tillbaka

Folke Rydén tyckte att jag kissade snabbt som en karl. Och jag tog tillfället i akt att säga till Mustafa Can att jag älskar hans bok om sin mor. Jag och Sofia satt i en soffa och målade upp ett drömscenario med Liza Marklund, men beslöt oss för att lämna henne ifred och låta magin vara intakt. Hon satt för övrigt och bondade med Thomas Bodström. Kulturmingel på "Park Avenue". En kvinna fördes iväg med ambulans. Jag gissade att det var Maja Lundgren som hade fått en panikångestattack. Sedan stod vi på taket på nån himla klubb och Ronnie Sandahl hånglade med en tjej mitt framför ögonen på oss. Här står du och hånglar, sa jag. Vid femsnåret väntade vi på spårvagnen och en kille hoppade i Göta älv. Simmade några konstsim och tog sig upp igen. Mycket besynnerligt. Det var så mörkt och svart. Han hade skinnjacka. Måste varit tungt att simma i den.

Jag är hemma nu. I lugnet och tröttheten efter bara några få timmars sömn och en alldeles för lång tågresa med nerfallna ledningar och förseningar.

allt

Det har regnat hela natten och idag är sista dagen på bokmässan för mig och Sofia. Vi ska träffa Maryse Condé och jag ska ställa mina intervjufrågor på tafflig skolengelska. Denna karismatiska, vackra kvinna. 

Igår träffade jag min idealman: Eric Ericsson. Han hade en egen monter och jag sa någonting om att jag var hans största fan vilket gjorde honom så rörd att han gav mig en bok med en hälsning i.

Jag hinner inte skriva om allt som händer här.

Vi var på prisutdelningen av Årets kulturtidskrift. Tyvärr vann inte Re: public service som vi hade hoppats. Mycket vin, mat och många fina människor. Särskilt tjejerna på RFSU

På spårvagnen hem träffade vi två ryssar. Min ryska är fantastisk efter några glas vin. Det är upphetsande att plötsligt behärska ett språk som man låtit vila så länge. Jag förstod att att de kom från Moskva och knappt vet var Petrozavodsk ligger på kartan, att den ene arbetade på kullager.

göteborg är ingen vacker stad (förlåt)

Vi bor i kollektiv i Bergsjön! Rökelse och röda draperier. Måste hitta mataffär och närmaste Systembolag. Läste ni att blixten slog ner i snoppen på en kroat (Expressen)?

torsdag

Nu åker jag och Soffan till Göteborg!

tiden har sin egen gång

Det där med pappas klocka förbryllar mig fortfarande. Inte förrän nu, idag, har jag bytt batteri. CASIO EDIFICE med ett batteri som skulle räcka i tio år. Men döden hann före.

and then we take berlin

Efter inköpet av nagellacket Glasgow (som varken är rött eller grönt utan ljuslila pärlemor = äkta skotskt arbetarklass) har jag nu köpt en parfym som heter Prag. Den kostar 19:50 och luktar tjeckiskt tonårshångel. Med mitt mörkröda nagellack Red Russia tycker jag mig se ett mönster.


stoppa in den

Det är nån satans präst som har ollat en kvinnlig prästkandidats kontor!  Belinda Olsson skriver en krönika om det i Aftonbladet. Kan tyvärr inte länka eftersom man måste vara medlem i Plus.

det ljuva singellivet

Det är fullmåne och jag har PMS. Men rosenroten verkar hålla det mesta i schack. Kan dock inte koncentrera mig på boken som jag måste läsa inför intervjun med författarinnan. Inser att jag inte är intresserad av slaveriet på Guadeloupe. Forna öststater och arbetarklassmisär i Storbritannien är nog mer min kopp av thé....

