BERLIN, TYSKLANDS LUNGA

VÄDRET_ Högsommar. En närmast trettio grader värme som övergick i sadistiska skyfall och åskstormar med hagel stora som studsbollar.

STADEN_ Inbjudande, vänlig, sexig, kreativ, full av förälskelse. Lägenheter som gjorde mig grön av avund. Mejans studio ligger i Mitte, vid Bernauer Strasse, och är minimalistiskt inredd med vita väggar, rostfritt stål, furumöbler och porslin från Ikea. Vi hälsade på vänner som hade fantastiska våningar i sekelskifteshus (renoverade efter kriget?). Historien lurar i varje hörn. Ett stenkast från vår dörr låg muren med ett omgivande ingenmansland. Ändlösa promenader med skavsårsplåster.

MATEN_ I jämförelse är Stockholm fattigt på bra matställen. I Berlin är t ex en falafel någonting helt annat; en riktigt smakupplevelse. Vi åt på en vietnamesisk restaurang varje dag och drack färskpressad morotsjuice eller fruktsmooties. Gatorna i Berlin är breda med en uppsjö av uteserveringar under lummiga, gröna träd. Färgglada lyktor och många glas vin.

KLUBBARNA_ Vi var ute tre nätter i rad. Fredagen tillbringades på Berlins största och mest opretentiösa technoklubb Tresor som hålls i ett gigantiskt industrikomplex. Lördagen bjöd på stor fest på Rio, där ryktet sa att Marilyn Manson skulle spela, men istället dök Peaches upp och gjorde en riktigt grym show på bardisken, klädd som en liten sjöjungfru med glittrande fiskfjäll. Den natten dansade vi så hårt att svetten rann längs med låren. På söndagen spelade Ellen Allien och Apparat på en sovjetisk folkopera. Märklig känsla att dricka öl och röka uppe på scenen, kanske inte den ultimata platsen för en technospelning.

MÄNNISKORNA_ Jag och Anna levde i perfekt symbios. Vi umgicks endast med tre andra människor. Då och då dök det upp någon som gjorde intryck: mannen på pendeltåget som ihärdigt rev ur sida efter sida ur en roman, för att sedan stoppa sidorna i innerfickan på skjortan, vaktmästarinnan på Fotomuseumet som hällde ut en flaska med citronläsk i handfatet när jag var på toaletten, irländaren som kunde se min aura på Tresors uteservering ("I can see that something bad has happened to you recently"), de testosteronstinna killarna på Tresors dansgolv som började slåss och som jag försökte gå emellan, punkarna som visade oss sina rum i ett squat som heter Köpi och bjöd på kaffe latte och spelade Lugna favoriter på radion, tyskarna på Kottbusser Tor som kallade oss perversa när vi sa att vi är från Sverige...

KONSTEN_ Akademie der Künste i Bellevu; vackert beläget hus i Bahausarkitektur, och den fantastiska parken en bit därifrån. Bahausmuseet. Hamburger Bahnhof. Fotomuseet. Alla små gallerier.

SHOPPING_ Tre par skor, billiga designsmycken och en blus från Annapuppe, två fotoböcker av Boris Mikhailov, en röd desk organizer från Bahausmuseet, produkter från Dr. Hauschka. Vi ville köpa en tysk porrtidning från 60-talet på marknaden. Men gubbarna som sålde den var så äckliga så vi iddes inte.


tillbaka

Mamma fick en ansiktsolja från Dr. Hauschka och jag fick marmelad, honung och badsalt från Öland. Vi åt sushi, bakade muffins och tittade på filmen En sång för Martin som fick magen att knytas samman som ett russin; dels för att Sven Wollter är lik min far i sjuksäng och för att det är en otroligt sorglig historia. Jag läser nu romanen som filmen bygger på: Boken om E av Ulla Isaksson.

Det är vemodigt att komma hem. En vecka i Berlin är inte nog, jag vill tillbringa ett helt liv där. Om jag mådde bra bara för att jag var på semester spelar ingen roll, jag vill genast tillbaka för att må så igen. Kände mig fri, och i Stockholm känner jag mig fastkedjad.

Drömmarna om pappa blir allt starkare: nu kan jag se hans ansikte klart och tydligt och även känna hans pappalukt. Bilden av honom börjar bli mänsklig och närgången, vilket fördjupar sorgen. Sista natten i Berlin såg jag honom så intensivt att jag kunde prata med honom.

