nikogda bol'she strast'

Det är nästan obegripligt hur dåligt pms kan få en att må. Jag är redo att som Anna Karenina kasta mig under ett tåg. Det känns ungefär som ett big bang laddar upp inombords. Alla taggar utåt. Valborg brukar vara en speciell dag för mig. Två av mina stora förälskelser kysste jag för första gången på Valborg. Den ene utomhus, på Långholmen 1995, den andre på FF-fest hemma hos mig 1997. Jag minns hur fantastiskt det var, fullkomligt ljuvligt. Och nu, 2007, vill jag bara gråta. (Lyckades i alla fall få sängen på plats.)

äsch.

Jag har pms och är hemskt irriterad. Ska bära upp en säng för massa trappor och det känns helt och hållet orimligt. En av mina bärare har dessutom bangat. Får väl trakassera någon stackars granne som kan hjälpa mig. Tvivlar dock starkt på det.

stor i orden, liten på jorden

Men alltså, nu var det en gubbe som kallade mig lillstumpan.

klagomuren

image119


En sak som jag har märkt på jobbet är flera av mina kollegor envisas med att tilltala mig som om jag vore ett barn. Det irriterar mig oerhört och klämmer på akilleshälar från förr. Hela min uppväxt präglades av prestationsångest och kamp för att få respekt - dvs att de vuxna skulle lyssna. Inte hemifrån, för där var jag alltid sedd. Lite för mycket kan jag idag tycka. Det var först på högstadiet som jag lärde mig att stå rakryggad och tala högt inför folk, tack vare en fantastisk, ung och kvinnlig lärare - Stina. Jag gick i en stökig skola där gängbråk var regel snarare än undantag, och där man fick försvara sig med en biljardkö i uppehållsrummet. Inte den ultimata miljön för ett stressat barn som jag.


En händelse som gör mig förbannad (och som jag förmodligen redan skrivit om i bloggen) än idag är när vi i trean tvingas gemensamt bestämma en egenskap till varje person i klassen, som sedan skulle tryckas på nåt fult batikfärgat papper. Det gick ungefär så här: Jimmy är bra på fotboll, Catrin har alltid diadem, Sofie dansar snyggt (det var mina bästisar). Min mening löd Sanna är känslig. Tror ni inte att jag hade gråten i halsen när min lärare frågade om jag tyckte det var okej. Såklart att det inte var okej. Och såklart kunde jag inte säga det, eftersom det i sin tur skulle bekräfta ordet som de valt. Hur kommer man som lärare ens på idéen att göra en sådan lista...?? För barn som är i en ålder då Darwinismen står som högst, där allt är en populäritetstävling och allt räknas; vinna eller försvinna. Jag undrar om jag efter den där satans händelsen tog epitetet känslig under mina vingar, för att folk förväntade sig det. Stina räddade mig. Hon öppnade upp en hel värld med sina ryggdunkningar. Jävlar anamma. Därför irriterar det mig när någon refererar till min "litenhet", dvs kroppsvolym, på jobbet. Säger: men lilla hjärtat, var det något du ville fråga?. Eller kunder på Cinemateket som plötsligt säger, som om de kände mig, att ja, men du är ju så känslig. Vad menar de? Att jag ser trött ut och ofta klagar på huvudvärk...? Inte så konstigt när man suttit framför en dator tio timmar i ett hus som har noll air conditioning. Att jag inte flörtar med dem....?

Jag vet i alla fall att när det verkligen gäller, när någon dör, då står jag pall. Det var det ultimata beviset på att jag i nödläge inte lägger mig i fosterställning, utan faktiskt agerar. Att jag med adrenalinet pumpande såg till att både jag och mamma klarade hela processen med begravningen. Jag gick rakryggad genom hela skiten. Nu efteråt ekar incidenten från tredje klass i huvudet och jag kan känna: vilken idioti. Detta att definiera en vilsen elvaåring, på väg mot puberteten, med ett enda ord.