Trivs bra på egen hand. Yoghurtsmiddag framför filmer som Varats olidliga lätthet, Bitter moon, 9 1/2 vecka. Erotik light. Heta bad och mjukgörande kräm. Anteckningsboken som snart är full. Ett glas vin!

dagens i-landsproblem 2

Jag var hos frisören idag. Vilket trauma! Hon skulle tona håret en nyans mörkare, ganska nära min naturliga hårfärg. Något gick snett och håret blev gröngrått. Jag ser ut som en gammal soc-kärring! utbrast jag förfärat. Det såg verkligen hemskt ut. Tjejen räddade situationen genom att lägga in blonda slingor och nåt avfärgningsjox, så nu är jag tillbaka som blondin.

dagens i-landsproblem

Jag har köpt ett nagellack i färgen Glasgow. Vore kul att höra om ni kan gissa hur den färgen ser ut. En ledtråd: det blev inte så snyggt som jag hade tänkt.

det är så kul när programledare tappar masken

Jag måste tipsa om en skitrolig grej som min kompis Kim lät mig lyssna på i lördags: Elin Ek har ett barnprogram som heter P3 Bubbel där ungarna får ringa in och berätta roliga historier. I lördags ringde en liten kille och läste upp en urtråkig Bellmanhistoria. Elin Ek får spader och kan inte sluta skratta. Det bästa är när killen säger att han har fått diplom för att vara skolans roligaste kille.

Kolla
här och klicka på lördagsprogrammet 22/9.

allt var inte bättre förr, men DN var det

Jag fick ingen DN imorse vilket förstörde hela morgonproceduren. Jag brukar växla mellan att prenumerera på DN och SvD och kan lite bittert konstatera att DN blir mer och mer folklig, ytlig och substanslös. Intervjuerna är lättsmälta (läs: spåniga), välarbetade längre reportage har ersatts av livsstilsjournalistik, med betoning på konsumtion och lyckade människors vardag. Söndagsbilagan var verkligen läsvärd på den tiden då portfolio-uppslaget fanns. För att inte tala om På stan. Kanske är det dagens modefixering jag värjer mig mot. Dock förtjänar DN beröm för att de infört Boklördagar!

Exempel på DN:s nya journalistik:
Intervju med Mads Mikkelsen.

du levande

Haren på skolgården är tillbaka! Den har varit borta i en mindre evighet. Nu följer jag spåren hem. Efter ett biobesök ser jag allt genom Roy Anderssons ögon. Gråfuktiga kulisser där statister passerar i slow motion. Skrattar åt eländets estetik. Jag fick ett telefonsamtal ikväll som jag väntat på länge. Vinden vänder. Haren är tillbaka.

min lilla lilla familj

Jag har hälsat på min mormor. Andats ren luft på bryggan vid vattnet. Vi åt smörgåsar med räkost (vilket jag bara äter när jag är hos henne) och jag bläddrade som vanligt i Se & Hör för att uppdatera min kunskap om kändisvärlden. Plockade två påsar äpplen, fick pengar till bio, åkte hem. Nu skriver jag på min hemtenta om rysk litteraturhistoria.

-97, -97 var har du tagit vägen nu?

När jag känner mig vilsen och identitetslös brukar jag gå igenom min tidningshög från slutet av nittiotalet och framåt. POP, Bibel, Darling. Bonniers litterära magasin. Sex. Jag håller likvaka för en samling tidskrifter som brukade förgylla min vardag och som på så många sätt representerar mina tonår, som vägledde mig, gav mig kraft och drömmar om en lovande framtid. Det finns ingen motsvarighet idag. Möjligen Bon, Lyrikvännen, Re: public service. Med åren kommer andra sorts drömmar, även om de har samma naiva skelett. Jag har sovit hemma hos mamma och läst POP#23, april 1997. Daft Punk. Chemical Brothers. The Charlatans. Notorius b.i.g. Depeche Mode. Visst minns ni! Karin Ström skrev i sin krönika i dagens SvD att 2007 är svenska varumärken högsta mode, musik inkluderat. Vi är inte längre lika New York, London och Paris-kåta som vi var 1997. Då åkte man till London för att shoppa, ja det minns jag mycket väl. Ett satans spring längs Carnaby street för att hitta perfekta sneakers. Min bror skickade musiktidningar och skivor på posten, hans fru små set med bubbelbad från Body Shop. Den sortens drömmar... nu finns allt inom räckhåll, men magin har försvunnit. Precis som Facebook har förstört mytomspunna personer från min barndom, nu är de livs levande och skickar förfrågningar om att bli medlem i deras entourage, deras I'm hot-lista, eller varför inte Are you interested...?

