wallflower

image340

Eftersom det börjar bli lite
Repulsion-varning på mig ska jag åka hem till Fredrik ikväll.
Och i morgon är det release för flm på Allmänna Galleriet.
På fredag poesifestival och Modernistafest.
På lördag stor middag hos mamma och Noko knockout.
Jag kommer inte behöva klättra på väggarna hemma.

de andras liv

Nu har jag sett den tyska filmen De andras liv (Das Leben der Anderen) som fick en Oscar för bästa utländska film 2007. Tyckte mycket om den. Scenografin, ljuset, karaktärerna. Konst kontra politik.

själens arkitektur

image338

Konsumtion handlar förstås om eskapism. Drömma bort, eller försköna. Varje morgon täcker jag spåren i mitt ansikte med Touche Eclat Radiant Touch No 01. Jag är som Berlins högsta kulle:
Teufelsberg. Under välputsat konstgräs döljer sig miljoner ton rasmassor från andra världskriget.

all that business

I natt drömde jag att en kvinna anställde mig för att ta hennes tonårige sons oskuld. Fint och formellt.

söndag

Russinfingrar efter badet. Märklig dag. Var på Bonniers konsthall och såg utställningen Mot tiden, kanske mest för att jag ville läsa Dubravka Ugresics text i boken Anakronismer. Det var vilsamt, lugnt, jag fick tid att tänka. Och som alltid gör tänkandet mig nedstämd. Inte ångestfylld. Stirred, not shaken. Tog en kaffe i deras trevliga café och skrev några rader, alla dessa anteckningar som kanske egentligen inte har någon innebörd. Bara kulisser. (Nu låter jag som Bodil Malmsten.) Gick till NK och pratade med Julia två minuter. Snart åker hon iväg. För mig har hon alltid stått stadigt i jorden, alltid funnits där. Och det gör hon förstås även på varmare breddgrader. Ännu en person att sakna. Åt sedan sushi med Ylva och gick på filmen Ratatouille som var perfekt för november-sinnesstämningen.

terror on queen street

För tillfället har jag på mig ett par svarta Nike-spandextights från tidigt åttiotal. Min mamma kastar tydligen ingenting, förutom det som påminner för mycket om pappa. Vi har ätit borstj och till hennes stora glädje smakade den lika god som Sasjas mormors. Jag har varit i stadskärnan idag, och med det menar jag gatan som Gud glömde: Drottninggatan! Topshop, Zara, Åhléns. Huvudet fullt av förkylning och tusen solpudrade tonårstjejer i provrummen. Zara ligger i toppen på listan över Stockholms mest fruktansvärda provrum, jag ångrar mig varje gång. Köper aldrig någonting. Weekdays provrum är ganska jobbiga också, man känner sig iakttagen. På Monki är det för dunkel belysning, plus att man ser in genom hålen i draperierna. Och krokarna på väggen...? Huvudbry. En anställd på Åhléns raped my face med Kanebo-puder... Är tillbaka på rosenrot, och har druckit lite vitt vin, så jag är ADHD+.

jag saknar och längtar efter

Fanny T, New York, semlor, Tate Modern i London, caféet i Vilnius, bunkern i Kaliningrad, Ryssland (fiskodlingen), Anna U, Berlin, att fotografera månen på Gotland, förälskelsesex, sensommarhöst, samtalen med pappa över en öl, att starta eget företag, att vara sjutton år och köpa nya sneakers, BLM, kill på ryggen.

sex snygga bokomslagInspirerad av Tristessen har jag scannat de sex snyggaste bokomslagen som jag kunde hitta i min hylla. Nummer ett är Lady Chatterleys älskare.

let your hair down, put on some lipstick, shake your hips

image315

Är fortfarande lite skakad efter min promenad i regn-/snöstormen. Fingrarna stelfrusna, ansiktet vindpinat och rödflammigt. Jävla Sverige. Jävla november. Jävla förkylning och jävla mens. Köpte i alla fall sushi och Rocky Road-chokladglass. För att det är fredag målar jag naglarna ("magic frost") och lyssnar på Kate Ryan (Désenchantée). Hon blir mitt sällskap ikväll. Hon och Iprenmannen och en dator från stenåldern.