Stockholm känns kallt. Lägenheten trång. Att komma hem är ingen schlager.


glädjeämnen

Det blev en scen idag när jag handlade på Konsum: ung tjej kan inte få upp luckan till ciggaretterna, gubben i kassan muttrar något om att är man så svag att man ska man inte röka, äldre kvinna blir upprörd och utbrister: nu ska du inte komma här och vara dum, nåt kul ska man väl ha här i livet!



sju dagar i berlin

















































endast en dag kvar

Snart kommer ni få veta allt om min Berlinresa. På onsdag kommer jag hem, bonjour tristesse. Jag är djupt olycklig att jag måste åka härifrån.

förälskad

BERLIN I MITT HJÄRTA.

Jag vill aldrig lämna denna stad.

Jag bor precis där muren låg, där väst går över i öst.

Annas toalettpapper luktar lavendel.

Jag har ett eget sovrum.

Och det är säkert trettio grader varmt.


jag går bara ut en stund

image186

Isobels
roman handlar mycket om sex. Sex för att döva smärta och sorg, för att tänja gränser. Hon beskriver ohämmat sin attraktion till unga män (flummiga killar som röker gräs och hänger på Carmen!) och sin egen otrohet mot mannen hon levt med i elva år. Den första månaden efter pappas död kände jag samma, ivriga och destruktiva längtan efter kroppar och fysisk smärta. Sporadiska hångel med manlig vän mot väggar i Gullmarsplan fungerade som plåster på såren. En sådan grej kunde få mig att må bättre, få mig att glömma. Ord kan vara förgörande, men en kyss förlöser.

Minns att jag träffade Pieter ten Hoopen på en utställning i somras när pappa var som sjukast och jag levde i någon slags limbo. Jag behöver våld i mitt liv, sa jag till honom. En idiotisk kommentar förstås, det var inte våld jag behövde, det var kärlek. Jag ville att någon i skulle kliva ur ramen och skaka om mig... även om det var med hårda ord.

Till skillnad från Isobel omfamnar jag ensamheten om nätterna, för den är min vän. Jag är inte rädd för mörkret eller ensamheten, jag vältrar mig i dem och fantasierna de föder.

måndag

I brist på isbitar dricker jag vatten med frysta jordgubbar. Det är tyst, men jag kan höra hur någon handdiskar i lägenheten under mig, jag hör hur hon söker efter besticken på botten. Läser Isobel Hadley-Kamptz roman. Gör anteckningar. Varvar läsning med att stryka kläder som ska packas. Det mesta hänger blött i badrummet. Ser också på tv, utan ljud.

att återvända

I natt drömde jag om djur igen. Det hade kunnat vara en sekvens i Jurassic Park eller någon annan läskig Hollywoodrulle. Tom Hanks var där och räddade mig från käftarna på en rosa krokodil.

Jag grät förstås under hela avsnittet av Six feet under. Sista säsongen har inte alltid varit bra, men nu tycker jag att kvaliten är på topp igen. Avsnittet fick mig att minnas de där fruktansvärda timmarna efter dödsfallet, och den där första natten då man aldrig vill somna för man vet vad som väntar när man vaknar. Jag minns att jag sov hos mamma och att vi inte släckte några lampor. Jag minns förstås att jag, precis som Ruth, drömde att han satt i köket och allt var som vanligt och jag frågar är du tillbaka nu? Jag kände också igen mig själv i Claire.

Djävulskt bra serie.

Att återvända tyckte jag om. Vilken donna
Penélope Cruz är.

berlin looks



Jag antar att det så här man ska se ut i Berlin. Det är bara visselpipan som fattas.

aj

Elementarpartiklarna är verkligen dålig. Jag orkar inte ens se klart den.

hemmatroll

I torsdags såg jag och Ylva Spiderman 3 på bio. Vi skrattade så högt att folk vände sig om och tittade argt. Men det var ju så roligt! Så buskisjävlakul - Spindelmannen i kajal, synthlugg och dubbelhaka, och..... en sandman!

Idag har jag hyrt Elementarpartiklarna (har ju precis läst boken) och Almodovars Att återvända. Ska äta jättemycket mat och godis.