hej till livet

Jag vet inte vad det är som har förändrat mitt humör så drastiskt. Från bottenskikt till helt-ok-nästan-glad. Är det rosenroten? Mandeloljan från Weleda? Dundervitaminerna som Pernilla gav mig på jobbet? Att jag har två skrivjobb och en bokmässa på g? Spelar ju ingen roll, jag gläds åt att jag ser färger igen, röda äpplen och gula löv. Och det potentiella zza zza zu.

vardagshumor

Jag sitter och skriver in produktionsuppgifter till Cinematekets programblad. Det kan uppstå en hel del roliga kulturkrockar. Som nu, när jag använder Janne Halldoffs film Klippet som mall och byter ut skådespelarlistan till Bollywoodfilmen Mughal-e-Azam:

Badshah Jalaluddin Mohammed Akbar spelas av Svante Thuresson.
Madhubala spelar Fimpen.

Haha!

kom tillbaka

Jag känner nästan sorg över att jag har läst ut Kärleken är ett blandband. Jag saknar sällskapet, mina låtsasvänner Rob och Renée.

inlägg på DN:s diskussionsforum

"Hornslethskonst" sett från en afrikanares perspektiv

Från: Mbanzi Moupondo. 20 september 2007 13:50

Samma sak skulle kunna ha hänt i min by i Kongo som ligger bara några mil från Ugandas gräns. Om en vit man kom till min by, satte upp ett plakat med sitt namn vid byns ingång, delade ut ID handlingar och klädesplagg med sitt namn på, tog kort på oss och dessutom gav bort små grisar till alla; skulle den allmänna reaktionen vara:" ännu en idiot som har en massa med pengar att ge bort. Nu ska vi vara med och spela spelet och när han åker återvänder vi till det vardagliga." / .../

Jag hoppas verkligen att det var så de tänkte i Buteyongera.


i rosens namn

Jag har slutat att uppmuntra iraniern till samtal när jag jobbar. Följden är att han ser kränkt ut och går därifrån med svansen mellan benen. Igår föll jag dock i en av hans fällor: jag råkade nämna att jag frilansar som skribent (som svar på hans fråga om jag har ett liv utanför Filmhusets betongfasad), och nu vill han att vi ska utbyta erfarenheter. Jag ska läsa hans barnböcker och han texterna om mina obskyra möten med konstnärlig underjord i Ryssland. Förhoppningsvis rinner detta projekt ut i sanden, eftersom jag inte kommer jobba på mer än en vecka utan istället mingla med liknande personligheter på Göteborgs bokmässa.

Många märkliga karaktärer dras till mig när jag är i tjänst. En av dem, den rara killen som har konverterat till islam, stod en dag i foajén och väntade på mig. Vi känner inte varandra, men har gått i samma skola en gång i tiden. Träffade honom på tunnelbanan för något år sedan när han samlade pantburkar. Nu frågade han om jag har pojkvän, varpå jag kastar tillbaka frågan med ett varför undrar du det? och han: Det är en kompis som undrar.... Sedan gav han mig en flyer med information om islamiska föreningar i Stockholm.

Naturmedlet Rosenrot fungerar som ett slags uppåttjack för mig. Efter kl 18 börjar jag prata som Kalle Anka. Diskuterade rysk film med en besökare på Cinemateket igår och kände hur min röst eskalerade, skenade iväg.... Jag tryckte till och med upp Återkomsten i ansiktet på honom.

kejsarens nya kläder

Tycker att en av mina läsare uttryckte sig bra om Hornsleth Village Project Uganda:

Hur mycket kejsarens nya kläder och konstnärligt egenintresse ska vi utsättas för innan någon pratar högt om bluffen?

Det finns många skitstövlar i konstvärlden som gör fantastiska verk.
Men lika många ställer en rosa elefant i utställningslokalen utan bakomliggande motiv och låter omvärlden bedöma om det är konst eller bluff.

paranoian som friskhetstecken

Tillbaka till Maja Lundgren: jag tycker att den här artikeln är bra, från söndagens kultursida i Aftonbladet.

konstbegreppet

Hittade en intressant text från Svenska Nihilistsällskapet med titeln När uppstår konsten?. Kan vara värd att läsa apropå föregående inlägg. Den tar bl a upp Pål Hollender, makarna Feiler och Nathalia Edenmont som exempel på konceptkonst.

