there's a fire

I går: A var hos mig, trots att han nog hellre velat stanna hemma och titta på fotboll. Det gick inte ens att streama från min dator. Vi pratade lite om det där: att han är väldigt mycket kille och jag väldigt mycket tjej i vårt förhållande. Att vi bekräftar varandras olikheter. Jag undrar vad han gillar hos mig, han som vill ha enkelhet, no drama. Jag, som sedan barnben varit känslig, komplex, grubblande! Försöker dock lämna det bakom mig, inte att tänka, men att vara tunnhudad. Kanske är det ändå olikheterna som ger friktion, som faktiskt får det att funka. Se bara på Sofias föräldrar som varit tillsammans sedan yngre tonår, det sprakar fortfarande om dem!

schack matt

image460

I backen upp mot jobbet kom en kvinna i svart burka gående rakt emot mig. Kontrasten mellan den svarta uppenbarelsen och träden som snart står i full blom fick mig, för en sekund, att känna att nu - nu kommer döden för att spela schack med mig!

tur och retur

En kille jag känner träffade en tjej i Afrika och tyckte uppstod. Dessvärre bor tjejen i Zürich och han i Stockholm. I helgen tog han flyget ner till Schweiz och hälsade på henne (utan att tala om det först), ljög om att han hade ett möte i Zürich, allt för att få träffa henne igen. Vilken story! Romantik!

spasibo/thank you

image459

Mitt i deppet kom Zhenja hit med blommor! Och senare - min mamma, också med blommor och Adobe Creative Suite. Nu luktar lägenheten vår och jag är på bättre humör. Tittar på
Bodyguard med Kevin och Whitney.

bon, beau

image458

I fredags, när A och jag var trötta och hängde hemma läste jag senaste numret av
Bon. Jag kan inte sätta fingret på var problematiken ligger: att tonen är intern, att deras resor sponsras av PR-byråer eller att det helt enkelt är tråkig läsning. Hur som var det ändå roligt att läsa reportaget om pengar, där ett gäng mediapersonligheter blir intervjuade om sin ekonomi. Roligast var Cecilia von Krusenstjerna (dotter till PG Gyllenhammar och författare till boken En spricka i kristallen) som "har brutit med sin familj, men inte med deras pengar" och verkar vara helt uppe i det blå. Hon vill bara prata om sin grekiske pojkvän Dimitris som är en f d drogmissbrukare och utfattig gatumusikant, som hon försörjer. "Åh, Dimitris har en sådan utstrålning! Han var 37 när han fick sin första lägenhet. Jag har köpt ett nattlinne för 1000 spänn nu för att jag ska åka och hälsa på honom." Hon berättar också att hon blev sol- och vårad av en yngre kille som hon hånglade med på krogen. Han fick 30 000. Cecilia har en liten, liten lägenhet i Vasastan som hon köpte för 7 miljoner. Och så är hon, som hon uttrycker det: "narcissistiskt störd". Intervjun avslutas med hennes citat: "Kärlek och sex, det är lycka." Och rapparen Ken svarar: "Jag tror du är grym i sängen, jag måste bara säga det."

anti

Här sitter jag med febertermometern i munnen och grinar lite för att jag har så ont i magen. Samlade kraft och ringde min husläkare och fick en tid nu på fredag. Jag gillar inte honom, jag vill ha en kvinnlig läkare. En urmoder som kramar mig, peppar mig, säger att allt blir bra! Villkorslöst, för endast tvåhundra eller vad det kostar. Ömhetsprostitution. Mjuka kuddar, varma ord. Ta hand om mig som om jag vore sju år, inte tjugosju. Gick hem till min mamma igår när jag mådde som sämst och fick lite moderlig kärlek, men den är inte villkorslös - den ger mig dåligt samvete över tusen olika saker. Och i A:s famn? Där är det mjukt och varmt, men jag vill inte vara ett barn. Och han vill inte vara en pappa, av naturliga skäl. Nej, på fredag måste jag gå till min obehagliga läkare. Som känner och klämmer, är ironisk och försöker vara ens polare.

afrodisiak

image457

Dubbeldejt på Musslan går och jag åt ostron för första gången. Skaldjur har alltid varit populärt i mitt hem, men föräldrarna har inte lyckas få i mig varken sniglar eller ostron - möjligen krabba, hummer och förstås, kräftor. Hur som helst smakade det hav. Som att få en kallsup ungefär. Kanske kommer jag att lära mig uppskatta dem som en delikatess, nu tyckte jag mest att de var besynnerliga... Följde sedan med A till Grill och höll honom sällskap när han spelade skivor, drack en Havanna-inspirerad drink, kaffe och amaretto med is. Gick hem i natten, gillar den promenaden i Vasastan - pratade med Anna som är hemma från New York, lyssnade på spring-spellistan i ipoden.