 


A.S

image118

Drömfabriken
ordnar mingel på Filmhusets restaurang. (
Andrea Reuter är världens snyggaste.) Jag börjar tro att jag lider av Asperger själv. Begränsas av hur ljuset faller, för hög ljudvolym, kläder som kliar etc. Han på 4:ans morgonprogram berättade att en illa sittande skjorta kan förstöra en hel dag för honom. Så kan jag också känna. Så många dagar som försvinner p g a negativa tankemönster. Om jag någonsin får känna zza zza zu igen... då skulle allt det försvinna (och de negativa tankarna projiceras på något annat.) I natt tror jag att jag sårade någon lite med min ärlighet. En bortvänd rygg i sängen, ända till morgonen.

Ps. Gissa vem som kommer sitta bänkad framför Pianisten på SVT ikväll?


suck

image117

Malou von Sivers
intervjuar en kille med Asperger. Hon pratar med honom som om han var fem år. Jag blir lika generad varje gång jag ser henne jobba.

Hörde igår att Jeltsin har dött i en hjärtattack.

what goes around comes around

Apropå mitt inlägg fredag 03:36 som handlar om min avundsjuka till dem som har råd att tvätta ansiktet med Dermatologica - jag har idag fått betalt för ett frilansjobb och firat med att köpa svindyra hårprodukter!

Non Ti Muovere

image116

Igår kväll efter jobbet åkte jag hem och tittade på den italienska filmen Stanna här, med Penelope Cruz. Det är andra gången jag ser den, första gången var jag skeptisk, men nu har filmen etsat sig fast. Jag grät filmen igenom. Handlingen är sexig, sorglig, stundtals förfärlig... Och musiken! Hjärtskärande.

Idag var jag på Textmässan, där jag träffade gamla vänner och lyssnade på Edenborg som pratade litteraturcensur och delade med sig av snuskiga ord från 1700-talet.

lördag

Vilket kinkigt inlägg det blev i natt! Alkohol drar fram en självömklig sida hos mig. Vi hade verkligen trevligt igår, åt middag hos Sofia och skrek av skratt sådär som bara tjejer kan göra. Träffade upp Micke på söder. När han slutligen skulle beställa en taxi åt oss (från Hornsgatan) sa han fel gatadress till chauffören TRE gånger. Det var hur som helst en trevlig taxichaffis, han frågade om jag klarade mig själv den sista biten hem. Det gjorde jag tydligen inte, eftersom jag kom hem och läste modebloggar och blev arg.

fuck

Dessa människor. Som ställer ut på intervjuer i modemagasin och svarar på frågor om skönhet. Fuck you som skriver att det viktigaste jag har lärt mig i livet är att tvätta ansiktet varje kväll, även efter en natt på stan. För det viktigaste är ju att vara vacker & fräsch. Fixa ansiktet med f-ing Dermatologica. Jag säger er: när jag kommer hem efter en natt på stan kan jag vara så utom mig av sorg efter dödsfallet av min far att jag fan vill dö själv. Efter allt det jag sett. Ingen ansiktskräm kan rädda mig från detta. Jag skiter fullständigt i mina tonårsfinnar. Sofia berättade ikväll, innan runda på Pet Sounds och Marie Laveau om en kille som klätt ut sig till datanörd på en maskerad uppe i Umeå, med finnar i fejan och allt, men ingen fattade att han klätt ut sig.

c'est bon

Läser Bons sexnummer och skrattar högt för mig själv. Det här är det mest intressanta jag läst på länge! Åh, det är så underbart roligt när Lasse Lind frågar Martin Kellerman om inte han får ligga mycket eftersom han är känd, och sedan berättar hur tänd han blir när tjejer vill knulla till hans musik! Martin är tyst länge men kommer sedan med en lite svidande kommentar apropå onani: Skulle du ligga hemma och suga dig själv och lyssna på din egen musik? Hahahaha. Lasse är den typiska killen som jag inte skulle tända på: gillar helrakat, groupies och att dominera. En gång ville han inte ha sex med en tjej för att hon hade för stor klitoris. Och så gillar han öststatstjejer. Dom som finns nu. Det är så sjukt snygga tjejer. Jag tror inte att Lasse är en bra älskare tyvärr. Jag är mer inne på Karin Ströms tankar på allt som är lite äckligt och oväntat. Scenarion där hår eller storlekar spelar nada roll.

