barnförbjudet

Sofia gav mig vin i champagneglas och laddade upp med DJ Assault-låten Ass n' Titties. Sedan lät hon mig CENSUR, medan hon CENSUR och jag CENSUR. Jag säger bara: tantsnusk! Efter denna traumatiska fotosession åkte jag och mötte Julia för att fira baren Nadas födelsedag. Det var fint. Tog en taxi hem, med en chaufför som inte ville sluta prata, inte ens efter jag betalat och var redo att kliva av. Jag tror vi pratade om bostadsrätter och motion.

I dag ösregnar det, igen, och jag har pms från helvetet. Måste åka till banken. Stadsbibblan. Cinemateket.
...

erotik i finkulturen

Vilken grå jävla dag. Mens och regn och disk. Tur att jag ska på photo shoot hos Sofia ikväll, hon ska fota under temat erotik i finkulturen och vem passar bättre som modell än jag...? Pin-up, päls och pärlor. Det ska bli så satans kul, precis som när man var liten och klädde ut sig och smetade med mammas Chanel-läppstift.

buns

Det var några skåningar som tvingade sig in i vår taxi när vi skulle åka från Allmänna Galleriet i går. Jag skrattar fortfarande åt hur den ena killen med nördig entusiasm frågar ut Karin om hur de bakar sina bullar på bageriet.


folkbildning

Jag har lärt mig så intressanta saker i natt! Att vattenfärg pulvriseras om man släpper ner den från hög höjd ( t ex ett hotellrum i Tokyo), och att det blir fina mönster där det landar. Aluminiumburkar exploderar. Jag har också lärt mig säga att det går för mig, på japanska.

stentvättsskrevet

Vek mig nästan dubbel av smärta i ljumskarna. Då var det dags igen, same procedure as last month. En luffarsnubbe i stentvättade jeans satt och skrevade mot mig på tunnelbanan, vägrade dra in benen när jag skulle gå av. Sådant irriterar mig. Fuck världen, säger pms-psyket. Jag drömde om hunkkillen från filmen i natt.

roligt

Lättas nya reklam: Fräschet på bröd. Fräschet!

tout seule

Vi såg Tillsammans är man mindre ensam, som bygger på boken som jag läser just nu. En fransk myshistoria med Audrey Tautou och en hunkig karl med hårt yttre, men mjukt inre. De bor i en paradvåning med antika möbler utan centralvärme och de röker i sängen och dricker öl och allt slutar lyckligt. Inte utan att jag blev avundsjuk och placeboförälskad och på promenaden hem rökte jag till och med en cigarett. Jag gick den långa vägen som påminde mig om en incident sommaren då pappa var sjuk. Syrenerna blommade och jag var full som en kastrull. Det var natt och jag ville plocka en bukett för att lukta på dem eftersom de luktar skolavslutning och barndom och löften om allt möjligt. Ur mörkret hör jag en auktoritär stämma som skriker att man inte får plocka syrener, de är FRIDLYSTA. Mitt i natten! Jag såg aldrig vem det var men mumlade nåt i stil med det skiter väl jag i. Morgonen efter fick jag en pollenchock. Så var det med det.

high as a skyscraper

Konsumtionens ljuva tillfredsställelse! Adrenalin, endorfin, det är som att vara förälskad. Det är extra ljuvligt då man gått omkring som en trashank i månader, smal som en anorektiker för att man levt på potatissoppa och mandariner. Jag har aldrig varit en sådan sylvass shoppare som idag: jag kryssade mellan alla ställen som jag skrivit ner på en lista. Köpte bara plagg som matchar, inga impulsköp, la mest pengar på skorna. Köpte tre plagg på Monki där jag annars aldrig hittar något som inte är oversize eller neongult. Nu ska jag på bio med Fredrik.

en dingding värld

DN, ni måste sluta med era putslustiga bildtexter! Ni förstör bildernas värde och underskattar era läsare.