"i den konstnärliga frihetens namn"

Det här är det värsta jag läst på mycket länge. Kristian von Hornsleth och alla som arbetar för honom borde skämmas. Det är inte friskt någonstans, det är helt befängt.

xxx

Sjukt roligt. Min blogg är länkad till "bloggar som skriver mycket om sex". Jag skulle gärna ta bort min sexkategori om jag visste hur man gör utan att radera alla inlägg.

PS. Min kompis Fredrik kallade en gång bloggen ett hopkok av "sex, död och konst". Därav mina kategorier.

toppen av isberget

image297

Jag är tillbaka på kaffe igen och det är underbart. Men det bästa är att jag häromdagen kände pirret. Ett potentiellt 
zza zza zu. Av en besökare på Cinemateket som jag förmodar är alldeles för ung och oförstörd. Kort sagt, han var vacker. Skulle kunna vara en synthare men med stil; sofistikerat svartklädd. Och hans parfym... den gjorde mig knäsvag. Han såg Elvisfilmen That's The Way It Is med sin lika sofistikerat svartklädde vän. Förmodligen är de både för unga och gay. Just my luck. Huvudsaken är att jag kände pirret. Att min is börjar smälta.

Favoritlåtar på last.fm:
Nobody's Diary - Yazoo
Sehnsucht - Ellen Allien
Air - Smash TV
In The Year 2525 - Visage
Six Feet Deep - Geto Boys
The Miracle Of Love - Eurythmics
Memories - Boat Club
Rented Rooms - Tindersticks
Frame of Mind - Tillmanns
Cripple And The Starfish - Antony & The Johnsons
The Rain - Missy Elliot
Minimal - Pet Shop Boys
Momentary Breakdown - Lene Lovich

den kvinnliga gemenskapen

Idag: någon slags kosackgympa. Jag har så känslig hud att den blir rödflammig av svett och av duschen efteråt. Som om jag lider av röda hund eller svartsjuk pojkvän. I bastun satt jag inklämd mellan fyra jättebröst och kände mig teeny-tiny.

Numera går jag igång på Omega-3, rosenrot och Vitamineral Kvinna.

blue velvet

Som av en slump ringde min bror igår. Han och René kommer hit i november. Lycka. Förmodligen kommer de att bo i min lägenhet och jag hoppas att René lägger mig på sin yogamatta och lär mig att andas.

Jag har på mig gothklänningen som jag fick av Johns exfru Felicia 1995...

Samtalsterapeuten snöt sig fem gånger under vår sextio minuter långa session. Utöver det yttrade hon inte så många ord. Hon lyckades i alla fall få mig att känna mig självupptagen som kommer dit med mina problem. "Du är inte den enda som mår dåligt." Nehe, det kan jag väl räkna ut med lillfingret. Och barnen i Etiopien svälter medan vi sitter här och ödslar tid.

freud

Samtalsterapeuten säger att min dröm, där pappa står ung och snygg i hallen, symboliserar längtan efter en fästman.

(!!)

rob sheffield, igen

"Allt det man vill lära sig av sorgen visar sig vara raka motsatsen till det man faktiskt lär sig. Det finns inga uppenbarelser, ingen visdom i utbyte mot det man förlorat. Man blir bara dummare, mer självisk. Kallare och hårdare. Man glömmer sina nycklar. Man åker hemifrån och får panik för att man inte tror att man ska minnas var man bor. Man vet mindre än man någonsin gjort. Man passerar hela tiden nya sorgtrösklar och tänker att denna kanske döljer någon sublim sanning om liv och död och smärta. Men på andra sidan finns bara mer smärta. / .../ Det är samma sak med folk som säger 'det som inte dödar dig gör dig starkare'. Till och med de som säger det måste inse att det exakt motsatta är sant. Det som inte dödar dig massakrerar dig, försvagar dig, lemlästar sig, gör dig gnällig och egoistisk på samma gång. Ju mer smärta, desto mer uppblåst blir du. Det som inte dödar dig gör dig otroligt irriterande."