För övrigt är jag nu stolt ägare till
denna, denna och en vacker scarf från Anna Sui. Dessutom hann jag med frisören i morse och ser skaplig ut i håret. Let the summer begin.

naturens lag

Självklart får jag mens samma dag som killen kommer hem.

suomi

image456

Det är torsdag, solen är het, A är hemma (jetlaggad), jag är ledig i morgon och allt ser glimrande ljust ut. Älskar kvällarna nu. I går sprang jag en runda, över gärdet, förbi min gamla skola, bort mot Blåsut och sen tillbaka. Jag hade till och med skapat en ny playlist: I look into mid air (Rex the Dog), Another chance (Roger Sanchez), Fingers of steel (Sebastién Tellier), Little Bit (Lykke Li), Let's come together (The Beloved), More than this (Roxy Music), Düsseldorf (Tiga), Love for the sake of love (Claudja Barry). Sedan såg jag en jävla bra film.
Kid Svensk. Nu vill jag spendera hela min sommar på den finska landsbygden.

c'est bon

image455 image453

Lyssnar på
Portisheads senaste skiva som får mig att tänka på Beth Gibbons och London. Eller Paris och Julie Delpy. Det är viktigt med eskapism, säger min chef. Alla gånger, svarar jag.

ta itu

En vårstädning borde vara obligatorisk och liksom ligga i min natur, detta att rensa bort det gamla och öppna upp för det nya. Jag som är i ständig rörelse (bildligt talat) och behöver miljöombyte (ommöbleringar).

I år krävdes det en kraftansträngning. Jag hade verkligen ingen lust. Det tog emot ända nerifrån tårna att ens sätta igång. Till exempel kastade jag pappas tofflor som stått i garderoben sedan våren 2006. Sedan blev han sjuk och jag har inte rört tofflorna, lika lite som jag tvättat bort
tumavtrycken på balkongglasen. Att det har gått två år är för mig en omöjlig ekvation, jag behöver bara blunda så är jag där, i det, i allt det där.

Jag vill ju börja om, och är nästan över på andra sidan. Det krävs bara lite, lite mer viljestyrka och energi att skaka av sig, se sig omkring och ta itu.

fistful of love

image448

Det är få skadedjur som överträffar silverfisken i äckelgrad. Jag storstädade mitt kök igår och upptäckte en i besticklådan, man tror först att de inte lever - men plötsligt sprattlar de till och man bara skriker rakt ut för att de är så äckliga. Iskallt dödade jag den med hushållspapper. Mitt ex hade förmodligen kallat mig mördare, han räddade både spindlar och flugor från mina händer, det gjorde mig galen. Jag såg en jättestor humla utanför köksfönstret när jag diskade. Den hade jag inte dödat om den flugit in i lägenheten, bara vänligt men bestämt föst ut den på balkongen.

faktum

Som väntat fick jag inte stipendiet från Författarförbundet. Tur att jag istället får skatteåterbäring. Nu: städa.

romantique

Jag kände av vinet när jag gick hem från tunnelbanan igår kväll (efter middag på creperian med Stina och Lisa). Det var inte mörkt än, men blått. Ibland blir man rusig efter bara ett glas vin - hade A varit med mig skulle jag stannat upp, kanske kysst honom mot stängslet, i det röda skenet från gatlyktan. Vin och abstinens gör mig romantisk och blödig!