23:58

Plötsligt kan jag inte somna om nätterna. Det som aldrig förut varit ett problem. Kanske är det allt nytt som behöver smältas. Till och med köket är nu utan fungerande glödlampa. Totalt mörker. Imorgon: pengar.

nu får det snart vara nog

Nu är jag inne på säsong två av L word. Jenny har fått lite kött på benen, Dana och Alice är kära, Shane och Carmen också, men på distans. Tina är gravid och ultramerikan, Bette super ner sig. Men alla har fantastiskt sex. Konstant. I poolen, bilen, på taket, hotellet, i köket, på klubben. Överallt. Alltid redo, alltid orgasm. Jag har sett så många bröst att jag mår illa. Och varje gång det idkas oralsex kommer det in någon och avbryter dem, idkaren går därifrån och torkar sig nonchalant om munnen med handflatan.

i huvudet på john malkovich

Jag skickade texten redan igår kväll. Såg färdigt Wire in the blood-boxen och är nu olyckligt förälskad i Tony Hill. Idag har jag irrat runt i affärer och försökt hitta kläder eftersom jag har haft samma tajts på mig sedan september. Sofia kom förbi hemma och det var nästan romantiskt med alla tända ljus (måste köpa glödlampor). Skönt att få komma ur sitt eget huvud en stund, få lite input. Från och med torsdag ska jag bli social igen, jag lovar.

saknad

Det är svinkallt i min lägenhet. Fingarna fryser till is när de rör sig över tangentbordet, texten måste bli klar. Jag sätter på ugnen och värmer händerna där. Går omkring i ryska raggsockor och pappas stora luvjacka från Champion som mamma köpte till honom då han var sjuk. Den är som ny, jag tror aldrig han använde den, det hanns inte. Jag tänder ett ljus för dig, det får brinna till kvällen. Kanske är texten klar då.

i'm a freak, i'm a weirdo

Nu har jag sett hela första säsongen av L Word, avsnitt efter avsnitt. Förut brukade jag ladda ner avsnitten och se dem i oordning, vilket blev väldigt förvirrande eftersom alla ligger med alla. Jag går fortfarande bananas på karaktären Jenny, på hennes fladdrande ögonfransar... Mina favoritpar är Alice och Dana, senare Shane och Carmen.

robert rauschenberg, you made my day

Min bästa tid är nu. Kylig höstluft och strålande solsken, båten över till Djurgården, lång promenad, fika på Waldermarsudde, utställningen I Love Pop Art. Sällan att jag blir hänförd av konst på det sättet, inte av Lichtenstein, men av Rauschenberg... Hans collage från Ryssland och USA, där Röda Torget möter World Trade Center, rött möter blått, kyrilliska skyltar och American Pan Pizza. Jag stod som fastnaglad i golvet. Följde vattnet hemåt med lätta fötter... Mamma aningen ostadig efter vår långa promenad. Vi har inte setts så här på länge, sist var jag i tårar och nu en närmast extatisk energikick som smittar av sig på henne. Dricker vin och bläddrar i utställningskatalogen... funderar på tekniker, pappersval, har han screentryckt på tyg? Vill veta allt. Den som kan förklara för mig är i Berlin, jag vill ha samtalen med honom, ni vet, som pingpongbollar flyger orden, fram och tillbaka. Sällan har konst den effekten på mig, och ja, sällan en mansperson.

men jag vill heller inte bli som jenny schecter

Nu ska jag sätta mig ner och skriva texten om Maryse. Huvudet är luddigt efter för många avsnitt av L word. Så fort skrivandet blir ett tvång tappar jag lusten. Just därför tror jag att det nya jobbet på kontor kommer att göra min fritid än mer kreativ. Det är en förhoppning, men det kan lika väl sluta med att jag blir soffpotatis.

s l u t a

Alltså, vad jag blir less. På biljettmaskinen och kärringarna. Östermalmsbrudarna. Kavajkillarna. Sociopaterna. Om jag blundar finns ni inte.

rapport från en sophink

Igår, efter Cinemateket, sökte jag i kylskåpet efter mat, tände ljus i brist på glödlampor. Jag hällde olja i en gjutjärnsgryta för att poppa mitt substitut till mat, popcorn, men de vägrade poppa; oljan kokade och fräste, plattan fattade i princip eld, jag öppnade alla fönster och i förvirringen hällde jag ut den heta oljan i sophinken. Följdaktligen smälte plastpåsen och golvet täcktes av brända popcorn. Vansinne.

ledigheten

Jag har två ljuvliga, lediga veckor att se fram emot. Där jag kan sitta och läsa Gombrovich utan att få dåligt samvete över andra saker som behöver göras (med undantag för texten om Maryse Condé och hemtentan i rysk litteratur). Så idag gjorde jag det. På Valands knarriga stolar. Smygtittade på Fredrik Lindström som drack sitt kaffe i ett hörn. Han är lång som ett hus.