Just så.

anteckningsboken: ett axplock

Gullregn. Belgian blue. Laserdome. Ryggmärg. Sköna söndag. Gravitationens regnbåge (Pynchon). M+M. Green Gardens. Richard Hell. Byn med det blå huset (Sune Jonsson). Ruffa Alving. Vinkelrät. Jens Assur. Polaroid. Derrida (dekonstruktion). Ryska formalisterna. Håkan Pieniowski. Berny Pålsson. Nan Goldin. Maria Zennström. Tältkillen. Jeanette Winterson (What is art for?): Concentrate/disapate. Love/imagination. Miracles are not convenient. Patterns, colors, sound. Language of birds. Art is the radar. Signals of the heart? Heliga rum. Fjärilsrestaurangen. EEG. Nicole Krauss. Från pest till polio. Den lilla havsfrun. Kaliningrad. "Hot spots". Kuriska lagunen. Gostja iz buduszjevo. Anna Achmatova. Tsvetajova. Varje missfoster är en del av sig självt (Dubravca Ugresic). Giraffen är en hals? Lösnaglar metallic. Lovers language. Kavine pardoutuve. Självmordsdykning i Stilla havet. Storkbett. Dödens födelsemärke. Ärr och solbränna. Zonen. Kirurgigatan. Anatomigatan. Final countdown. Tyler Durden, Marla Singer. Sally Mann. Father figure. Bruce Davidsson. Boris Mikhailov. Bröstmjölk. Hamburger Bahnhof. c/o Berlin. Henric de la Cour. Himlen poppar popcorn. Bauhaus. Bierhimmel. Lavendel. Lösögonfrans. Peaches. Duvorna glänser i solen. Fötter. Kartritaren. John/Felicia. Susan Sontag. Diane Arbus. Stig Larsson. Ryggtriangeln. Middag med Walter på Orion. Thai-massage. Sekretessavfall. Burt Bacharac. Kalix. Svarta nätter/vita nätter. Rosa fluff. Institutionen/institutet. Leopardmönstrad. Igelkotten. Spartac. Hunden med det blå ögat. Yves Saint Laurent.

houston we've got a problem

Hittar ni mig med rakblad i handlederna, ta mig till närmaste bibliotek. Böcker är mina livbojar som jag klamrar mig fast vid, precis som Rob Sheffield och hans blandband. I dag kom jag hem med Stipendiehandbok för kvinnor (utgiven 1994), Välja yrke 2007 från Saco, Lustpunkten av Åsa Moberg (som handlar om inlärning utan utbildning), Min tjej och jag av Tony Parsons och dikter av Ann Jäderlund.

Blir genast i bättre sinnesstämning när jag bläddrar i stipendiehandboken.

- Uppmuntran till barnrik prästfru
- Hyresbidrag till obemedlade, aktningsvärda kvinnor, s k pauvres honteux
- Bidrag till tvenne fattiga fruntimmer inom Vadstena stad, hvilka gjort sig kända för en redbar, hederlig och gudfruktig vandel
- Understöd vid jul till ensamma behövande kvinnor i församlingen
- Bereda lanthusmödrar från hushållningssällskapets område möjlighet till semesterresa

Och ännu bättre av Välja yrke 2007.Framtidsprognoserna för mina potentiella yrken ser dystra ut:

"För närvarande utbildas betydligt fler journalister än branschen har behov av att nyrekrytera. Arbetslösheten är hög. För närvarande är det överskott på arbetskraft och samma sak gäller sannolikt om fem år."

Tur att jag lånade Mobergs bok. Hon hoppade av gymnasiet och är verksam som författare, frilansjournalist, översättare och debattör.

the rain

Allt jag vill just nu är att åka till London och hälsa på min bror. En dominerande sida hos mig: att vilja dra när jag hamnar i en dålig situation. En veckas miljöombyte skulle räcka för att bryta vissa mönster och se lite klarare på tillvaron. Min bror är den mest godhjärtade människa jag känner och jag vet att han och René skulle göra allt för att få mig glad.


