tisdag

Från bibblan:
- Sofi Oksanen "Stalins kossor"
- Stig Larsson "Helhjärtad tanke" och "Om en död"

Åt gazpacho med Fredrik på Copacabana och pratade en del om gayvärlden och hur man flörtar på jobbet.

Kom hem och såg filmen Sök med Amanda Ooms. Vet inte vad jag ska tycka förutom att jag aldrig mer vill internetdejta.

Ikväll är det Six feet under-repris. Brenda börjar flippa ut, hon har redan gett en massagekund ett handjobb.

boa

Förresten så drömde jag att det kröp en polkagrisrandig boaorm i mitt sovrum. Det var det läskigaste och äckligaste jag drömt på länge.

köttmarknaden

Dildokubb på Pridefestivalen... jag tar mig för pannan. Och Glenn Hysén gav nån snubbe en smäll för att han tagit honom på snoppen. Hur går detta till rent exakt, när man antastar någon på en toalett...? Snälla, berätta.

yr

I Lyrikvännen #3 (-99) skriver Katarina Frostenson om förbindelsen mellan skrift och död... "För de gamla grekerna var skriften en grift - en gravplats för rösten, eftersom skriften förvandlar den levande rösten till sterila bokstäver. Varje gång vi läser en text väcker vi rösten till liv."

Det känns som att jag är närmare de döda än de levande. Ett ständigt pågående navelskåderi.

Trodde att jag hade feber, men termometern visar på 36.3.

memory bliss

image270

Minns ni P.M Dawn....? Deras låt Set Adrift On A Memory Bliss får håren att resa sig av nostalgi.

och den här förstås

image269

gotland 2003

image263

image266

image268

konsten att sätta igång

Så här gör jag när jag ska skriva på mitt s.k bokprojekt: Går till Systemet och köper deras billigaste vita vin och dricker det i duralexkristall. Ställer datorn i sängen och spelar cd-skivor med Sisters of Mercy (ja, det är sant). Trycker oavbrutet på delete-knappen. Ger mig ut på webben och trasslar in mig tills all kreativitet är borta.

Framförallt gör jag research. Har sett Carl Johan De Geers självbiografiska film Med kameran som tröst, samt Hallo baby av Johan Bergenstråhle med Marie Louise Ekman som sig själv. Hon är väldigt mycket naken. Och så vansinnigt snygg. Plexiglasboxen som står på mitt golv är med i filmen. Mamma har en hemma också, plastflugor som dansar vals med människor på rosa bomull.

det är inte bara jag som klagar

Jag läser Metro och förundras lite över hur pessimistiska tjejerna från Nöjesguiden är, de som skriver klubbguiden. De klagar till och med mer än jag. På allt... folk som äter frukt i tunnelbanan, fulla människor på Finlandsbåt, barnföräldrar, regnet, det fina vädret, allt är bara klaustrofobiskt och usch usch. Inte konstigt att deras blogg heter Missnöjesguiden.

(Jag ser så mycket av mig själv i dem....)

Ingmar Bergman död

Filmhuset flaggar på halv stång.

söndag

image261


image262

Vad ska man göra med alla gamla kollegieblock? Spara dem? Riva ur sidor som känns viktiga? Allt klotter som tillsammans kanske ger en helhetsbild... Konstiga utsvävningar på ryska. Jag saknar ryska språket. Mina studier ligger på is. Ryskan har ju hela tiden varit ett sidospår, i väntan på någonting annat. Jag vet inte vad detta någonting annat är. Efter en middag hos Gabbi känner jag mig åtminstone mjukare i kanterna. Vilken befrielse med ett ombonat hem, böcker längs med väggarna, saker. Rubens rum med alla leksaker, riktiga leksaker i trä. Vi drack kaffe från finservisen och pratade lite skit om Konstfack... Tidigare idag träffade jag Zhenja, min kompanjon i Made in Russia-projektet, som var i Stockholm med sin tjej Olga och hennes son Jarek. Lika märkligt varje gång mina ryska vänner är på besök i min hemstad. Världen känns så liten. Det var extra roligt att höra Jarek blanda ryska och svenska språkkunskaper...(han är tre år). Han lägger på ryska grammatiska ändelser till svenska ord, t ex "båtitchki". Så gulligt!


true religion

Vi var på Slicks femårsfest på Debaser Medis. Anna och jag hade suttit i ångestparken och druckit rosé... avfärdat två chilienare och pratat om Stig Larssons bok Autisterna och om resan till Dalarna med våra ex, någonting om valfångst... Jag känner alltid en stor meningsfullhet efter en konversation med Anna. Vi stryker inte varandra medhårs, och ger vi varandra komplimanger är de som en käftsmäll. Och på Slick samlades mina nära, utom Sangert och Julia. Fanny är i stan, vilket verkligen hör till ovanligheten, men varje gång känns det som att det var igår. Syskonkärlek. Till och med Sofia var där, fri från stödkrage och Treo Comp.