(Ok, Fredrik, jag kanske går över gränsen här, dags att dra i
nödbromsen...?)

words of wisdom

Det satt två finniga tonårskillar framför mig på tåget. En av dem berättade en historia för den andre: Jag delade rum med Ros på lägret förra sommaren. Jag hade brutit fingret. Det var helt mörkt i rummet och jag sa åt honom att känna på mitt finger... "Gud, vad mjukt det är!" sa han och ja ba "Dude, det är min kuk du håller i!"

girls

image443 image444

image445

image447

Ellen Allien, Grace Jones, Yeong-ae Lee, Sibel Kekilli

haussad hausswolff

image442

Efter 75 minuter hathayoga (med sexig, kvinnlig, rödhårig instruktör) träffade jag Fredrik och fikade på Soda (Bellmansgatan) där jag och mina vänner jobbade på gymnasiet. Tiden har verkligen stannat där, tjejerna i kassan är precis i samma ålder som vi var då, samma ljuvliga framtidsoptimism, samma hormoner, samma sneakers och samma jargong (samma Lucky Strike). Och där sitter man i soffan och känner hur tiden går runt i en och samma bana, som man så småningom halkar ur. Det var i alla fall en solig söndag med total sinnesnärvaro, några procent Renée-känningar (börjar släppa det nu), men i det stora hela en perfekt dag. Åt glass i Slussen och träffade Sangert på en solig trappavsats. Tog 1:an till Frihamnen och såg
Hausswolff Magasin 3. Jag vet inte om hennes konceptuella fotografi får mig att se existensen bakom en papplåda eller strumpbyxor i ett tvättfat... Däremot var det intressant att få en inblick i hennes anteckningsböcker och följa idéerna till resultat.

scarlett, minus bysten

Jag såg en död gubbe på vägen till Sofia. Egentligen vet jag inte om han var död eller medvetslös, men hans ansikte var krossat som om han ramlat framlänges ner i asfalten. Kissat på sig hade han gjort också. Eller var det flaskorna i påsen som gått sönder? En stackars tonårskille stod bredvid och svettades och berättade att kärringen uppe i fönstret ringt efter ambulans. Jag är ganska övertygad om att gubben var död. Nu har jag sett två döda människor, en frivilligt och en ofrivilligt. Vet inte vad som är mest otäckt. Gick i alla fall vidare och fikade hos Sofia som har fyllt år. Sedan sushi med mamma. Jag ser ut som Renée Zellweger, sa jag olyckligt till henne som om det var viktigare än att jag sett en död gubbe. Nej, du ser ut som Scarlett Johansson, minus bysten, sa hon (för andra gången). Heja mamma!

mina jag och Renée

Tidigt imorse ringde A från Japan. Jag trodde förstås att något hade hänt, i princip ringer folk bara så tidigt om det skett en olycka (from my experience). Men han mådde bra och efter vad jag kunde höra hade han nyligen varit i en fiskeby några mil från Fujiyama. (avundjuk)

Jag somnade barnsligt tidigt igår efter simhallen och en dålig film om Beatrix Potter med
Renée Zellweger i huvudrollen. När jag känner mig ful tycker jag alltid att jag ser ut som hon. Diffusa drag, flammig hud, ett ansträngt leende. Men kan smink (och lite retusch) rädda Rénee kan det nog rädda mig också.

(parentes)

Min nacke. Den är som gjord av betong. Jag måste... ta mig samman och gå till simhallen idag. Saknar A och hans silversäng. Uträttade många ärenden igår, till exempel har jag köpt väldigt fina födelsedagspresenter till nära och kära. (Om A kommer hem med en digitalkamera lovar jag att återkomma med bildbevis.)

mina pappershögar blir större

Efter jobbet igår var jag på LAVA och lyssnade på ett samtal mellan redaktörerna till Novell, flm, Ykky, Det grymma svärdet och Femkul. Nasim Aghili (redaktör för Femkul) var den enda kvinnliga deltagaren och råkade representera just en feministisk tidskrift. Hon var välformulerad, rolig och vacker (även om jag egentligen inte tycker att hennes utseende borde nämnas i sammanhanget, men hon var ju faktiskt skitsnygg); överhuvudtaget var alla duktiga på att formulera sin verksamhet (jag hade förmodligen fått en släng av Tourettes). Jonas, min fd kamrat på Cinemateket, var där som redaktör för flm, jag hoppas verkligen att de blir beviljade stöd från Kulturrådet. Ykky har jag inte hört talas om tidigare, stilig form och med mål att vara ett konstgalleri på papper (bytte till mig ett ex som jag försökte läsa på tunnelbanan, men formatet är lite för stort). Musikmagasinet Novell släpper första numret 25 april och firar det i grottan på Söder Mälarstrand. Grymma svärdet är en slags uppföljning på Pontus Lundkvists fanzine Mina ögon!! Mina Ögon!! som jag brukade läsa när jag var ung och arg.