Var förbi Sofia och Micke en stund, de bakade sockerkaka och gjorde hemsida. Jag och Sofia låg på varsin saccosäck och pratade om hur alkohol förgiftar kroppen. Vi är båda ganska slitna efter Debaserfesten i onsdags.

in vino veritas

image185

Igår blev jag bjuden på middag (stor köttbit) som avslutades med en Cosmopolitan. Mycket prat om melankoli, reseminnen och manodepressivitet. Innan jag åkte hem träffade jag Pasha och Anton på Läckerbiten och drack ett glas rödvin ur kran. Har aldrig sett en bar som tappar upp fat-vin förut. Pasha har varit i Norge, rest runt med bil och sedan besökt hotellet där han bodde helt ensam en sommar i Åre. Han har alltid en historia att berätta. Jag går och väntar på min egen resa. Snart....

my home is your home

Det är fint här i förorten. Kom gärna och hälsa på någon gång innan jag börjar prata med mig själv. Vi kan dricka kaffe och jag kan läsa dikter på ryska för dig.
















































taxi taxi

image145

swedish meat balls

Jag tänkte åka till simhallen och trängas med nakna damer. Har ätit jättemånga köttbullar idag och hoppas att jag successivt kommer gå upp i vikt. (Mådde illa av kladdkakan igår, den blev inte alls god.) Är på jobbet och korresponderar med Cannes.

yum yum

Kladdkaka och Wonderfalls. Jag laddar inför morgondagen.

liten utställning

image143

Om ni pluggar på Universitetet kan ni titta på bilder från Made in Russia, utanför bibblan. Hänger endast tre dagar, så snabba på. Ska försöka sitta där imorgon och sälja några ex.

me and you

Det finns inget värre än att vara sur, särskilt i varandras sällskap. Spydiga, pissiga, kommentarer som infekterar luften. Varför får man sådana relationer till sitt ex? Att man liksom älskar varandra som syskon gör... man vill dra honom i håret och skrika.

Familjen

image144

Släktkalaset ute på Tyresö bjöd på mycket. Ingen uttryckte medlidande, tack och lov. Jag tror att mamma kanske hade bett dem att inte tala om pappa, alls. Däremot talade vi mycket om mormors hälsa, och andra tanters olika krämpor. Det var barn och hundar i varje vrå. Huset gigantiskt, med sjötomt och ett rådjur av plast i trädgården. Jag fotade boxerhundens rumpa och iakttog en adopterad flicka från Sarajevo, ett litet underverk som precis fått sitt hjärta opererat. Hon påminde mycket om den bulgariska flicka jag var personlig assistent åt några månader, samma flicka som försökte skära mig med en brödkniv och ritade kukar på alla sina teckningar. Den här flickan hade stora, bruna ögon och ett ärr över näsryggen. Jag kände att jag älskade henne på en gång, just för att hon var så olik de andra blondlockiga ungarna. Jag träffade syssling efter syssling, med respektive flickvän/pojkvän och alla var sådär konventionellt perfekta och socialt kompetenta.

image140

Det finaste var att jag fick titta på gamla saker som ärvts från min mammas moster Manne. Bland annat fanns där en bröllopsklänning från artonhundratalet, av det vackraste sidentyget jag sett! Bilder av min mammas mormor Olga Katarina, både som ung och gammal. Vykort, fotoalbum, allt. Ett paradis för en nörd som jag. Fick dessutom ta med mig mycket av det hem.

image141

Det värsta jag vet är när vuxna pratar över huvudet på en, och det gjorde mamma två gånger: när det gällde pengar och barnbarn. "Ja, tänk om ungen kunde försörja sig själv någon gång, hehehehehe." I samma veva som man förminskas kommer kommentaren om att man snart borde skaffa barn! Med ett asgarv på köpet, fast man vet att de menar allvar. Bara för att alla sysslingarna hade en unge i varje armhåla. Jag längtar verkligen efter att göra min egen familj, men är så trött på det obligatoriska barnsnacket som ska hålla konversationen igång. Jag är 26 år och singel, for god's sake. På kvällen åkte vi hem, mamma kollade schlagerfestival och jag den underbara filmen Short Cuts.

image142

tårtkalas

image137

image138

Sara fyllde 25 och vi firade hemma hos henne på Torsgatan
. Det blev sent och många plastmuggar vin, en hel del dans, skön cynism mellan mig och Sofia, sköna kärleksförklaringar mellan mig och Julia, urgod efterrättstårta. Jag är glad att jag inte stannade hemma som jag först tänkte (tvätta kläder, äta grädde och tycka synd om mig själv). Idag bultar dock huvudvärken och mamma ska snart hämta upp mig för att åka på en stor släktträff med människor jag aldrig träffat som kommer att fråga hur jag mår, eller kanske rent av fråga var Lasse är...? Igår när jag släpade upp kassar för trapporna i mitt hus hörde jag hur den femåriga tjejen under mig kastade sig om halsen på sin pappa som kom hem från jobbet, och skrek "paaaapppaaa!", precis som man gjorde som barn, och jag stannade i trappan och kände mig plötsligt hundra år gammal.