Inte förrän jag kom till jobbet förstod jag att det måste ha regnat, mina kläder var genomvåta. Jag och min mp3-spelare är ett hot mot verkligheten, jag är som en snigel under sitt skal. Det kan också fungera som ett skyddande filter. I natt, på tunnelbanan,  läste jag kapitlet i Love is a mixtape där Robs fru dör och blev så betagen att inte ens fylledräggen kunde störa mig.


röka bong och jucka polaren i röven

I går såg jag och Sissi filmen På smällen... Två timmar och nio minuter sex-, drog- och bajsskämt. Ett tag ville jag nästan spy. Tjejen bredvid mig hade så tråkigt att han sms:ade hela filmen igenom. Visst skrattade jag på några ställen. Men historien var ju så orealistisk att den inte ens blev rolig. Och det finns en gräns hur många röka gräs-skämt man kan smälta på en kväll. Det kanske var lite roligt när killarna var höga på svamp i Las Vegas och gick på cirkus. Och flumpolarna var kanske charmiga på sitt sätt. Men syrrans ålderskrissammanbrott när hon inte kom in på en nattklubb...? Strippklubben? Pruttaiögatinfektionen? Sunksexet utan kondom? Jag får mardömmar ju.


Recension, Recension

pucko

Ah men åh. Här kommer en trevlig och välkänd filmkritiker från Ryssland och jag låter som ett fån. Jag förstod inte vad han menade när han frågade efter portugisiska filmer. Och sedan kommer en engelsman och jag kan inte säga myndighet på engelska. Suck.

lånade rum

Rented rooms med Tindersticks... När jag och Julia bodde ihop på Lundagatan blev hon irriterad på mig när jag alltid sjöng med i versen we'd go fuck in the bathroom.

fredag

Mycket lovebombing har det blivit.

I morse, under snoozen, drömde jag om min familj, en helt vanlig morgon. Vi trängdes i köket, sträckte oss efter koppar och smörknivar, och jag var barn. Hur naturligt som helst, förutom att det aldrig kommer hända igen. Jag kommer aldrig mer se honom i morgonrock, med tekopp och morgonciggarett.

Om ni är trötta på att läsa om det här... Kanske kommer jag skriva mindre om det när min samtalsterapi börjar nästa vecka.

Har nu fått ett frilansjobb för
Re: Public Service och det är verkligen jättekul.

Min profil på last.fm börjar plötsligt spela gammal gubbrock och Pavarotti....? Gillar de inte min musiksmak?

kärleken

image296

Det är otroligt mörkt ute. Jag läste Love is a mixtape hela vägen från Ylva, svävade på fiktiva moln efter ha sett en alldeles underbar film:
En såpa. Jag är förälskad i Daniel Dencik.

snigelpost

Och så älskar jag Eric Ericson. Jag tycker han verkar vara en riktigt sympatisk och trevlig kille. Och snygg. Nästan galet innovativ och kreativ. Kanske ett överslag på dopamin...?

"Eric Ericson plockar upp den gamla skolboken "Från apa till människa" och slår upp en sida med bilder av nakna, håriga apmän.
- Att vi gått från det här till Flemingsberg, från neandertalare till Britta på kommunen och Findus räkcrépes, det är ett sånt jävla stort steg, säger Eric utan att lägga någon värdering i sin röst."

Älskar hans sätt att se på saker!

hello kitty

image295

Jag gillar Kitty! Både som krönikör och som radiopratare i Christer.

glad men galen

Jag tyckte att dokumentären Glad men galen var intressant. Den handlar om Nick van Bloss som har Tourettes. Hans sympton lindras då han sysselsätter sig med något kreativt, som att spela piano. Det visar sig att han har ett ständigt flöde av kreativitet going on i hjärnan, ett överslag av signalsubstansen dopamin.

tack

Och nu plötsligt flyter det.

oinspiration

Jag gillar kommandot i Microsoft Word:

"Type a question for help".

Det känns lockande när dokumentet lyser tomt på skärmen och orden är långt, långt borta.

i never promised you a rosegarden

image294

Måndagar är paranteser. Parantesdagar. Jag vaknar med en sorg så stark att jag inte kommer upp ur sängen. Sedan sitter jag länge och bara stirrar rakt ut. I dag åkte jag till Valand. Skrev några rader och tittade på Nicolai Dunger som läste morgontidningen. Den perfekta tystnaden. Ösregn och stolar som skrapar mot golvet.