Rudolf Hess is korrekturläser Mein Kampf och äter apfelstrudel

Roligt.

sexiga män 2

image303

Tony Hill (Robson Green)

sexiga män 1

image302

John Waters

substitut

Första säsongen av L Word landade i alla fall på min hallmatta imorse.

the drought

Att jag har drömt om att ligga med Alex Schulman är bara ytterligare ett tecken på torka.

forna idoler

För övrigt är jag djupt besviken på PJ Harveys nya skiva. Pianoklink och bebisröst fick jag nog av redan hos Cocorosie.

i mördarens spår

Kanske inte helt smart att titta på Wire in the blood halva natten. Drömde mardrömmar (där pappa skickade epost post mortem) och försov mig ca två timmar. Men är inte Tony Hill to die for...?

hårläggningsvätska!

image301

teen spirit

Jag såg HAIRSPRAY igår på jobbet och kan fortfarande inte låta bli att gunga när jag går. Premiär på fredag, gå och se.

spasibo moskva

image298
image300

Min kära vän Zhenja var på besök i Stockholm i helgen. Han gav mig ett ex av
Afisha, Moskvas lyxigare motsvarighet till DN På stan. Alexander Velikoselskij, som är med i min tidning Made in Russia, presenteras här som Rysslands nya musikaliska framtidslöfte med sitt projekt Cycle Hiccups! Lycka!

måndag hela veckan

Det fanns inget varmvatten hemma hos mig i morse. Jag satte på mig en mössa och tänkte inte mer på det. Jag har fnitter i kroppen som måste ut.

i bergmans fotspår

Jag var en sväng på Galleri Kontrast igår och såg en riktigt dålig, pretentiös fotoutställning under titeln Bergmans landskap. Sanddyner, en bildörr, en kvarn. Så kan det gå när man rider på någon annans framgång.

sjätte sinnet

Tänk att heta Oxblod i efternamn. Sådant får man läsa när man registrerar adresser i FileMaker. Skumma efternamn och epostadresser. En döv man har stått här och skrivit filmförfrågningar på ett papper: ÄR DEN TEXTAD?? Jag fick en obekväm déjà vu från tiden på sjukhuset, alla lappar pappa skrev. De ligger gömda i en kartong hos mamma. Vi vågar inte läsa dem. Den döve mannen har samma parfym som en gammal flamma: jag älskar den parfymen, men vet inte vad den heter. Doften sitter kvar och jag drömmer mig bort.

fem sorters kakor

Jag är riktigt förbannad på den självgoda iraniern. Han står här och juckar mot disken och säger, för femtioelfte gången, att jag ser trött ut och behöver frisk luft/simning/pojkvän. Nej, jag är inte ett dugg trött, jag är lycklig och har sprungit hela Valhallavägen i regnet, så kanske att jag är lite svettig och att mitt smink runnit: men jag är INTE trött. Så sa jag. Men iraniern fortsätter trycka sig mot disken och trixa med ögonbrynen.

Jag har varit på födelsedagskalas hos J. Fem sorters kakor, tårta, nybakat bröd, sallader, allt gick ner och jag satt mätt och lycklig på de antika möblerna hemma hos hennes mamma, diskuterade våldsfilm: våldtäktsscenen i
Irrevisible som jag valt att inte se. Än. Detta ämne togs också upp hos Julia och Joel igår till rödvinet: Julias hud knottrades bara jag uttalade ordet i r r e v i s i b l e. Våldtäktsscenen verkar sitta djupt etsad i minnet på de som sett den. Vi gick till klubben Russian Spring Break där alla var nitton och hade keps. Jag kan ha blivit full på Red Stripe, och jag kan ha dansat till Ante up. Jag älskar känslan att vara totalt osårbar: armbågarna och trängseln kändes inte, ingenting gjorde ont, allt rann som vatten genom fingrarna. På vägen hem gick jag förbi en spykavalkad, det satt unga killar i varje port och kräktes i kors. Jag blev rörd.