kort sagt

image136

Lång dag. Började med vin på jobbet. Sedan öl med Sofia på indonesisk krog, sedan öl på Musikhögskolan för att inte begå självmord efter terrorjazz, sedan mer öl på Sjögräs med Sofia, Egil och Ylva och förstås Micke och hans gäng. Härligt. Nu: pollenchock efter ha plockat ner blommor från träden och gnuggat mig i ögonen.

valerie dore

http://www.youtube.com/watch?v=Jjg4HnEVHJ4

italoitaloitalo

alles gut

image135

Glöm inte att ge mig tips inför Berlin-resan.

självmordsfallen

image134

Det är något med de där Niagarafallen. Sträckläste Fallen av Joyce Carol Oates och nu kollar jag på den amerikanska serien Wonderfalls, om en ung cynisk tjej som jobbar i souvenirshop och kan prata med leksaksdjur. Spännande.

nattsvart

image133

Jag minns så otäcka saker. Börjar bearbeta och det skrämmer mig. Har förträngt hela sjukdomsförloppet, tiden på sjukhuset, efter operationen. Det gör så ONT att minnas. Plötsligt kommer en solig dag i maj tillbaka: jag, mamma och pappa är på en släktträff. Pappa var sjuk. Kunde inte äta, inte dricka. Vi åt cateringmat på plasttallrikar och jag minns hur han försökte äta den där satans kycklingen och få i sig lite whisky, men det gick inte. Ingen visste att han var sjuk, men förstod förstås när de såg hans tunna kropp. Dagen präglades av en märklig domedagsstämning. En av hans släktingar följde med oss ut till bilen när vi skulle gå, och jag minns att hon grät, hon grät så förfärligt och jag förstod inte, eller ville inte acceptera. Det var som att hon visste att han skulle dö, att hon aldrig mer skulle få träffa honom. För mig var det liksom omöjligt att det skulle kunna hända. Ända till slutet.

Jag drömmer att jag bär honom, som ett barn.
Jag saknar honom så fruktansvärt mycket.

every other day

Varannan dag. Varannan dag. Varannan dag.

fotosyntes

Mamma grät i telefonen igen när jag ringde i morse och jag stod handlingsförlamad och försökte trösta, komma med förslag. Sedan spenderade jag hela eftermiddagen på min balkong och planterade blommor i lådor och krukor, tog en paus då och då för att läsa Elementarpartiklarna. Det kändes skönt att gräva med händerna i den blöta jorden. Solen mot naken rygg. Huvudet är tomt på tankar, allting registreras men sedan tar det stopp. I går var jag och Anna på Allmänna Galleriet. Jag åkte hem tidigt, efter ett tappert försök till socialt umgänge på en födelsedagsfest.

eSStonia?

http://bronze-soldier.com

on/off

Det är så typiskt! Vi hade en jättefin dag, jag och mamma. Köpte balkongblommor hos lilla gubben på Värmdö. Åt mat på restaurang, drack kaffe och likör (on the house) i solskenet och pratade om både sorg och framtidsplaner, åderbråck och idealmän. Jag åker till jobbet och allt är frid och fröjd. Nu ringde hon på mobilen och storgrät och berättade att mormor är tillbaka på akuten, IGEN. Ambulans och ingen vet vad som har hänt. Satan! Vilket trauma detta att genomlida sjukhus igen, de där sekunderna när någon svävar mellan liv och död. Precis när man sprattlat så att grunden går att stå på, förvandlas den plötsligt till mjölk igen.

sedan drömde jag...

image131

... att jag var med i Top Model och skulle skreva över en bananbåt på en beach i Miami. Fanny och Nisse skulle ha barn och alla mina tänder ramlade ut.

jag ska sprattla

image130

I Sovjetunionen berättar man historien om två grodor som läggs i en stor burk fylld med mjölk. Den ena grodan ger upp från första stund, han har förstått att de ändå kommer att drunkna, varför kämpa? Han sjunker ner till botten. Den andra grodan sprattlar frenetiskt, så länge att mjölken hinner bli smetana (gräddfil) och han kan hoppa ut ur burken.

Är det inte ganska fint att få en sådan historia berättad när man står halvgråtande på ett dansgolv med tinningar bultande av migrän? Och sedan bli satt i en taxi hem. När man mår dåligt är det ingen idé att analysera situationen, det enda logiska är att fortsätta sprattla tills det går över.


kognitiv terapi

Önskar att jag kunde ta hjälp av andra när jag är ledsen.