in your dreams

image440
Brukar ni också drömma så intensivt att ni, när ni vaknar, sätter er upp och bara: what the....? Så var det för mig i natt. Vilken intrig! Jag minns allt och rollistan är som följer: mamma (+frånvarande pappa), A + A2, Sasja, Sofia och Micke i en härva av scenarion, konstellationer, droger, stentvättade jeans med fransar, motorcykel, kollektiv, knull, otrohet. Och nu är jag på dåligt humör, irriterad. Vill mest vara ifred med detta myller av tankar som skenar i min hjärna.

vad ska man säga

Det är lite lustigt. För någon månad sedan, då jag mådde konstant illa, köpte jag ett digitalt gravtest på Apoteket för mina sista pengar, som inte fungerade. Den lilla displayen blinkade inte ens, ingenting hände och jag kände mig allmänt förtvivlad och mailade företaget som tillverkar testen. Jag har nu haft kontakt med en kvinna (Angela) där hela månaden eftersom mitt icke-fungerande gravtest ska skickas till England och jag först fick fel formulär att fylla i, det för ägglossningstest, och nu äntligen har jag kryssat i mina rutor och fått en ask hjärtformade pastiller som smakar kycklingbuljong i present + ett nytt gravtest förstås, som jag inte behöver för jag fick mens dagen efter jag köpte testet in the first place.

plastic fantastic

Sofia har fotat omslagsbilden på Hanna Fridén till dagens DN På Stan. Tycker att det är lite synd att de porträtterar henne i en alkoholdominerad miljö, hon som bloggar just om att det är för mycket alkohol i sociala sammanhang - visserligen får hon frågan om "80-talistalkoholismen" och svarar att hon ofta föredrar att dricka läsk. Jag kan inte komma på något mer ointressant än ett reportage som följer en klubbrunda. Men i sann Fridén-anda får hon in både ätstörningar och mobbing i sina svar, det är där hon kommer till sin rätt, inte att hon var på Laroy 00.21. Har inte På Stan länge varit ökända för att vända kappan efter trender? Nu mer än någonsin.

tärningsspelaren

image439

Jag lagade en
Nigella Express-middag till mig och Fredrik: kycklinggryta med kokosmjölk och koriander (som jag brukade tycka hemskt illa om innan jag upptäckte det vietnamesiska köket i Berlin). Sedan spelade vi Backgammon och för varje klunk vin blev jag sämre på att räkna (precis som efter den förgiftade ölen på Biljardpalatset), men skröt om hur duktig jag är på tärning, som om det spelade någon roll. Det gjorde det tydligen inte, för jag förlorade (dock med ytterst liten marginal).

Le scaphandre et le papillon

Jag såg Fjärilen i glaskupan igår eftersom den har kommit ut på DVD. Som väntat tyckte jag mycket om den. Särskilt bildspråket; den subjektiva kameran och det ibland låsta och suddiga perspektivet. Hans inre röst som kursiveras i undertexten. Den vackra utsikten från terassen, tillbakablickarna, musiken, Max von Sydow som far. Kanske berörde det visuella mest, jag var aningen okoncentrerad och grät för mycket till Vid himlens utkant att jag kunde ta in den här sortens sorgligheter. Fascinerades till exempel av de pulvriserade, rosa bergen i slutscenen med eftertexterna...

någon sorts extas

image438

Jag stör mig på Johan Kindes roman. Eller - jag stör mig på de platta karaktärerna och språket (hej språkfascist). Kanske får det mer flyt senare i boken, jag har knappt kommit halvvägs på grund av tristess. Jag - som hade pandasminkning i tonåren och älskade goth och new wave och hängde runt på synthklubb! Tjejerna är än så länge bara stjärt och bröst, ett snabbt skjut och sprut på toaletten. Killarna är en bunt omogna tonåringar som försöker leka vuxna med rosévin och längtan efter Dallas (Pamelas pattar) och dekadens. I hear you. Men det måste finnas ett djup, annars riskerar handlingen att bli en romantisering av författarens egen uppväxt och
Någon sorts extas kan lätt avfärdas som en fyrtioårskris.

killed by beauty

image437

Jag målade inget bord igår, däremot beställde jag biljetter, deklarerade och städade bort högarna från golvet. Eftersom jag samlar på allt som är gjort av papper kommer min lägenhet aldrig bli smakfullt möblerad enligt feng shui. Jag är mer inne på
Salvadas linje, Bauhausvurm, arkivskåp och läder. Jag har till exempel en plasthurts i italiensk design från 60-talet som jag tycker väldigt mycket om samt ärvda konstverk av Marie-Louise Ekman (den inredda plexiglasboxen) och alldeles för många böcker.