jag minns kerstin

Nu läser jag ännu en gång Kerstin Thorwalls bok Jag minns mina älskare och hur de brukade ta på mig. Hennes målande beskrivningar av kvinnlig kåthet fascinerar mig. Ymniga safter, som en övermogen melon. Hennes kropp som råmar, kvider, delfinsprången i underlivet, mattigheten i knäna, fnittret i fingertopparna...

jag brukar drömma att jag tappar tänderna

Jag åt lunch med Sasja på Moderna museet: kardemummaspetsad pumpasoppa. Vi har inte träffats på länge och inte pratat om att bådas pappor gått bort under loppet av ett år. Istället pratade vi om hur dyr maten var, och skrattade åt den gången vi köpte nötter till ölen som kostade 140 rubel på ett sovjet-kitch-ställe i Petersburg. Vi fick valuta för pengarna genom att ha sex på toaletten. Sasja har aldrig haft problem med tänderna, men nu är det hål överallt (som kräver rotfyllningar) och visdomständer och fan och hans mormor. En dyr historia blir det. "Det kanske är sorgen" sa jag. "Du kan inte undvika den genom att begrava dig i jobb. Sorgen kommer alltid fram på ett eller annat sätt."

leila k in da house

Min kompis, som extrajobbar på Pressbyrån, berättade just att Leila K varit inne och snott en lakritspipa.

go to hell

Jag är imponerad av att jag lyckats skriva en notis på exakt 700 tecken. Det är nästan omänskligt bra. Ibland är det så svårt att skriva, det blir klumpigt och hackigt, inget flyt.

Jag tänker på ett avsnitt i Dubravkas bok Den ovillkorliga kapitulationens museum. Hon skriver att det är enklare att använda ett annat språk än modersmålet när det kommer till tunga samtalsämnen, att orden inte känns lika tafatta och banala. Samma sak med svärord. Att svära på ryska väger alltid tyngre än att be någon dra åt helvete på svenska. Och döden... gör sig bäst på engelska.

vad man kan använda språket till

Det här är roligt. Läs även parodierna på Det ljuva livet och Fashionmuslimetterna.

femtiosex anledningar att åka till ukraina

Jag har berättat lite om brevväxlingarna med F. Det finns en till människa i cyberrymden som förgyller mina dagar. Han heter Alexander och är den drivande kraften bakom 56 stuff, ett kreativt nätverk för elektronisk musik med egen label. Han mailar mig sina låtar och små gulliga brev på ryska (ibland engelska). Vi har ju träffats i verkligheten, eftersom han är en del av Made in Russia-kollektivet och spelade på vår releasefest i Stockholm. Nu bor han i Ukraina. Behöver man visum för att åka dit? Förmodligen. Det vara bara under schlager VM som det avskaffades.

snart blir jag chef

Jag har tackat ja till ett fint jobb på förlag. Börjar om två veckor. Förrådet byts ut mot öppna landskap... och en ansenlig lön. Snart är det slut på fattigdomen. Jag är än så länge den enda kvinnan på företaget. Mina hormoner kommer sätta fart på verksamheten, det är jag säker på.

Igår var jag hos Fredrik och såg Sherrybaby. Maggie Gyllenhaal är en av mina favoriter + att hon är himla sexig, trots att hennes hållning påminner om en ostbåge. Vi såg också några avsnitt av S.A.T.C (säsong 4). Fredrik frågade om jag ville ha ett kex att tugga på, istället för att bita på naglarna. Det var roligt.

Nu är jag hemkommen efter middag med mamma på vår stamkrog. Hon pratade om Facebook. Jag var så trött att jag nästan somnade. Mina strumpor är blöta av regnet.

i'm sorry for being away

Mina vassa kanter håller på att slipas ner, men jag är fortfarande disträ och bedriver någon slags vardagseskapism som distanserar mig från omgivningen. Mycket faller i glömska eller absorberas i mitt svarta moln. Plötsligt märker jag att vänner ser igenom, fångar upp elakartade signaler som jag försökt hålla inom mig. Det är på många sätt bra. Rensar luften.