Det är lönetid och det triggas jag av.
Citronmuffin skrev om konsumtionshysteri nyligen och jag känner ofta som hon. Åtminstone när jag inte har pengar. Med stadig månadslön går jag bananas utan dåligt samvete. Jag tänker att jag är värd varenda plagg och pryl som jag spenderar mina pengar på. Har man levt ett år på svältgränsen där det mesta varit below zero är ett nytt läppstift från YSL som bästa sortens uppåttjack. I dagens avsnitt av That 70's show säger Brooke Shields till Donna att rött läppglans är det enda som får en tjej att sluta vara ledsen. Det sa min amerikanska syster till mig när pappa dog: let your hair down, put on some lipstick, shake your hips. Jag borde svarat som Donna: well, i'm not a superficial idiot. Men nu, ett år och snart två månader senare, kan det mycket väl stämma.förkyld

Andra dagen jag är hemma från jobbet. Huvudet dunkar. Ska försöka gå en promenad (i ösregnet), eftersom jag inte var ute alls i går. Därav ett till filmtips: Mörkt blå nästan svart. Såg The Butterfly effect för andra gången och tyckte den var dålig. Pratade länge i telefon med Fredrik som också var hemma sjuk, skrattade åt Seinfeld-skämt och datingproblem.


snigelfart

Kompakt novembermörker. Jag klättrar på väggarna, tänder varenda lampa i lägenheten för att hålla skenet uppe... Som snigeln i sitt skal drar jag mig undan, gömmer mig bakom halsduken, ser ingen i ögonen. Ni vet hur det är. Här. I grådaskiga Stockholm, november 07. Jag ser väldigt mycket film och lever genom den artificiella världen, trivs bra där. I går En studie i hämnd (La tourneuse de pages) som jag rekommenderar.

punkt

image314

Sedan jag bytte jobb och fick två säsonger av Sex & The City har jag varit dålig på att blogga... John och René har åkt tillbaka till London, jag sitter här och lyssnar på Lykke Li och bläddrar bland bilder. I lördags följde jag med på fest; ett gäng gräsänklingar som nyss fått barn, fotboll och kokain. Jag pratade med John om allt som hänt, om sådant jag förut inte kunnat fråga. Äntligen... fick jag ur mig all ilska och sorg till någon som verkligen förstod. I går kväll hamnade jag och mamma i en konflikt, same old, hon grät, jag bredde smör på mackan och skrek att jag inte ville prata. Det rör mina systrar, det är komplicerat och går långt och djupt, gamla men öppna sår som blivit beströdda med salt.

suss

image312

döden i pizzan

Jag drömde att jag blev offer för en litterär uthängning, en manlig motsvarighet till Maja Lundgren publicerade en bok där mitt namn figurerade. I själva verket var han en seriemördare, och boken bara en bricka i hans spel.

Nu ska jag i väg och äta pizza med John och René, sedan promenerar vi till Skogskyrkogården och hälsar på pappa. Tänder ett ljus och saknar.

family life

image313

Jag älskar att min bror John och hans tjej René är här. Känslan av att vara familj. Atmosfären blir som förbytt, liv & rörelse, Renés skratt får huset att gunga. Mamma ställer nyfikna frågor om hennes tatueringar som täcker handled upp till axel, vi pratar om grafitti, om livet i London, om pappa... Alla rullar cigaretter. Nu står de i köket och steker biffar, mamma dukar bordet med ljusstakar och kristall. Jag glittrar av sminket jag fick i present. Min perfekta fredag.

onsdag

image311

Har firat att Re: public Service kommer med nytt nummer. Sofias kille fick akut blodsockerfall och svimmade. Jag känner mig nedstämd, vet inte varför, kanske är det all is. I morgon kommer bror. Förresten: jag är helt såld på filmen American Gigolo från 1980.

sovsäck

Det ligger två täcken i min säng. Jag måste ha ett backuptäcke när jag sover med någon. Nu sov vi istället med dubbla täcken och svettades ymnigt.

måsen på elverket

Jag hatar teater. Somnade två gånger tills den tjocka tjejen bredvid mig pruttade.

green fairy

Jag drack absinth igår.

delicious melon, ready to eat

Middag hos Julia och Joel igår - renstek och rökt lax, rödvin och elvaprocentig öl från Österrike (från Stig). En av våra vänner hade färgat könshåret och förundrats över utebliven effekt (man kan skriva en hel citatbok om henne). Vi tog oss ut i snöregnet och trängdes i kö till Marie Laveau, det var kaos i garderoben och alla var tolv år, glas under fötterna, Julia gick bananas på en kille som la krokben för mig och hämtade vakterna och det blev ett drama, men det är fint att ha vänner som agerar livvakt. Tyvärr fick jag nog av alltihop och tog taxi hem. Nu skriver jag en text om Nan Goldins betydelse för den sexuella fotografin, ska senare åka hem till Moa som fyller tjugofem. Mera mat, mera vin, kanske lite kärlek.

ballad of sexual dependency

image309

Underbara Nan Goldin får årets Hasselbladspris.

