhet. Vi pratade om Jonas Hassen Khemiri och vips stod han på samma tunnelbana, i vagnen som var sponsrad av Interflora. En ung hiphop-kille satt bredvid oss och skrev med skrivstil i sin dagbok och vi blev betagna. Nyckeln till lycka handlar om närvaro. Att stå stilla.

kondom eller inte kondom

Världen lite vitare. Jag och Susann var på ett folktomt AG och drack öl igår, det var mycket trevligt. Sedan mötte vi upp Julia och Karin på Olssons och stod där och pratade om american diners, psykotiska kunder och preventivmedel. Jag kanske är den enda som propagerar för kondom nuförtiden. Men vem är jag att tala, jag som fortfarande är i ofrivilligt celibat.

galna grodan

Jag har uträttat tre av fyra ärenden idag. Bland annat träning på Friskis, med en äldre herre som gympaledare, vad jag förmodar en f.d dansör alternativt gymnast/breakdansare. Det var ljuvligt. Han körde en helt psykad technoversion av nån Crazy Frog-låt som nästan fick mig att komma, alternativt börja gråta.  Kände att jag till och med var nära att förlika mig med panflöjterna under avslappningen. (Sofias ord i skallen: bryta mönster, bryta mönster.) Ikväll ska jag dricka öl.

dröm

Förlåt att jag berättar mina drömmar igen. I natt kunde jag inte somna eftersom det blåste så hemskt utanför fönstret. Jag satte mig framför datorn och läste bloggar. På Marcus Birros blogg kunde jag läsa om när hans tjej ligger på sjukhus efter en operation av livmodern. De längtar efter barn, men har tidigare fått missfall.

I drömmen sitter jag i ett väntrum på Huddinge sjukhus, där min pappa vårdades för cancer. Marcus ligger på golvet och gråter. En rysk sjuksköterska med stor barm försöker lugna honom genom att säga "prata med sanna, hon har också förlorat en familjemedlem" varpå hon armbågar mig i sidan och vill att jag ska gråta för att visa hur ledsen jag är. Men jag kan inte, för det gör för ont. "Jag kan inte gråta", säger jag till henne. "Inte ens för Marcus Birro."

born to be blonde

Jag är väldigt blond nu. Ska börja tillbe svart kajal igen. Möjligtvis också lack och läder. Såg serien The Line of beauty på tv nyss som handlar om en ung bög i åttiotalets England. Ja! Äntligen en bra serie. New Order och bögsex. Fick tid att tänka hos frisören idag. Hittills har jag varken haft energi eller lust att ens skriva listor över framtiden, jag har legat i horisontalläge och låtit tiden passera. Men idag kände jag ett uns av livsvilja, ett frö till längtan efter något stort, omvälvande. Jag behöver rycka upp mig själv med rötterna. Förmodligen på bekostnad av någon annan, eller annat. Kommer vara låst i Stockholm ett tag framöver, kan inte med att lämna min mamma i sticket. Men hon får inte behöva mig hur länge som helst, då kommer jag freaka ut och sticka till New York och göra ett könsbyte alt. satsa på en karriär inom striptease.

fire walk with me

Jag drömde att jag träffade pappa vid en korvmoj. Han hade skägg och log hemlighetsfullt när jag sa: "jag vet att du är död, varför är du här?". Jag minns inte att jag fick något svar, jag minns bara det där leendet.

Tillbringade fyra timmar hos en elev på Hårgängets frisörskola idag. Nu är jag lite mindre heroine chic, med undantag för glanslösa ögon och tonårsfinnar. Gick därifrån med huvudvärk, träffade Stina på en kaffe. Fortfarande brandrök i kläderna efter den där julgransbranden i Björns trädgård vid 13-tiden.

Tack och lov att Erlend Loe skrev boken Naiv.Super. I en tid som denna, med regn, rusk och kräksjuka till höger och vänster, behöver jag honom.

import

Jag har fått ryska julklappar i efterskott - lyxchoklad och en fryst fisk från fiskodlingen i Ulmalahti. Underbart.

krasch

Igår kväll var jag på Kvarnen med manligt sällskap. Skönt att prata om andra saker än prestationsångest och döden, t ex rysk mat och människor som samlar på knogjärn. Kändes mycket bra. Idag har jag varit uppe tidigt av olika anledningar och ser nu att det sitter ett hårstrå på displayen i min mobiltelefon; en kvarleva från nyårsnattens kraschlandning på marmorgolvet.

söndag

Jag tog en lång promenad innan solen gick ner. Hälsade på graven och skar mig, ironiskt nog, på gravljuset så att jag började blöda i handen. Våra rosor låg kvar, liksom klistrade mot plattan av ett regn. Jag satt där länge och tittade på mammor och pappor som drog sina barnvagnar över kullarna.

the games people play

Jag och järnladyn Marika har varit på middag hos min mamma. Hon gör inget annat än att laga mat nuförtiden, och hon gör det på allra bästa sätt. Cosmopolitans och tiramisu och fina viner. Efter tre timmar av TP har jag lärt mig att blod är sex gånger tjockare än vatten och att Neil Armstrong steg ner på månen med vänstra foten först. Vårt TP är från åttiotalet och 80 procent av frågorna är helt omöjliga att svara på, årtal och landskapsblommor och längdhoppare från Brasilien. Jag visste i alla fall att James Joyce har skrivit boken Odysseus och att Per Gessle är sångare i Gyllene Tider.

