kontaktkarta #tre

image404
Nancie.

kontaktkarta #två

image403
Och så kom tvillingarna, Clea & Gabrielle, 1964.

kontaktkarta #ett

image401
Titta på dem. Min far och hans första fru, Nancie. Unga, lyckliga, nyinflyttade i New York, tidigt 60-tal.

violently happy

image399
Man står i solen på stationen, luktar
Prada, är kär, dricker gott kaffe och läser en bra bok, inga obetalda räkningar. Då är inte detta långt borta.

nunnan

image398
Mittemot mig på tunnelbanan satt en nunna. Jag halvsov, upptagen med någon kinky fantasi och när jag öppnade ögonen stirrade hon rakt på mig och snörpte på munnen, som om hon läst varenda tanke, luktat till sig mitt förfall.

schmuck

När jag hade lagt mig i det heta badet för att komma ner i varv började fönsterrutorna åter skallra.
- Jag är en idiot! En idiot! EN IDIOT!
Skrikgubben dunkade huvudet i väggen, så också jag.
Ringde hyresvärden i morse och det visade sig att gubbstrutten har evakuerats till mitt hus då hans lägenhet renoveras i tre veckor. Han har hemtjänst som besöker honom även på natten. Jag andades ut, jag ska väl klara två veckor till med ångestskriken, alternativt sova hos A.

tillbaka

Igår fyllde jag 27 år. A kom hem till mig tidigt på morgonen när jag sov. (Själv hade jag kommit hem sent på natten, kanske vid 02 och det första jag hörde när jag öppnade porten var skrikgubben som högljutt diskuterade med sig själv.) Jag fick tårta och presenter... det var länge sedan jag blev uppvaktad på det här sättet. Solen lyste upp lägenheten och vi sov en stund tillsammans. Min blåslagna kropp efter technodans på Berghain, klubben i Berlin där man går in i svarta rum för att ha sex och där bögarna dansar topless i ett hav av naken hud... Åkte till jobbet vid lunchtid och på kvällen träffades vi igen, ett glas champagne på East, skaldjursmiddag på Wasa, sedan samlades mina vänner på Tranan. En perfekt födelsedag! Ikväll ligger jag i badet och tar det lugnt efter min intensiva helg.

b*e*r*l*i*n

Jag har gatt omkring full i ett shoppingcenter och lyssnat pa Sisters of Mercy. Det rekommenderas. Vi har promenerat hela dagen och stannat pa fem barer, sippat vin i varsolen. Emma och Pär är pa badhus, jag ska läsa den förjävliga boken Myggor och tigrar och dricka mer alkohol. Ikväll träffar vi Kalle, italiensk middag och sedan klubb. Rakade träffa turken i Kottbuser Tor. Uh. En liten stad after all.

Berlin, min förälskelse!

image396
Sitter bakfull pa vart hostel som är allt man kan önska, fint och snällt och extremt billigt. Vi delar rum med tva spanjorer, en amerikan och en brasilianare. Vi kom in till stan vid tio-tiden igar och checkade in, sedan akte vi till gaybaren i Kottbuser Tor som heter nagot pa möbel, ett bögparadis - och da menar jag inte schlager, utan läder och mustasch! Vi traffade en riktigt pafrestande kille i brottarlinne som sa:
- All boys love porn, that's for sure. All boys want to fuck in the toilet. Sex is not love.
Vi gick vidare till ännu en gaybar som sag ut som en vagina, rött, rött, kitsch. Turken, vars namn betyder regn, försökte stoppa tungan i min mun. Jag skrek: no, no, I'm in love with a guy in Stockholm, please let me go! Jag har köpt tillbaka A pa Fejan. Haha.

iväg

Gubben skrek i natt. Igen. Lite mer återhållsamt, men han skrek. Vid tolvslaget börjar han yla mot fullmånen. Ändå är jag utvilad och på jobbet har jag fått jag en jättefin present: en kopp av keramikern Åsa Lindström. Jag har tyst önskat mig hennes koppar sen tiden på Gotland, men det kunde ju inte min chef vetat.