tyska vingar

image115

Germanwings
har verkligen jättebilliga flygbiljetter till Berlin. Ska åka dit om en månad, när både Anna och Moa är där. Det känns bra att ha ett mål. Mitt mål är att tjäna tillräckligt med pengar så att jag får den semester jag förtjänar. Den här sommaren blir förhoppningsvis bättre både för mig och min mamma. (Om inte mormor blir sjuk igen.) Nu får det vara slut med att bära världens alla bomber och granater på mina axlar.


low

image114

Idag är jag låg. Vill ligga i sängen och stirra i taket. Är i alla fall glad att jag lär mig mycket på jobbet. Var Polynesien ligger t ex. Och igår var jag och två vänner på Cinematekets visning av Bruno Dumonts film Flandern (som är den  flamländska regionen i Belgien). Pasha som genom mitt sms hade uppfattat filmen som en komedi blev en aning chockskadad. Sofia lämnade salongen under en våldtäktsscen. Jag åt bilar och kände ingenting.

Andra saker som jag fått veta: New Balance designar skor med grafiken från omslaget till  Unknown Pleasures (Joy Division). Sjukhus förbjuder den sk. Foppa-sandalen eftersom den slår ut elektronisk utrustning. Tydligen alstrar den energi när den gnids mot gummigolv...

Ska snart åka hem, lyssna på Love Will Tear Us Apart (eller regnet) och läsa Houllebecq.

i ögat på betraktaren

image113

Varför gillar jag inte Miranda July? Hon som verkligen sysslar med sådant som jag brukar bli på gott humör av. Jag tyckte ju om
Me and you and everyone we know. Men det är någonting med henne... som får det att krypa under skinnet på mig.

jämna plågor

Jag har löneförhandlat. Kändes mycket bra. Däremot känner jag mig alltid otillräcklig, och ja, stundtals disträ. Ögonen svider efter för lång tids stirrande på datorskärm. Tar en prommis till 7 eleven. Äter godis varje dag. Igår var jag på bio och såg Darling. Den var ok. Irriterades av Michelle Meadows röst. Och av den äldre mannen för den delen. Skyller min irritation på pollenattacken.

i min allergiska dimma

image112
Pollen, pollen, pollen. Halsen svullnar, ögonen kliar, allt kliar. Huvudvärk. Har knappt sovit i natt. Men det är vackert därute. Snart blommar körsbärsträden. Var uppe på sjukhuset i går. Mormor delar rum med ett gäng pantertanter, varav en har bott granne med Burt Lancaster, en är spanjorska och en är bosatt på Skärgårdens yttersta udde. Mormor var pigg och glad i lila pyjamas. En markant skillnad från besöken hos min far där det knappast var tjohej tjohej och kaffe med kaka. Min morbror och hans fru kom förbi och vi pratade om deras fullt utrustade husvagn som har golvvärme och 24 tv-kanaler. Sedan åkte jag och mamma hem och drack Cosmopolitan på balkongen samt lagade himmelskt god mat. Frid och fröjd. Kvällen spenderades på en madrass med manligt sällskap, folköl och chips, musik och Wallander, några retsamma kommentarer om min anorektiska kropp och ett antal krokodiltårar.


man machine

image111

Drömde att jag hade man och barn och ljudlös tvättmaskin/diskmaskin/dammsugare. Mitt liv utspelades genom en reklamfilm för Electrolux. Badrummet var kaklat i medelhavsblått och hade golvvärme och märkeshanddukar. Allt var glasklart.

Helgen har innehållit en ström av händelser som gått snett. I fredags ströp Ravekommissionen den fest som vi så gärna ville gå på. Igår kom vi inte in på festen i Färgfabriken för att det var fullt. Har kommit hem vid ett-tiden både fredag och lördag. Bra för min hälsa och icke existerande ekonomi. Idag ska jag hälsa på mormor på sjukhuset.

rabotnik

image110

När man kör in i
Tjeljabinsk välkomnas man av en stor skylt med en kamel på. Jag ser det framför mig: bilrutan immig av 40 minusgradig kyla, ett ivrigt gnuggande med vantarna och så plötsligt - en kamel. Vilken underbar kontrast!