svart kajal

I natt stod jag i stroboskopen på ett dansgolv någonstans. Det hade lika gärna kunnat vara Moskva. Krossat glas under skorna och utspilld öl längs armen. Anna firade födelsedag och vi hade inlett kvällen hos henne. Jag i fortsatt tillstånd av någon slags feberdimma. Och fortfarande i tillstånd av Tourettes. Det är så här: jag har en fetisch för ärr. Men det är inte smidigt att säga ”du har ärr” till en ung kille i svarta Cheap Monday-jeans med ena armen modellerad av ärr från säkert flera år av skärande. Det är som att säga ”du har finnar” till någon som har det. Jaha, kan man svara. Situationen blev genant och jag ville slå huvudet i väggen. Sedan fick jag aldrig tillfälle att säga ”förlåt att jag anmärkte på dina ärr”. Istället halkade jag omkring i strumplästen på Annas dansgolv, till Saint Etienne och This Is The Rythm Of The Night och tänkte på hur det var att gå på högstadiet och se på när ens vänner skar sig i armarna. Många gjorde det som ett steg i livsstilen som svartrockare, det hörde liksom till att vara cutter. P och M brukade sitta uppe i skogen bakom lekparken och karva med något vasst föremål. Jag skar mig aldrig. Jag var den tysta och iakttagande, den lätt neurotiska tjejen med bra betyg från medelklassfamilj. Svart kajal eller inte svart kajal, det var den stora frågan. Med tiden rann de svarta attributen av, precis som en pubertal fas bör göra. Men självklart bär jag (osynliga) ärr från den tiden. Blåmärken som gör sig påminda. Jag stod i stroboskopen och kände: det skönaste är ändå att åka hem själv. Äta cocosbollar, sova naken och bara vara.


fredag

Jag har sömnsjukan. Skulle kunna sova bort en hel dag, missa både soluppgång och solnedgång. Starka drömmar som inte vill lämna mig ifred. Pratade länge med en kompis som bor i Umeå. Saknar henne. Ska hälsa på henne i februari. Ta nattåget och titta på främlingar, vara anonym igen.

fågel sökes

Har sett ännu en bra film. "Mitt liv utan mig" som handlar om en 23-årig tjej som får cancer i äggstockarna. Det är en jättefin historia om döden. Vacker. Jag köpte cocosbollar på Konsum och såg en lapp på väggen där det stod "Har ni sett min undulat? Den är blå, gul och grön."

schwing

Efter en dos moderlig healing, rejält med sömn, god mat och filmen Wayne's world känner jag mig bättre. Jag har skrivit arbetsansökningar och nästan en projektbeskrivning. Tackat ja till en date. En lätt feber dröjer kvar.

film

The Squid And The Whale - djävulskt bra film. Blir tokig på den kvasi-intellektuella pappan och härmapan till son. Fantastiska skådespelare. Såg också Me and you and everyone we know (äntligen) och den var fin. Kommer dock inte på några bra adjektiv för att beskriva den.

mot väggen

Jag känner förkylningen tränga fram. Smärtor i axlarna och nacken. Jag har kommit till den punkt då jag behöver någon som masserar mig med orden "allt kommer bli bra igen". Istället för denna vardagsrealism som mitt liv tycks präglas av: spotta i näven och gå vidare. Nu behöver jag en snäll och mjuk människa som kan ligga bredvid mig på kudden och låta mig vara en ledsen martyr. Alla frågar de efterlevande om de behöver något... ja, jag behöver massage, hudkontakt. Åtminstone till det känns bättre igen. Överväger att ringa psykjouren, men tvivlar på att de ställer upp på sådant. Jag har i alla fall lyckats ringa CSN, men nu måste jag skriva ett förödmjukande brev om varför jag inte kan fullfölja mina studier. Det var en fantastisk måne på himlen när jag gick från Sofia. Varför kan jag inte uppskatta en sån sak, utan konstant vara inne i mitt eget huvud? Jag är som den där jobbiga Jenny i L Word. Identitetskris? Ja. Känner jag mig patetisk? Ja. Vad ska jag göra? Ingen aning.

tisdag

Depp depp. Ska gå hem till Sofia med Ipren, hon har någon slags influensa.

senare än sen

Har legat i Ylvas säng och tittat på fransk film, druckit läsk och ätit chips. Hennes lägenhet ser ut som ett bombnedslag och jag älskar det. Och hennes stora trassliga hår och leopardtajts. Känner mig lite depp efter natten. Ska bota det med lyxkaffe och lemon curd. Puss puss.

första dagen på resten av mitt liv

Sofia har en hårfön som låter som en vibrator. Jag hade inte särskilt roligt igår, nyårsaftnar blir ju sällan det... Någonstans vid ett-tiden spårade det mesta ut, allt blev fel. Det började med att jag tappade min mobil på ett stengolv och hade världens problem med att sätta ihop den, blev vansinnigt arg och mina vänner åkte utan mig för att de tydligen inte orkade vänta. Tack tack. Sofia skulle till sin kille och jag tog en taxi till den där andra festen. Det var en hemmafest med mode-folk och jag slog mig ner i en soffa bredvid en kille i rutig skjorta, stora glasögon och mustasch och frågade om han också hatar nyår. Det gjorde han inte, så jag skämtade om att jag alltid kunde skära handlederna av mig med den där brödkniven som låg på bordet framför oss. Han uppskattade inte min galghumor. Sedan pratade jag med en tysk från öst-berlin som läste ryska fem år i skolan. Han kunde lite svenska också. D-u-ä-r-m-k-t-sö-ö-t. Det var intressant att prata om hans relation till Ryssland, men jag tror att han mest ville hångla och det ville inte jag. Därefter blev jag tvångskysst av en kille som jag och Julia bråkade lite om för sju år sedan. Mode-folk är inte roliga. Jag tog taxi hem vid fyra-tiden efter en massa sms-missförstånd. Om min telefon hade funkat som den skulle, hade jag fått ligga inatt. Helvete.

hits