Jag och en tjej tävlar om vem som ska äga A på Fejan. Hon budar hela tiden över mig och nu ger jag upp. Ser honom försvinna vid horisonten, tar mitt pick o pack och åker till Berlin.

snart

Jag har införskaffat mig färdlektyr, Myggor och tigrar av Maja Lundgren (äntligen på pocket), Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby (nej, har inte sett filmen än) och engelska ELLE. Det ska bli skönt att åka. Vandra runt i Tiergarten. Gå på zoo. Fotomuseum. Vietnamesiska vårrullar. Knäppa kort och fundera över vad jag vill. Hoppas att vårt vandrarhem inte är ett backpackerparadis och att de fem personer vi ska dela sovrum med inte idkar samlag eller skriker ut sin ångest (det skulle vara jag då, som har typ magkatarr).

nattuggla

Jag har varit på Morfar Ginko och sagt hej då till Ylva som reser till Argentina på torsdag och blir borta i tre månader. Skrattat åt Åsas bröstskämt (stetoskop + silikon). Hon tycker att jag ska göra ett gravtest, just in case. Nu sitter jag hemma och lyssnar efter gubben där under. Snälla, snälla, skrik inte i natt. Jag är ensam och vill inte dela din angst. Jag behöver sömn, på torsdag åker jag till Berlin.

sånger från andra våningen

image395
Natten har varit bisarr. Låg uppe och väntade på att A skulle komma hem till mig från jobbet. Läste
Bitterfittan och lyssnade på musik. Långt borta i bakgrunden kunde jag höra något som liknade ett skrik, men jag undersökte det inte närmare. A kom, vi drack en julöl som legat i min kyl i ca tre månader. Musiken tystnade och skriket tog vid. Ett riktigt ångestladdat jävla mardrömsskrik. Öppnade balkongdörrarna, nej det kom inte från gården. Inte från gatan. Ta mig fan att det kommer från grannen inunder. Den nyinflyttade. En, vad jag förmodar, dement och inkontinent gubbe som har nojan.

- Ingen förstår mig! Kan ingen hjälpa mej! Snart tar dom mej! Hjälp!

Funderar på att ringa polisen, men går ut i trapphuset. Klockan är strax efter 01. Knackar på hans dörr, han fortsätter skrika som ett djur. Varför reagerar ingen annan i huset?

- Nu hör jag att dom är här! Dom är här för att ta mej!

Jag som först var orolig blir grinig och drämmer av med ett 'håll käft'n' så det ekar i uppgången.
Han fortsätter skrika ca en timme till. Vi somnar vid 03. Jag har ringar under ögonen. Skriker han i natt igen ringer jag störningsjouren.

The Mother

Jag såg den fantastiska dokumentären The Mother (Antoine Cattin/Pavel Kostomarov) på SVT igår kväll. Ljubov såldes av sin mamma för en flaska vodka när hon var 14 år, levde med en hustrumisshandlare i åtta år och flydde till landsbygden med sina nio barn. Vackrare ungar får man leta efter! Livet är hårt, men de är lyckliga, även om Ljubovs kropp förmodligen sjunger på sista versen efter år av fysiskt arbete och själslig börda. För att inte tala om alkoholiserade män... Dokumentären tränger inte på, kameran är bekväm i rummet. Man kommer familjen nära, man gråter och blir inspirerad av deras livsglädje, peppad. Också scenerna med ungen Sasja berör djupt - han är son till en kvinna på bondgården och hon behandlar honom som en hund... Det dokumentära blir stundtals genialt, som när han själv  klär på sig och drar sin kälke genom leran i ladan. Eller när han och Aliesa provar en tiara med blinkande stenar i hennes sovrum.

hundarna

Musslan i fredags blev Anna kompis med en youngster som hette Peter. Han kom fram till oss och frågade om vi kunde hjälpa honom att döpa två golden retriever-valpar som tillhör hans senildementa granne. Anna bestämde att de ska heta Cajsa och Linnea och att han måste lägga upp en bild på tanten + hundarna på facebook.

bok, böcker, böckerna

Det tog veckor att läsa ut Anders bok. Varje ord vägde tungt. Det här kan vara det tyngsta i sorgen: att tänka på pappas smärtor, ensamma nätter på sjukhuset, hans tankar om döden. Och nu har jag en bok som handlar om just det. Det skulle kunnat vara han som skrivit den, samma inställning till det mesta. Och rökandet. Anders skriver om handstilen, att det var där han såg cancern komma. Det finns en till svart skrivbok som jag håller hemlig, jag gav den till pappa i ett tappert försök till brevväxling. Har inte öppnat den sedan dess, den är för hoppfull, verkligheten skrattar åt den.

my home is my castle

image394
Jag köpte en värdelös tavelram på Ikea. Dessutom heter den Ribba. Bara en sån sak. Madrassen har min rygg inte blivit van vid än, jag har alltid sovit i extremt mjuka sängar. Det var A som poängterade att det kändes som att sova i en hängmatta och han har ju rätt. Bättre för ryggen med stabilt underlag. Jag var hemma i går kväll och sorterade alla mina kläder, inkl. strumpor och underkläder... Känner mig som en ny människa. Drömde att ett äldre par tog över min lägenhet och började montera ner saker, de hade tydligen adopterat mig för att jag behövde uppfostras! Den paniken. En suddig figur i pereferin: jag tror att det var
hon.