Har idag på mig nunneklänningen som får min kropp att likna en liten sparv. En sparv på väg till begravning. Läste detta och detta inlägg om att känna sig tvungen att vara fin. Själv har jag inte brytt mig om mitt yttre särskilt mycket de senaste två åren eftersom jag varit deprimerad, nu fixar jag till mig för att orka se mig i spegeln och för att jag har en snygg pojkvän som jag vill mäta mig med. Jag märker att jag bemöts annorlunda när jag ansträngt mig och jag känner verkligen igen mig i både Lia och Sandras text. Det handlar förstås om att jag blir mer utåtriktad, trevlig och glad inför min omgivning. Önskar dock att jag kunde känna samma sak utan mitt svindyra smink och vara sådär obrydd som en av de som kommenterat Sandras inlägg.

monki

image436

E satt nyligen på pendeltåget och blev tilltalad av en svart kille. "Kan du swahili?" frågade han. Det kan inte E. "Det står rafiki på din keps, det betyder polare." När E berättade det här över lunchen kontrade M med en anekdot: när han var i Tanzania hade någon engelsk typ förklarat att alla namn i
Lejonkungen har namn på swahili - simba betyder till exempel lejon. Engelsmannen hade också fått för sig att rafiki betyder apa. När så en försäljare ur lokalbefolkningen kallade honom rafiki, kan ni föreställa er vilket scenario som utspelade sig. Haha!

februari tvåtusensju

image435

Hittade den här bilden som Sofia tog av mig under sin Polaroidperiod. Det är vinter, det är Robertsfors, pappa är död och jag krisar.

sexuella sportkläder

image433

I kväll planerar jag att: beställa biljetter till
Sebastien Tellier (Berns 7 maj). Måla om mitt matbord i vit lackfärg. Sortera mina oändliga högar av papper och dylikt. Sätta upp en tavla på väggen. Vi får se hur långt jag kommer. På torsdag är det kulturtidskriftskväll på LAVA och jag tar med mig några ex av Made in Russia. Vi delade ut en hel bunt på technofesten i lördags eftersom Suokas finns med på vår skiva.

as seen from space

image431

Jag var hemma hos mamma igår, lätt skakig efter natten. Vi har kommit ifrån varandra lite, vilket jag förmodar är sunt. Jag satt på övervåningen, vid det bord där pappa alltid satt och jobbade, där nu absolut ingen sitter längre. Skrev på boken och sneglade på nyheterna då det rapporterades att 42-åringen erkänt mordet på Engla. Det var satan så smärtsamt, jag började nästan grina av polischefens darriga underläpp när reportern frågade hur det kändes. Mamma gick i taket och svor över det manliga släktet, tog sig för bröstet som om hon var i fasen av en hjärtattack - förstår du nu! hur det kändes som mamma varje gång du rände ute ensam på nätterna! Hörde henne senare tala med min mormor på telefon och redogjorde för hur det var med mig, att A är i Tokyo osv. Mormor har alltid varit insatt i mina relationer, antagligen hoppfull att jag ska föra familjen vidare eftersom ingen av mina syskon har eller kommer få barn -
Att A är borta får mig att tänka på det tomrum mamma måste känna efter pappa. Herregud. Samtidigt är jag tacksam för den andningspaus hans frånvaro ger mig. Trivs bra med att lägga energi på boken, på många sätt samma passion.