Alla var där. Men jag räknade inte med att den kvinnliga präst som begravde min far skulle vara mitt ibland oss på dansgolvet. På något sätt respekterar jag henne mer nu.

Regnet växlar till sol och min granne sitter på sin balkong och spelar Mental istid på gitarr.

spara, slänga

Mamma har gjort rent badrummet med en spray som luktar klor. I Svenska Dagbladets kulturdel ligger avklippta hårtestar - jag trodde att hon besökt frisören, men frisyren har tagit form av egen hand. Det är fredag och jag sorterar kartonger som har stått här sedan jag flyttade hemifrån för åtta år sedan. Det är ett evighetsjobb, en never ending story. Jag gör det med en påtvingad entusiasm, ett försök att pussla ihop alla bitar som ska göra mig hel igen. Skriver mycket om detta på bloggen, detta, att komma hem. Den isande känsla då jag öppnar ett fotoalbum där mina föräldrar är lyckliga - där de kysser varandra på ett hotellrum i Köpenhamn på min födelsedag, då hotellpersonalen just kommit in med en blombukett och wienerbröd. Jag vill vända på dessa bilder så att min mamma inte ser dem. Jag vill att fotoalbumen ska fyllas av nya bilder, nya anekdoter. Och alla dessa dedikationer - de finns överallt, i böcker som pappa gett mig i present. Eftertänksamt underfundiga och fulla av kärlek.

Det är fredag och jag luktar av någon annans parfym. Det gillar jag. När andra lämnar spår. Jag sprang hit i regnet. Åt mjukt knäckebröd och drack espresso. Två sopsäckar står i hallen, mina tonårs avfall. Kläder och tonvis av papper. Saker som tagit emot att kasta, men som jag till sist med lättnad släppt ner i påsen. Jag slänger inga brev. Men jag har slängt både bilder och negativ. Till och med texter. Åtminstone det som jag aldrig vill förknippas med igen.

Jag har räkningar från CSN som jag inte kan betala. Undrar om jag någonsin kommer bli vuxen så länge jag inte kan försörja mig själv. Det har en stor ångestfaktor just nu. Jag behöver snabba cash. Någon som har något tips?

norrland

image253

image254

image255

image256

image257

image258

image259

image260

bland kulisserna

Jag avskyr de utekvällarna då allt känns gjort av papper. Jag satt i en källarlokal och fick passiv cancer av alla cigaretter som röktes, av allt som sas, av allt. Folk som känner sig fria och radikala av att få röka på lokal, som gör det bara för att. Min maskara rann och jag hällde i mig burköl, drog något dåligt skämt om T9:an i mobilen, kissade på en toalett med ultraviolett strålning, sa till Anna att hon är världens snyggaste, sen begav jag mig därifrån. Jag avskyr de kvällarna då jag är tung i hjärtat av sorg. När ingenting hjälper. Satt ensam i Berzelii park en halvtimme och väntade på Julia. Full som en kastrull, i slampig kjol. Det kom fram män ur mörkret som visslade åt mina nakna ben. Jag kände så mycket hat. Och jag avskyr att vänta på folk som är sena. Vi gick till Chinateatern. Sist jag var där stod jag och Fanny i foajén med röda rosor till Karl Dyall efter hans föreställning Fame. Vi var lite kära i Peter Jöback också, vi visste förstås inte att han var gay. Det var så länge sen. Ljusår. Jag stannade inte länge på China. Pratade bara med Julia om hennes kärleksliv och tittade på folk som dansade i laserljuset. Pasha sms:ade och frågade om den där kinesiska teatern ligger på Mariatorget... Han hittade till sist och hade ny parfym. Tog mig till Neu där det var domedagsstämning. Svarta draperier, tända ljus, nästan inget folk. Stackars Pasha, jag är alltid ett vrak när jag träffar honom. Ryssar är bra på att hantera panikångest... han följde mig till tåget, gav mig några mynt så jag hade råd med biljetten... gav mig en dunk i ryggen och en kyss på kinden. Jag väntade i evigheter på tåget, även i Gullmars. Träffade två killar som frågade hur läget var. Det ville jag inte säga, så jag bad dem berätta om kvällen. De hade druckit sig fulla på konjak och träffat en irakier. Ni är så borskämda, hade han sagt. Ni har alltid kunnat öppna ett kylskåp fullt med mat... medan jag har fått ett automatvapen i fejan. De frågade honom om han har dödat någon, hans ansikte hade blivit svart och han vägrade svara. Killarna var helt betagna av denna irakier. Den ena killen ville lägga sitt huvud på min axel, men jag parerade. Den andre lät mig lyssna på sin ipod, en gammal låt med The Verve. En sekund försvann min panikångest... Minns att hararna var ute när jag gick över skolgården hem.