Träningspass på Friskis... smärtan i bröstet smälter ihop med tillfredsställelsen att vara i rörelse.

Hem igen. Pasha kommer dit, kliar min rygg.

bröllopet

image293

I går gifte sig min barndomskompis Kim med sin Petter och jag var där! I gul klänning och klickklackar. Ylva i röd Marilyn-klänning, vars urringning jag tvingade henne att skyla med en sjal i kyrkan. Brudgummens far bjöd upp henne hela kvällen... Det var mat, vin, tal, tårar, kärlek. Och Carola. Nostalgi på hög nivå. Hade turen att få en stilig karl till bordet. Våra samtalsämnen nuddade vid skilsmässor, barnuppfostran, döden, konst, Ryssland, könssjukdomar. Till sist dansade vi tryckare i regnet.

killar, killar

Ibland förstår jag er inte.

humor

Det finns en rolig skylt i Hötorget där det står: Cashews nötter.

blablabla

Snygghet is all about lightning. På jobbet och hemma hos min mamma finns de bästa snyggspeglarna, med det bästa ljuset - utslätande, förmildrande, förskönande. Jag skulle kunna stå där i åtta timmar, precis som Jerry Hall på LSD, och beundra mig själv. Sedan kommer man ut och ser sig i spegelväggarna i Filmhusets foajé och vill gå hem och lägga sig.

Märker att alkohol har den effekten numera att jag blir pinsamt pratig, osammanhängande om helt oväsentliga saker. Blablabla. Jag svettas och hakar upp mig i mina resonemang (om det ens finns några). Och självklart skickar jag pinsamma sms.

20:45

Jag är i alla fall inte så pass alienerad att jag bangar en utekväll. Vi ses där.

nästa som rör mig är död

Jag undrar om min brist på minnen från barndomen är en försvarsmekanism. Innan jag ska sova ser jag tusen bilder av pappa fladdra framför ögonen, men han är alltid ung, för ung. Som om två tjugosexåringar möts i skilda världar.

Förstår ni att jag fortfarande inte förstår att detta har hänt. Kroppen filtrerar, censurerar. Klipper bort, lägger till.

Jag slukar böcker. Just nu Nästa som rör mig av Bodil Malmsten. 1996 köpte jag den och min namnteckning på första sidan är barnslig, S:en ser ut som dollartecken. Läser den på kvällen och känner mig genast som femton igen. Böckerna är min tidsmaskin, min länk. Känner känslorna som fanns då, hur starkt påverkad jag blev av just denna bok. Den handlar om ett närmast sjukligt utanförskap som jag för tillfället kan identifiera mig med, mycket mer nu än som tonårspretto. Utanförskapet som föds ur ett trauma. Någon som dör. Man tappar tillit, livsglädje, moral, etik, allt. Huvudpersonen, en före detta modell, stjäl plånböcker från rika damer i Paris, kastar deras kreditkort i Seine. Hon avskyr konst, hela begreppet. För henne är konst att gå upp varje morgon, klä på sig. Äta sin frukost, bege sig ut. Diska sin disk. Hon är helt och hållet alienerad.

Nu tänkte jag ta en snus, men det satt redan en inne.
Jag arbetar i det gigantiska förrådet, med runda fönster i taket. Det är jag, tusentals VHS-kassetter och en massa bråte. Här och var kan jag hitta pappas karaktäristiska handstil på mappar och pärmar. Då mår jag illa, för det är så verkligt, rakt i ansiktet.
I går visades
Det sista äventyret av Janne Halldoff på Cinemateket. Många vänner till familjen. Regissören och skådespelarna på plats. Jag hade inte sett den förut. Oerhört lång var den. Och Jimmy är så oerhört osympatisk och Helfrid underbar. Spelar sexton, ser ut som elva. Brådmogen på alla sätt och vis. Jimmy är en slusk och ett psyko.

livet är ett blandband

Jag har beställt Kärleken är ett blandband av Rob Sheffield. Jag börjar gråta bara av att läsa introtexten. Jan Gradvall gjorde en fin intervju med honom i DN. Läs den.

death is for pussies

image292

Det regnar katter och hundar. Jag kollar upp resor till New York och stipendiemöjligheter. Måste drömma annars går jag under.