och så blev det söndag

Ok. Helgen! I fredags var jag med gravid Gabbi på Morfar Ginko för att fira att Danne Dust fyllde 30. Sedan tog jag mig till Mosebacke och träffade Sofia på en spelning med Darlene Love. Drack tre öl och vaknade upp morgonen efter med huvudvärk - en lång tunnelbaneresa ut till Alby för en biblioteksinvigning. Det regnade redan då. En byggarbetare av förmodat ryskt ursprung satte sig framför mig på tåget, skrevade i sina blåbyxor, öppnade en sjutvåa och spelade ihålig techno högt i sin mobiltelefon. Ringde en polare och försökte sälja "knappar & brus" för "säsongen har ju börjat". Skulle hem till Vårby gård och dricka absinth... Hans ögon var isblå, varglika. En halvdöd gubbe satt i fyrgruppen bredvid och drack en folköl. That's that. Och kvällen. Regnet öste ner. Vi väntade länge på en buss, på ett tåg, på en taxi - ut till industrilokal på odefinierbar location i Sumpan. Inte ens taxin hittade till adressen. Kom slutligen fram, mötte Pasha vid gallergrinden och allt var fint. Techno, techno, pounding heart. Det blev ljust och vi räddade en kille från att somna i en lerpöl (alternativt sina egna spyor), satte honom i en taxi mot St Eriksplan. Vandrade under paraplyet och var inte hemma förrän early morning. Gillar inte den ensamheten längre... saknar snacket och kroppsvärmen. Drack istället en kopp the för att lindra en annalkande bakfylla och föll sedan i koma. I dag är jag bara kropp, inte själ.

blogga sig till döds

För övrigt kan man i dagens Metro läsa om det "livsfarliga bloggandet" som ger upphov till känslomässiga krav och ökar risken för hjärtinfarkt. "Man ligger vaken om nätterna och oroar sig, söker lindring i alkohol och droger." Blondinbella kommenterar "En väckarklocka."

Det kan vara det mest skrattretande jag läst på länge!!

Snarare är det tvärtom: att bloggläsande ger upphov till en del märkliga symptom. Jag drömde till exempel i natt att jag delade säng med Hanna Fridén. I all vänskaplighet bör tilläggas.

Auf der anderen Seite

Nu har jag sett den! Vaknade helt svullen i ansiktet eftersom jag hade gråtit så mycket. Fatih Akin måste 2000-talets mest begåvade regissör tillsammans med sin fru Monique Akin som castat skådespelarna till Vid himlens utkant. Fotot, ljuset och musiken + miljön på Istanbuls gator är hänförande. Karaktärerna har sådan karisma och närvaro att man helt glömmer bort att det är en fiktiv film. Nurgül Yesilçay som spelar Ayten är galet vacker (precis som Sibel i Mot väggen).

Handlingen liksom snurrar kring sin egen axel, med två dödsfall som motor. Den plötsliga, aggressiva och totalt onödiga döden som sker blixtsnabbt - en örfil, ett misstag, en bakgata och en pistol i fel händer. Scenen med Lottes mor på det sammetsröda hotellrummet fick mig nästan att snabbspola, den sortens förtvivlan som jag så väl känner igen gick rakt in. Bilsekvenserna i det turkiska landskapet fick mig att vilja ta första bästa flyg. Och sedan - döden som katalysator för något nyskapande, Lottes mor som plötsligt vänder blicken utåt och börjar om, den där sugande kraften av att överleva ett trauma.

i love sushi

image430
A ringde från Arlanda och jag är nu officiellt gräsänka i två veckor. Richard på jobbet berättade över lunchen om sitt akvarium, att det går 2 honor på 1 hane för reproduktionens skull. Hanen måste ha valmöjlighet för att vilja göra yngel. Det återstår att se om jag får konkurrens av en vitsminkad japanska efter den här resan.

sexualakten 1,2,3

image429
Zoe skriver handfasta tips för heterokillar som vill bli bra älskare.

Jag tror att det vanligast förekommande misstaget killar gör är att ta i för hårt.
Vi vill inte få vår klitoris masserad som om det vore vår stela datanacke.
Snarare the opposite - fjäderlätt, men bestämd beröring -
ett fast grepp om stjärten en varm hand i nacken en fuktig tungspets mellan nyckelbenen, ett bett utmed halsen.
Dirty talk är bättre än dirty moves. Tease us until madness.
Ibland kan en blick, eller ett ord, göra oss galna. Och då spelar det ingen roll om du är small, medium eller large.
Framförallt: få oss att skratta -
det kanske viktigaste av allt.