Jag har ingen täckning på mobilen i Norrland. Ni får maila...


vamos a la playa

Jag, Anna och Tomas tog bilen till Ersta havsbad. Vilket vackert ställe... vi låg på klipporna och åt mat. Jag, i en av Anna lånad knallrosa Speedo-baddräkt som satt som ett andra skinn. En deffad kvinna gnällde på vår engångsgrill. Jag läste Stig Larssons bok Autisterna. Sprayade solskyddsfaktor på mina brända axlar. Vi såg en död fladdermusunge. Två flugor sög blod ur kroppen. Jag begravde fladdermusungar i tvålaskar när jag var liten. Ensambarn är ofta påhittiga när det gäller sysselsättning... Snart åker jag upp till nordliga breddgrader. Sofia ska köra mig i en BMW som hennes föräldrar köpt i Tyskland. Drömmer om pappa, fortfarande. Han är solbränd, ung. Han håller om mig. 

julias 26-årsfest

image248

image250

image251

image252

öland

image244

image246

image247

Jag har legat i varm sand, badat i hav, druckit stora mängder vin och fyllepratat med kvinnor i filmbranschen. Gjutit krukor och fat i betong. Ätit ekologiskt och korv. Sovit på en balkong för att slippa mammas snarkningar. Sneglat på tyska tonårspojkar på husvagnssemester med familjen... Druckit ännu mer vin. Bränt mig i solen. Gått på loppis och köpt en kastrull och träskor i svart lack. Längtat lite hem till storstaden. Nu är jag här!

hej

Nu drar jag till Öland! Tillbaka om fem dagar.

bygga upp, riva ner

Det byggs överallt. I Kärrtorp, i Blåsut, runt mitt jobb (har pågått i flera år). Jag konfronteras dagligen med grävmaskiner, sprängningar, avspärrningar... Mitt bostadsområde är ett enda stort hål.

Regnet gör mig bekväm, jag ligger och tittar på brittiska serier på förmiddagarna. Gillar!

mord och snygghet

Lycka. Min kompis Fredrik tycker att jag har likheter med Chloë Sevigny. Kanske den finaste komplimangen man kan få. Vi var och såg Zodiac på bio... spännande film. Kunde knappt resa mig ur stolen för att jag spänt mig så mycket. Mark Ruffalo är himla snygg, det har jag tyckt länge. Blir sugen på att läsa boken.

another day in paradise

På jobbet... Läser unga talangers CV:n och får studiekomplex. Annalkande PMS. Det satt en rysk kvinna på tunnelbanan som läste i en svensk ordbok, hon frågade mig hur man uttalar det svenska ordet "avsky". Jag kom aldrig för mig att tilltala henne på ryska... Jag är feg. Jag är drömsk. Tar en snus och försvinner bort. Häftklamrarna får mina fingrar att blöda.

efteråt

Zonterapin var fantastiskt skön denna gång. Hon gjorde någon slags energibehandling med fokus på fötter och ben som gjorde kroppen ungefär lika avslappnad som efter en orgasm. Nu vill jag bara sova...

törnrosasömn

Är på jobbet när alla andra är på semester. Smyger runt i källarutrymmen. Har fått en bula efter ha slagit huvudet i badrumsspegeln. Aj. Ska på zonterapi idag igen, näst efter Sofia. Om jag inte däckar efter det ska jag på fest...

kan det vara regnet?

Man ska inte behöva ha söndagsångest på sommaren, kanske är det bara den rastlösa, frustrerade känslan av att inte ha en utstakad plan över framtiden. I dag har jag åtminstone tagit itu med tvätt, disk och diverse, ätit de där rödbetorna hos mamma och faktiskt - skrivit klart en text som legat på mina axlar i flera månader. Som jag ger bort gratis för att vara snäll. Min ekonomi står och faller.