Läs mer
här och här.

litteraturen

image308

Jag läser Framkallning av Agneta Klingspor och Tarkovskijs hästar av Pia Tafdrup med avlidna pappor som tema. Den första en roman, den andra diktsamling, jag gillar båda mycket, tappar dock min författarsjälvkänsla (men inte ambitionen). Tänker mycket kring fiktion vs. verklighet, vad är litteratur och vad är journalistik, och vad är i helvete är en bloggroman? Luddiga begrepp. Jag skriver inte fiktion, men jag förädlar som Svetlana Aleksjevitj så fint kallar det. Precis som minnet och dagböckerna.

faghag

Dessutom står det klart: jag är en faghag. Jag vill dricka Cosmopolitan, vara bästis och ligga med bögar.

kortslutning

image307

Nu har jag sett
Shortbus och jag älskade den. Vi är alla kretskort som väntar på att interagera.

jenna jameson i sin första spelfilmshuvudroll

De är levande. De är döda. De är nakna... Super Zombie Strippers!

fågel fenix

Utanför fönstret ett djursjukhus, röd bil parkerad utanför med texten Smådjurskremering.

sirendjur

image306

Enligt
bloggoperan på Norrlandsoperan är tjejer sjökor. Sävliga, tjocka, äckliga varelser med mjölkkörtlar stora som juver och skrovlig hud.

stadtkind

image305

Åh,
Barbara, du får mig att glömma regnet.

bang bang my baby shot me down

På en lantlig promenad överraskades Tjechov och en vän av regnet. Hemkommen fällde han ihop det våta paraplyet och sa: "Man borde skriva nån liten historia om ett par unga människor som tagit sin tillflykt till en tom lada och väntar på att regnet ska gå över. De skämtar och skrattar och flörtar med varann, medan de låter paraplyerna torka. Regnet slutar, solen skiner och plötsligt dör han av hjärtslag. / ../ För så är ju livet. Vi skämtar och skrattar och så - pang! är alltihop över."

i kras

För en halvtimme sedan hade jag en porslinslampa hängande i köket. Nu ligger tusen skärvor i en påse, redo för källsortering. Jag tappade den då jag skulle byta glödlampa. Eller nej, jag hakade fast den och när jag trodde att den satt säkert smällde den i golvet. Just my luck.

kärlek över gränserna

image304

Bondepoeten Sergej Jesenin skrev revolutionspoesi och träffade den femton år äldre Isadora Duncan då hon var inbjuden till Moskva av sovjetregeringen för att lära arbetarbarnen plastisk dans. De gifte sig och reste till Berlin, Paris, New York. Hon kunde inte ryska, han inte engelska. De pratade med tecken och gester och ett av Jesenin påhittat språk. Överallt gjorde de skandal. En ridande polis avbröt en föreställning i Boston, där Duncan dansade till Internationalen och Jesenin brandtalade på ryska. Hon fråntogs sitt amerikanska medborgarskap och paret skickades ut ur USA. Jesenin tog senare livet av sig och Duncan ströps till döds när hennes sidensjal fastnade i hjulet på en Amilcar CGS.

fiktion och verklighet

Nabokov skriver: Det är inte intryck som gör goda författare; goda författare tillverkar dem i sin ungdom och använder dem sedan som om de verkligen varit så ursprungliga.

this is stockholm

Jag läste i någon av tidningarna om ett stickcrew som stickar bondagekläder. Mjukporr! Sjukt roligt. Har varit på vernissagefest på Färgfabriken, skinheadsfotoutställning, bilderna såg ut som skit, kanske var de kassa datautskrifterna uppsatta med häftstift för att skapa en trashig miljö. Vad vet jag. Det som säger allt är att ett skinhead som porträtteras på bilderna blev utkastad från festen. Det är Stockholm det. Jag och Sofia dansade till Brainpool och Fatboy Slim. Tog taxi båda vägar = lyx. Nu äter jag bulgursallad med sked. Om sex timmar ska jag upp och jobba. Mår skitbra.

hits