Nu vill jag bara veta hur jag blir en bättre älskarinna. Handfasta tips för en "hetero"-tjej?

Express your love for LA RITOURNELLE

image427
Jag var hos A & A hela kvällen igår. Efter en flaska vin satt jag i köket och skissade på en hemsida som jag hoppas att min bror ska kunna realisera. Ritade diagram och googlade på uppstoppade fåglar. Med vin i kroppen, vid deras köksbord, kändes allt med ens väldigt logiskt och riktigt. Innan jag somnade försökte jag titta på
Factory Girl, med Sienna Miller som Edie Sedgwick. Av det lilla jag hann se var filmen fånig. Sienna Miller måste vara den mest karaktärslösa skådespelerskan någonsin, tråkig och slätstruken med sin lilla uppnäsa. Guy Pierces tappra försök att efterlikna Warhol blir mest pastischartat. Jag ska ge den en andra chans ikväll.

the origin of species

Mitt nya projekt är att lära mig allt om fåglar.

photographic pictures

image424
Jag och fyra vänner har en studiecirkel tillsammans. Vi träffas en gång i månaden hemma hos varandra, äter soppa och pratar om frilansprojekt, att ta betalt, söka stipendier, Photoshop och allt annat som rör foto och text. Visar bilder eller hemsidor som vi hittat, delar med oss av smultronställen. Och förstås - skvallrar om det mesta. Igår var vi i Emmas vackra lägenhet och jag visade projektbeskrivningen till min bok -
det är första gången jag låter någon nära läsa den och det var befriande, särskilt då de tyckte att den var konkret och objektiv, precis som jag vill ha den. No fuss. När jag kom hem tittade jag på första L word-avsnittet av säsong fyra som Sofia gett mig. I'm back in the game.

time travelling

image422
Jag känner onekligen många intressanta människor. Fick ett mail från en man som jag läste ryska med på universitetet och som kom att bli en vän under den tiden, inklusive den jobbiga period då min far gick bort. Nu tjänstgör han i utlandsstyrkan i Mazar-e Sharif (Afghanistan) som stabsofficer. Min andre bundsförvant på universitetet reste ensam genom Ryssland, ner till Uzbekistan och Kazakstan... Och jag står här och stampar. (På torsdag åker A till Tokyo.)

Jag har dock inga egentliga problem med att stå still. De senaste två åren känns som en inre världsomsegling under havet -
en djupdykning som tagit lång tid att komma upp ifrån. Undrar om min lärarinna i rysk skönlitteratur har rätt, att det faktiskt tar sju år att komma över ett trauma. Det sägs väl också att sju år är en magisk gräns då många äktenskap och förhållanden går i graven? Jag klagar på att A och jag inte synkar i vardagen. Han svarar att det är världsligt. Jag konstaterar tyst att osynket är kärnan i min åtrå efter honom, att saknaden triggar, att allt det jobbiga ändå möts i ett vibrerande
zza zza zu.

<3

Det var en grå dag igår när jag och Fredrik tog tunnelbanan ut till Vällingby centrum. Jag har inte varit där på... femton år och den enda anledningen då var att jag var kär i någon kille och spenderade tiden med att dricka folköl, spanandes på torget -
En nostalgisk liten tripp under tunga moln och vi strosade runt i den nyöppnade gallerian, Fredrik provade kostymer och rosa skjortor och jag smörjde in händerna med gratiskräm och stirrade på expeditens glittriga decollage.

l'heure bleue

image420
Det luktar avlopp i tvättstugan. Jag ogillar den starkt och vill få det hela överstökat så snabbt och smärtfritt som möjligt. Var hemma hos mor min och åt fisksoppa, hjälpte henne klippa det tjocka håret, ett tappert försök att peppa henne ur sin sorgdvala. Men det är svårt. Hon klarar sig alltid, men ändå - en oro. Nu står balkongdörrarna öppna och inifrån skogen hörs kvittret. Ännu är det inte mörkt.