Jag har häcken full av jobb. Heltid +++. Igår minglade jag med kultureliten, några glas vin och dikter av Majakovskij. Träffade Bengt Jangfeldt och gav honom ett ex av Made in Russia.

Det händer så mycket att jag blir snurrig.

jantelag

image109

Jag läste Karin Ströms krönika i lördagens SvD, om skolkatalogsyndromet på Myspace. Rubriken löd ungefär "Era modellbilder lurar mig inte". Men åh! Jantelag! Det är väl inget konstigt med att alla lägger upp snygga bilder på sig själva? Karin Ström har ju väldigt fina pressbilder på sin presentation. De som inte har fotografkompisar får ta till tricks (fågelperspektiv, badrumsbelysning etc.). Det finns egenskaper som är tusen gånger värre än att låtsas vara snygg på webben. Till exempel, låtsas vara smart på Stureplan.

Ps. Det där var absolut ingen diss mot Karin, jag tycker att hon är smart och duktig på att skriva. Ds.

OBS! Tjejen på bilden har använt sig av fågelpersektiv och befintligt ljus.

söndag

Ylva och gick över kullarna till Midsommarkransen och tillbaka. Åt hamburgare, pratade lite om kärlek & sex. Mormor ligger fortfarande på sjukhuset efter hjärtattacken. Nya sjukdomar varje dag.

in bed with madonna

Hur får man upp en 180-säng tre trappor utan hiss? Jag undrar. Ser framför mig hur den jättelika sängen kväver oss i trapphuset... Ehum, jag behöver en stor stark karl. Var hos Moa & Anders idag och klämde på säng och minihund. Drack kaffe i solen och allt kändes fint. Nya låtar i mp3-spelaren på bussresan hem. Mmm.

häxor, läxor och dödliga lektioner

image108

Varför drack jag den där drinken klockan 02.00 torsdag natt? Som smakade pulvergodiset REFRESHER. Jag hade munnen full av barndomsminnen när någon knackade mig på ryggen: en kille som både jag och min bästa vän var uppåt öronen förälskade i när vi var ca elva år. Vi brukade lägga blommor på hans balkong med okänd avsändare. Kanske till och med små rosa nallar. Nu smekte han mitt ryggslut och frågade om jag var där med min pojkvän. Jag svalde den sötsliskiga drinken och fick klart för mig att jag har hunnit bli 26 år. Musiken pumpade och inte förrän dagen efter kände jag hur mycket jag måste ha druckit. Jag minns att jag stod och tittade på ett Östermalmsbrattigt gäng med tre killar och tre tjejer som fotograferade varandra med sina digitalkameror. Tjejerna var svartklädda alla tre, med skyhöga klackar och pärlörhängen. De stod och åmade sig framför kamerorna och låtsades kyssa varandra. De kunde förstås inte dansa ordentligt på de där klackarna... Jag minns att jag stirrade på dem, att de liknande häxor eller något annat suspekt som man skulle kunna möta på sin väg in i skärselden. Ni vet hur plötsligt klarsynt man kan känna sig i sitt fyllerus, att allting fryser i sina positioner. I det ögonblicket symboliserade tjejtrion allt ont i världen.

Jag minns att Pasha och jag tog en svarttaxi efter ha köat till något matställe, att han blivit arg för att han fick mer sallad än kyckling, och att jag gått upp i limningen över några hjärndöda människor i kön som pratade om döden på ett sätt som fick mig att vilja hugga dem med plastgaffeln. Jag minns att jag grät när vi kom hem.