Tony Parsons bok Min tjej och jag handlar om det här. Jag trodde att det var en lättsmält feel good-bok, men det visade sig snart att temat är död, sorg, saknad. Ensamhet. Med en stundtals skarp galghumor som jag gillar. Karaktären Alfie beter sig alltjämt som ett arsle efter att hans fru Rose drunknat i en tragisk olycka.  Han går omkring i den där välbekanta bubblan, där man befinner sig utanför lag, etik, moral... Det är inte min ursäkt, det är mitt skäl, säger han. Frågan är bara hur länge han kommer undan med att vara ett arsle mot sina vänner och familj. Till slut måste man börja ta ansvar för sina handlingar och sluta vara fastbunden i sitt egos spindelnät.

orolig

Det känns som att jag har musarm. Ont från axeln och nedåt. Har varit hos Walter, ätit sushi.

fashionable sensitive

Jag vill verkligen läsa Ladies. Tyvärr avslöjades slutet brutalt innan jag hann ta skydd. Elin Klinga reciterade och det spelades piano och dansades experimentell dans. Jag blir berörd av piano. Inte av spretig jazz, men av det rena, klara där varje tangent når en smärtpunkt. Ett slags själens akupunktur... Kvinnan spelade ett stycke Chopin som var vansinnigt vackert. Jag har aldrig introducerats till klassisk musik, men minns att jag tyckte om Chopin när jag var romantisk tonåring och att han dog tidigt i tuberkulos. Han begravdes i Paris, men hans hjärta finns bevarat i Heliga korset i Polen.

Av okänd anledning har jag låten Foolish Games av Jewel i min mp3-spelare. Hon är olyckligt förälskad i en intellektuell alfahanne som tar av sig rocken i regnet ("you were always crazy like that") och diskuterar Mozart till frukost ("you were fashionable sensitive, but too cool to care"). Hon greppar klumpigt sina gitarrsträngar medan han röker cigaretter till kaffet och pratar om sina förebilder, sina genier. Till slut står hon på knä framför honom med sitt blödande hjärta...

Dödsmisshandeln på Kungsholmen skrämmer mig.
Bostadshuset i Blåsut skrämmer mig nu när mörkret är så kompakt. Små lampor lyser upp de halvfärdiga lägenheterna utan väggar. Det är så mycket som symboliserar död för mig nu. Allt grävande. Detta ständiga undantagstillstånd.


försenad söndagsångest

Väderleksrapporten sa att det absolut inte skulle regna idag. Nu regnar det. Man ska inte lita på meterologer (eller läkare).

Stark dagen-efter-känsla. Istället för att ta det lugnt borde jag jäkta vidare.

Åt bullar hos Sofia, i hennes nya lägenhet. Nu lyssnar jag på Roxy Music högt. Och lagar gulash. Funderar på att åka till Forum och se Mara Lee.

inga djupa tankar nu

Jag har jobbat tolv-timmars-pass två dagar i rad på Bergmanhelgen, samtidigt som jag skrivit frilansjobb. Vansinne.

mycket ska man höra innan öronen faller av

Är detta ett skämt? "Filippa Bergs perfekta liv". Små tråkiga inlägg om vilka bjudningar hon varit på i veckan, gratis vin och tilltugg, vilka kläder hon hade på sig, blablabla. Jag dör. Sedan kan jag avslöja att kulturministerns man verkar vara en riktig moderatsnobb. Jeanne Moreau as well. Autografjägarna har Asperger allihop. Idioti är vad det är.

alfa alfa

Det har länge figurerat en suddig figur i mina drömmar som jag försöker begripa mig på. Han är kraftigt byggd och rakad, lite hockeykille-känsla. Är det så, att vi alla drömmer om en alfahanne?

mina ögon mina ögon

Jag såg en svensk film igår som heter En vandring i solen (1978) där Sif Ruud spelar en rar tant som gråtit sönder sina hornhinnor. Kan man göra det....?