Nu gråter jag i smyg.

Går ner i vikt.

Ser mig inte i speglar.

Stirrar ut genom fönstret vid min säng.

(läser houellebecq utan att förstå, äter lakrits, duschar så mycket att jag får ännu mer eksem, ser film för att vara någon annan för en stund, har självsex, lyssnar på air, läser gamla dagböcker och barnsagor, försöker städa/diska/dammsuga/tvätta kläder...)

kollektiv mardröm

Imorse satt jag fast i kollektivtrafiken på grund av en olycka i Slussen. Det var kaos och det tog 2 svettiga timmar att komma till jobbet. Läste i samma veva att en tant blev påkörd av en buss och dog där jag bor för ett tag sen. Varför blir tanter påkörda hela tiden? Jag förstår inte. Fy för kollektivtrafik. Jag måste köpa en cykel.

död fågels vinge

image129

Den blodiga kroppen låg inte kvar, bara ena vingen.

världsarvet

image128


Skogskyrkogården är med största sannolikhet en av världens vackraste platser. Nu är den dessutom en viloplats för min far. Idag har han legat i en blå sammetspåse i sju månader. Påsen ligger i en askgrav, som tillsammans med andra askgravar bildar något som liknar ett schackspel. Det är inte tillåtet att lägga blommor på graven, de ska läggas runt om, men ingen håller sig till reglerna. Jag struntar i att blommorna vissnar snabbt och blir borttagna, det är handlingen som är det viktiga, just för den stunden. I trädet bredvid satt en koltrast. Pappa sa alltid att det var min fågel. För honom var fåglar viktigt. Nu har de blivit det för mig också, även om jag inte kan deras namn.

hunger

image122

Jag tittade på den sexiga vampyrfilmen The Hunger (1983) där David Bowie och mina favoritkvinnor Catherine Deneuve och Susan Sarandon är mystiskt vackra till tonerna av Bauhaus och en suggestiv pianoslinga. Sedan somnade jag med kläderna på, vaknade klockan 03:00 och gjorde ett tappert försök att få av mig dem, drömde om sex och död - och nu skiner solen och jag ser ut som en äkta gothare med pandasminkning.

bye bye birdie

image121


Det har varit intensiva dagar. Tors-lör jobbade jag mitt tredje år på Filmhusets seminariedagar för unga filmare - Drömfabriken. Sofia kom in och jobbade en sväng i fredags och jag skrattade gott åt hennes The Office-manér. Den obligatoriska festen var inte lika hejdundrande som förra året, men inte fy skam. Jag, Sofia och Ylva drack vin och åt italienska delikatesser medan min mamma förde en livlig diskussion med Orvar Sävström (något om Kubrick/dataspel/svensk mjukporr). I lördags blev det långbord med hela personalen på en gullig pizzeria + mycket öl på Treat. Kvällen avslutades med en Made in Russia-fest på Gula villan, Alexander Velikoselskij var inbjuden för att spela sin elektroniska musik vilket inte uppskattades av fulla ryssar som hellre ville lyssna på Leningrad och t.A.T.u. Två bystiga blondiner bad honom att "stänga av skiten" och det hela var sjukt jobbigt och såklart typiskt. Man kan inte tvinga på folk svårmodig kultur en lördagkväll när publiken förväntar sig värsta röjet.

Och Valborg? Martins födelsedagsfest på Landet med Julia som sällskap. Superkoola Emmon spelade live och Fredrik Strage spelade en perfekt blanding av hiphop och industrisynth. Sedan gick vi till trädgårdsfesten i Midsommarkransen och smet smidigt förbi vakten. Träffade Ylva och Anna-Karin. Sofia var i Uppsala + Solna och hade ettdygnsfylla.

Allt var trevligt och fint på alla sätt. Men det är tomt i mitt bröst och inga fjärilar i magen. Igår tog jag en två timmar lång promenad, tänkte lite på pappa (som att famla i mörker... jag ser hans genomskinliga kropp och liksom trevar med händerna genom den) och närmast snubblade över en fågelkropp som brutalt låg uppsprättad på gatan... det var rått och obehagligt, fjädrarna virvlade i blåsten.

00:05


image120

Releasefest för Re:public service #5Södra teatern. Underjordsjobbet fick åtta sidor. Kul! Jag, Sofia och Ylva var där och beundrade utsikten. Pirr i magen för en av oss. Imorgon tillbaka till jobbet.

hits