bird girl

image419
Det är likadant varje år. När våren äntligen kommer känns det som att man slagits vid fronten, och vunnit. Utkämpat ett krig. Ishjärtat smälter när fåglarna sätter igång med sin parningssång. Och man ställer sig samma fråga: hur orkade jag? Hur i h-e överlevde jag det här? När så fåglarna sjunger upp även under en nattlig promenad i Vasastan är lyckan gjord. A sover därinne. Vi är ensamma i den stora lägenheten och jag har sovit fridfullt för första gången denna vecka. Vaknat utvilad i skedposition. A2 är på skivmässa i Holland. Igår kväll kom ryssarna hem till mig, jag med ett fånleende på läpparna eftersom jag inte orkade prata ryska. En äggkopp whisky, jordgubbar och Pasha har fått mustasch. Tog oss till Musslan, träffade Anna, drack öl, hiphopdans -
A stressade runt i svart skjorta. Ingen har ett sådant fint leende som Anna! Om inte ishjärtat redan smält hade det runnit ut över golvet. Nu ska jag krypa ner, igen, under täcket.

c'mon let's pretend

Jag går och ipoden är min vän i mörkret. Det geografiska målet blir abstrakt - varje steg fogar samman pusselbitarna i mitt huvud. 1, 2, 3. Snart är jag där, förstår du.

mona

image418
Jag blir numera beklämd när någon offentlig person går och dör. Det är så ofantligt tragiskt att läsa tidningarnas helsidor där vänner och kolleger uttrycker sin sorg med superlativer. Kan inte människor få gå och dö ifred. Dödsfall orsakade av sjukdom är ett enda lidande och går inte att på något sätt romantisera. Hur mycket man som anhörig än finns där kan han eller hon inte undgå ensamheten och förödmjukelsen att bli reducerad till en patient snarare än människa. Visst, jag har skrivit ett och annat ord om hur min pappa knöt näven på sjukhemmet. Men det var också han som till slut valde att ge upp, för sin egen skull. In the end var den knutna näven endast till för oss.

velvet

Jag tycker mycket om programmet Velvet på SVT. Det tar upp mode på ett inspirerande sätt, i ett sammanhang och som röd tråd genom idéhistorien. Modet får utan omsvep sin självklara plats i utvecklingen. Velvet presenterar ett smörgåsbord av fantasier och idéer och när jag stänger av tv:n går hjärnan på högvarv... Lekfullt, allvarligt, högt och lågt. I går intervjuades den danska kläddesignern Henrik Vibskov och jag slogs av vilken attraktiv utstrålning den mannen har. Han ser bitsk ut, snudd på galen. Tuggar tyst på en ostmacka. Även Patrik Söderstam har med sin misantropiska uppsyn en charm.

ändå är jag i himlen

image417
Idag kom Fatih Akins senaste film
Vid himlens utkant till jobbet. Som ni vet älskar jag hans debut Mot väggen.

säg inte att det är posttraumatisk stress

Mina drömmar! Knivmördare. Lemlästade katter. Gerilla! K-pist! Instängd! Varför?

bierhimmel

Satt med Anna i solen vid Slussen igår och tittade på flygande svanar. Jämförde tillstånd. Blev skjutsad bakpå hennes cykel över bron, till Systemet och vidare till ateljén. Klar himmel men suddig blick. Sedan schnitzel på Moldau vid Bergsunds strand med fyra killar och bystig servitris. A var vacker som en sommardag. Orolig sömn och nu en överhängande trötthet som jag försöker bota med espresso.

shangri-là

image416
Jag får en högst ansenlig summa kvarskatt som räcker till både USA och ännu en resa. Listan är lång på destinationer. Inför A predikar jag ständigt om nya resmål, senast Oslo där min brors tjej ska fira sin 40-årsdag i juni. I maj åker jag på mässa i Luleå och passar på att ta en avstickare till Kalix där min far växte upp. Mest för att få lugn och ro att skriva.

cyan

image415
blogg.se har legat nere i två dygn. Kanske lika bra det. Helgen har bestått av en hel del
Gustav-beteende, obefogat tvivel, svett och frågor som likt nödraketer skickats ut i luften. Nu är jag tillbaka på andra sidan och försöker fokusera på sådant som ligger nära hjärtat, jag googlar och tapetserar mina kontorsväggar med typsnitt och färgskalor. Igår åt jag middag hos Sofia och det gjorde mig mer än gott, jag har verkligen saknat våra samtal. Drömde om pappa i natt, igen. En handskriven lapp - "vi möts på den engelska baren Skotch, kl sju, ikväll." Och sedan, hur han ligger i badet och guppar, imma på badrumsspegeln. Hej hej, är det dej.

hits