in my face

Min mamma har blivit helt galen i Facebook. Hon ringer och väcker mig för att fråga vad entourage betyder, hur man visar vilka böcker man läst, vilka länder man varit i...

något att fira

Jag har fått ett nytt kontor. Det känns verkligen jättebra. Jag tapetserar väggarna med bilder av bögar som hånglar, och en gigantisk Sverigekarta eftersom jag behöver lära mig mitt lands geografi. Det är kanelbullens dag idag och detta firar jag med lyxbullar från Valhalla bageriet där kön ringlade lång. Minns mycket väl att 4 oktober även förra året var kanelbullens dag, men bullar och döden går inte riktigt ihop. Nu firar jag att 4 oktober 2007 är den första dagen på resten av mitt liv, och att allt det hemska ligger bakom mig. Hej då.

tiden

Jag hade glömt, idag har det gått ett år.

diverse

Jag sitter här i det stora förrådet och lyssnar på musik, snusar och dricker kaffe... Försöker skriva på min text till Re: public Service. En av mina favoritbloggar heter Tristessen, och idag fastnade jag särskilt för detta.

Läste också någonstans att Henrik Schyffert, Fredrik Lindström och Kristian Luuk har skrivit en teatralisk monolog om 90-talet, en slags hyllning till vad jag förmodar var deras golden days, det vill säga när Knesset, ZTV och Hassan fanns. Innan de blev rika och programledare på SVT. Om ni läste mitt inlägg om nittiotalet, vet ni att jag också drömmer tillbaka... men gjort är gjort. Let it be. Låt magin finnas kvar.

girls on film

Jag tror inte att Ylva uppskattar mina filmtips. Hon ringde häromdagen och var helt förstörd efter ha sett mina Adrian Lynne-filmer (9 1/2 vecka och Unfaithful). Usch, sa hon. Samma sak när jag lånade henne Exponerad. Polanskis Bitter Moon kunde hon acceptera, även om den också innehåller skruvade sexscener. Tur att hon avslutade med Roy Anderssons En kärlekshistoria...

drevet

Jag undrar om Unni Drougge får samma behandling som Maja Lundgren i media. Hon som har barn att ta hänsyn till. Läs kommentarerna Isobels blogg.

nobody's diary

Jag möter ögon i tunnelbanan som registrerar mitt läckage. Om ni har läst Joanna Rubin Drangers serieböcker vet ni vad jag menar. Det finns dagar då man läcker... det kan vara ett moln av dålig självkänsla, olycklig förälskelse, eller i mitt fall: sorgen och saknaden. Joan Didion nämner också i sin bok att en förlust syns i ögonen, att de är spöklika och döljer sig bakom ett filter.

På bokmässan tänkte jag inte på min far. Möjligen att jag nämnde honom för någon i samband med frågor om vad jag har för framtidsplaner. Jag lämnade dock inga existensiella frågor hängandes i luften. Inga svarta moln. Endast röda rosor till dem som förtjänade beröm. Det fanns en person i lokalen: Johan Hakelius. Han publicerade en krönika i Aftonbladet när min far var som sjukast. Mamma skrev ner en mening från den krönikan på en post-it. Lappen sitter kvar i hennes kök som en påminnelse om hur det kändes i närvaron av döden: Jag befinner mig i en existensiell centrifug. Det tänkte jag på när jag såg Johan Hakelius skåla friskt i vin. Men jag sa ingenting, för jag ville inte läcka.

Jag diskuterade Martina Lowdens bok med två personer som inte gillar den. Jag förstår deras invändningar. Men för mig är boken ett kärleksbevis till språket. Det är ingen roman. Det är en orgie, en existensiell centrifug. Jag tar fram den när jag behöver påminnas om den kärleken. Ja, den är pretentiös, full av högmod, den komplicerar, förblindar. Jag behöver den sortens sugande kraft, trots att jag är ett fan av less is more.

I går samlades vi hos Emma. Vi har startat en studiecirkel och ska träffas en gång i månaden för att prata bild och text. Om allt som inspirerar och skrämmer, all skit och allt vackert. Hur man bemöter en snål och sur redaktör. Slippa vara ensamma i den skiten.

Mina fantasier är så starka att jag om natten omfamnar en fantomkropp.

hits