Känner mig som en kartritare. Jag antecknar på millimeterblock i A3-format, skissar fram scenarion som förhoppningsvis kommer bli sammanhängande texter. Lyssnar på Radio Lidingö som alltid spelar fina valser på kvällskvisten. Men söndagsångesten spritter i benen, kan inte lugna ner mig ordentligt för att lägga mig och sova. Pratade med Ylva på msn, hon hade samma känsla... men muntrade upp mig med att skicka en bild på en hårig hockeyrumpa.

uppåttjack

Kommer ni ihåg tonårsparfymen Date? Jag var Pamela. Sval, nordisk blondin. Hittade flaskan ute hos mormor och blev hög på lukten av mina tidiga tonår. Nu står den i mitt badrumsskåp.


drömfångare

Jag har börjat drömma om pappa igen, att han kommer tillbaka; både som spöke och som människa. I drömmarna försöker jag förstå vad döden är, men det är svårt när tiden vrids tillbaka och jag är där för att varna honom om vad som är på väg att hända, alla lagar slutar gälla och även när han faktiskt dör i drömmen fortsätter han leva som en fisk som fortsätter sprattla. I natt kliade jag hans rygg med en klädhängare. Sedan ringde det på dörren och min tonårskärlek stod där i mörkret, lockig och med en glödande ciggarett i munnen. Nutid, fast då. Pappa levde och M hade långt hår. Men vi var vuxna nog att förstå att vi levde på lånad tid. Mamma skulle göra citronmarängbakelser...

Nu försöker jag skaka av mig alla otäcka förnimmelser, örfila mig tillbaka till verkligheten och gå ner till tvättstugan. I går byttes kaffet ut mot öl igen, men jag lämnade Anna vid tiotiden. Mamma ringde nyss och kände sig ensam, mutade mig med rödbetor och chèvreost.

Jag har en hemtenta att skriva, men det kommer aldrig att gå. Måste få tillbaka kontrollen.

a till ö

Alkohol gör mig äventyrslysten, men tar död på min kreativitet. Jag flyter med strömmen och tänker inte så mycket på framtiden (vilket tyvärr inkluderar disk, tvätt och städning). I torsdags bjöd Walter ut mig på middag, han i rullstol och jag på vingliga klackar. Vi åt grekiskt och pratade om ungefär samma saker som vi alltid gör; galna upptåg som han och min far hade för sig på den gamla goda tiden. Ofta makabra historier som involverar tjejer, kända konstnärer och benbrott. Min far var den djärva norrlänningen som fick alla fina stipendier. Som kom in på Filmskolan på historien om hur han snattade biobiljetter i Kalix och läste bibblans böcker från A till Ö. Jag hjälpte Walter att få av sig skor och strumpor sedan gick jag för att möta min date. Det är också en fin historia som jag lämnar till fantasin. Mitt nuvarande kärleksliv har ingen plats på bloggen, jag håller mig till mina ämnen döden och diverse...

Det regnar så hemskt ute och jag har glömt mitt paraply på jobbet. Väntar på att Anna ska bli klar med sin tvätt så att vi kan träffas och vara ensamma tillsammans. Läser Martinas bok Allt och känner mig omtumlad av alla klokheter som står där. Måste hela tiden lägga den ifrån mig och smälta.  Det här vill jag citera: Jag ska inte bete mig som en pensionär, utan som det anstår min ålder. Men vem behöver Tekken när det finns stickbeskrivningar? Make-up när det finns sorgflor? Alkohol, när det finns morfinhaltiga hostmediciner?

mormor 85

image237

image238

image239

image240

image241

image242

image243

Annas väggar

image233

image234

image235

image236

kex

Inga helande händer, men flinka fingrar. Fin i håret men fortfarande smärtor i rygg och nacke. Försöker dock ignorera smärtan genom att sysselsätta mig. Äta knäckebröd på Annas balkong och prata om expojkvänner, gå promenad och lyssna på sommarpratare, diska flera dagars disk.

painkiller

Zonterapin gav mig nackspärr. Har legat i fosterställning i två dagar och sett hela säsong sex av Sex and the city. Fick en akuttid hos massören som förklarade att jag har en förkylning som satt sig i ryggen. Hon tryckte på några punkter och det blev bättre, men idag är smärtan tillbaka igen. Och jag som ska till frisören... hoppas han har helande händer.

05:36

... Sommarnätter... Vilken chock det var att komma ut och se ljuset!

hits