Jobbade kväll på Cinemateket och var tvungen att hålla huvudet absolut stilla för att inte upplösas helt i ett moln av migrän. Det var nåt singel-jippo i foajén, uppklädda damer och herrar vars parfym smälte samman i luften till en enda frätande odör. En ung kille sa att han borde passa på att mingla, eftersom lammkött passar bra så här i påsktider.


min himlakropp

image107

Jag var en bangare igår, låg raklång på sängen, fast i mina tankegångars spindelnät. Kom ingenstans. I morse låg jag länge på samma plats och läste Beatriz och himlakropparna av Lucìa Etxebarria. Sedan gick jag hem till mamma för att låna hennes tvättmaskin. Hon är bortrest. Det var skönt att vara i den stora lägenheten ensam. Det är inte så att tomrummet från pappa ekar i väggarna, men något känns förstås annorlunda. Jag försöker utröna exakt vad det är som har förändrats. Det där ljudet från kaffemalaren... den väcker starka känslor! En påminnelse om alla middagar som avslutades med kaffe och likör, som abrupt tog slut då tumören i hans strupe gjorde honom oförmögen att ens dricka. Jag minns att Sasja hade varit på Island och köpt en flaska Svarta döden som på något sätt blev en symbol för ett avslutat kapitel. No more la dolce vita. Nu måste jag lämna hemmets lugna vrå. Sushi med Sissi. Måste ta mig ut ur mig själv. Nu.

"feminism"

image106

Har fortsatt läsa en del om det ryska fenomenet sterva, som översätts med bitch och symboliserar den ryska moderna kvinnans "rättighet att vara självständig och sexuell". Dvs promiskuös. Det finns tusentals bloggar skrivna av unga tjejer i Moskva som lever Sex & The City-liv, med exakt samma hårda jargong som hos Sveriges oändliga rad av modebloggar. Igår drack jag fem Cosmopolitans, satte min dyra jeansröv i en taxi och åkte hem för att knulla min pojkväns bästa vän. 20 kommentarer som hyllar henne för att vara en äkta sterva.

Jag läser Stockholmstjejers bloggar och hittar typiska sterva-inlägg. Jag citerar
denna: Allt jag minns av henne (Margret Atladottir) är hur hon 17 år ung satt knäpptyst i en soffa bredvid ministella som knullade med stefan, som jag brukade knulla med långt innan det, och som jag en gång råkade vara otrogen mot per med. och sen var jag otrogen två gånger till. med två andra killar. jag minns dock bara en av dem. det var några knullfyllda år det där. att ta taxi mellan knullen kan rekommenderas, då hinner man med mer.

lättnad

Jag älskar känslan man får efter ha slutfört någonting. När en text blir klar efter mycket möda och besvär. Man känner sig fri. Två lediga påskdagar har jag framför mig. Imorgon kommer Sissi ner från Umeå. På fredag ska jag hem till Moa och Anders och kolla på säng och hund. Ikväll funderar jag på att följa med till Spybar, där jag bara satt min fot två gånger. Klubblivet har inte varit särskilt lockande på sistone. Och jag har inga snygga kläder. Går omkring i samma jeans varje dag och trivs med det.

chujovo

Ni skulle bara veta hur många verb ryska språket kan bilda av ordet kuk! Jag är mållös.

McGyver

Igår blev jag full på Dovas och sedan klättrade jag långt ner i underjorden. Det kan ni läsa om i nästa nummer av Re: public service.

H2O

image105

Låg och guppade i det varma poolvattnet på Centralbadet och kände mig bekymmersfri. Lätt. Sträckte ut alla muskler och flöt på ytan. Drev ut toxider i ångbastun. Sedan ett stort lass mat på uteserveringen i solsken. Tack Julia. Igår var jag på Gula villan och drack några öl med ryssar. Lyssnade på anekdoter. Tycker särskilt mycket om när Pasha berättar om Tjetjenien, sättet han gör det på. Om vardagliga ting. Hur det är att vara en hormonstinn tjugoåring på militärtjänstgöring. Hur de låg i tält och sprutade tjejparfym i luften för att alla skulle drömma bättre... Och hur de laddade ner musik från London och lyssnade på Chemical Brothers under hjälmarna. Om de som dog och om solrosfält.

Om två timmar ska jag och Sofia ägna oss åt gammal hederlig civil olydnad.

hits