Är det någon, förutom jag, som har sett Art School Confidential? Manusförfattarna till Ghost World har skrivit en historia om ångestfyllda konststuderande. Det roliga, i en annars ganska dålig film, är hur huvudpersonen Jerome får igång sin karriär. Allt går åt helvete, han har prestationsångest och vill ta livet av sig. Slutligen vänder sig till en alkoholiserad konstnär för inspiration, kräks på golvet, snor hans konstverk, glömmer en glödande fimp på heltäckningsmattan... Efter en invecklad historia hamnar han på kåken och blir rikskändis tack vare gubbens målningar.

frihetskänslan

Jag har storstädat... även sorterat pappershögar som jag inte rört sedan jag flyttade hit. Kastat kläder. Universalrengöringsmedlet från Coop luktar så gott att jag skulle kunna ha det som parfym.

Tog en paus och tittade på Upp till kamp och tyckte, precis som
Johan Croneman, att det var fantastiskt bra. Fick nästan en flashback från En kärlekshistoria. Vackert.

Nu lyssnar jag på Imperiet... och ska ta ett bad.

grannsämja

Nu hörs det stön från balkongen under mig igen. Klockan är 14:14. Själv är jag ganska förkyld och fördriver tiden med att tvätta och städa till tonerna av mina grannars älskog.

running up that hill

Stammis-Stig tycker att jag ser svettig ut. Ja, säger jag, det är febern! Det finns inget syre här och kaffet från Edenborg gjorde mig illamående, händerna skakar. Jag tycker om att prata med Stammis-Stig, men det är alltid han som påpekar mitt ansiktes olika grader av trötthet.

Anna sa: sluta vara så fågelungig! Andra vänner tipsar om lyckopiller. Det ska gå långt innan jag börjar medicinera, jag som till och med blir robot av p-piller.

dunka mig gul och blå

image291

Något jag avskyr är Alvedon på brustablett. Den kväljande smaken, ljudet... som påminner om alla år av migrän, nerbäddad i mammas säng med fuktig handduk på pannan. All frånvaro från skolan.

Men nu dricker jag den för att inget annat erbjuds. Dagen-efter-huvudvärken molar i tinningarna.

Har varit med Ylva och Sofia på Kulturhuset och lyssnat på
Martin Parr. Han var charmig och intressant. Jag glömde nästan huvudvärken och armen som tycks ha gått ur led.

Vi hamnade på Skeppsbar igår...
Jag brukar inte skriva på bloggen om mina flyktiga förbindelser, men jag bara måste bjuda på några godbitar från natten.

Jag hamnade i en gudsförgäten förort, i och för sig inte helt olik min egen, genom att bli buren av en två meter lång mansperson som skämtade om att han skulle våldta mig i det mörklagda buskaget. Låter kanske varken upphetsande eller trevligt, men jag har allvarligt inte skrattat så mycket under hela det här jävla året. Hans lägenhet gav mig en "déja fuck", kände mig tonårig, någonstans mellan förvirring och fascination. Äntligen någon som tar kommando tänkte jag, någon som kallar mig babe och masserar min stackars singelkropp. Att inte behöva ta några beslut eller vara den som för saker framåt. Hans hårdhänthet fick mig att vakna upp ur min koma för en stund, tills jag i morse smög iväg när han fortfarande sov (har bara hänt en gång förut) efter ha skrivit hej då på en tidning i köket... Jag kunde förstås inte hitta vägen till tunnelbanan utan fick fråga en herre som rökte i morgonrock på sin balkong och förstod med ett leende att jag var ett engångsligg på villovägar.

Nu sitter jag här med blåmärken på låren och rivsår i ansiktet och mår helt ok.


debatten tar fart

Efter ha läst Dan Josefssons långa artikel (i dagens DN)om sin "relation" till Maja Lundgren känns mina tidigare positiva tankar om henne inaktuella. Som Katrine Kielos skrev: "Om vi feminister nu brukar säga att 'Det är inte du, det är systemet' så tänker man efter ett par sidor Maja Lundgren att: jo det är fan du, det är inte systemet."

I DN finns också en annons om att Maja talar om sin bok på Akademibokhandeln idag kl 13....

Läs mer
här.

hits