mini me

image393
Daniels dotter Agnes var på jobbet idag, hon är ljuvlig och nu vill jag inte längre aldrig ha barn. Vilken lycka att få en lugn och lycklig unge som i princip aldrig skriker. Eftersom jag själv var lugn och självgående på gränsen till autistisk hoppas jag att det sitter i mina gener. A kom igår och matade mig med sushi. Jag kunde äta allt utom de vita. Undrar om det är min tur att få ätstörningar, så många andra tjejer har ju haft det att det känns som en obligatorisk pubertetsprocess. Jag är teeny tiny efter två dagars icke-ätande. Kläderna hänger redan på mig som jag vore en galge. Mitt mini me låg hopkrupen i sängen på A:s rygg, som en schimpansunge (99,4% av våra gener) och ställde 20 paranoida frågor. Jag gillar inte mitt nya mini me. Inte alls. Jag tror inte han gör det heller. Mini me är skadad efter två dagar i solitude med endast superhjältar som vänner.

no more pain

image392
Kanske att jag har fått en sådan där parasit från bergen i Nepal? Inte ett barn alltså, utan en varelse som suger i sig all näring, ett rovdjur. Därav illamåendet. Det är så fantastiskt vackert väder. Om jag bara kunde förmå mig att gå ut på balkongen en stund. Förfallet sticker i ögonen där ute, jag har låtit allt stå över vintern, inte orkat ta itu. --- Ok, jag gick ut en snabbis och det var inte så farligt. Några blomlådor verkar ha övervintrat, och mormors äpplen går säkert att äta. Jag oroar mig för en hel del just nu. Mår inte bättre av att ligga hemma och glo. Jag som efterlyst lite eftertänksamhet skjuter nu tankarna ifrån mig. Dödar dem med en Heroes-box. Och från köket sjunger Mary om PMS. No more drama.

tristessen

Alla som har varit hemma hos mig vet att grannen under min lägenhet är skum. Hon/han tapetser ytterdörren med affischliknande ingen reklam-plakat. Man skrattar varje gång. Nu är lapparna borta! Och de obligatoriska sexorgierna på eftermiddagarna (som jag förstås bara får ta del av när jag är hemma och sjuk) har upphört. Jag vet inte ens hur hon/han ser ut. Försökte ta mig ut till tvättstugan (andra sidan gatan), fick ingen tid, mådde dåligt och var tvungen att sova två timmar. Nu ska jag äta glass med granatäpple.

illa, illa

Det var inte bara vi som var på Ikea, även Idol-Erik var där. På en timme var allting avklarat, vi var mycket effektiva, kanske mest för att jag mådde så illa. När jag kom hem kräktes jag och fick frossa. Låg länge i hett badvatten, sedan inrullad i två duntäcken, frös fortfarande. Såg ett psycho avsnitt av House och läste det där jävla boken. Nu är jag hemma från jobbet, solen lyser upp lägenheten på allra bästa sätt.

den kungliga kurvan

Mamma och jag ska ikväll åka till Ikea. Detta har vi planerat i snart ett år nu. Ständiga ursäkter och undanflykter från hennes sida att inte ta vägen förbi Kungens kurva. Hon har någon slags fobi. Men nu är det dags, min säng ska få sin efterlängtade madrass och jag ska sluta sova i en hängmatta. Den ska till och med få ben. Dagen har varit skakig, illamående igen. Sitter här i min nunneklänning från Velour. På fredag deadline för stipendiefonden. Fick ett mail från ena systern om att jag är välkommen i sommar. De är 44 år och bor fortfarande tillsammans, men eftersom Gaby har träffat en man kanske de är redo att klippa navelsträngen.

xxx

image391
Jag läser Maria Svelands Bitterfittan och panikar. Den här boken får mig att aldrig vilja göra barn. Den är så välskriven, med så hög igenkänningsfaktor att jag på pendeltåget tvingades stirra i fönsterrutan igen, som hos Mara Lee. Lyssnade på
Swastica eyes med Primal Scream... det är jag och Sofia i blå BMW, regnig landsväg, musiken som dånar ut i mörkret. Den känslan vill jag vara i, alltid. Och känslan med A... jag ser honom som i en snöglob, en lätt skakning och det glittrar över hans svarta hår. Men boken får mig att se mig själv instängd i den bubblan, med armarna runt ett jesusbarn.

efter helgen

I lördags: jag och Sofia drack drinkar i Kama Sutra-glas hos Ylva. Sedan en timmes köande till Landetfesten, för att ge upp när trycket blev för hårt... Åkte istället till East där alla trodde att Sofia var Pashas ryska fru. I går var jag med A på Moderna (precis som halva Stockholm) och såg Warholutställningen. Bakfull, svettig. Skönt att sedan vara hemma och laga mat, vi såg Kikis expressbud. Visste ni att miljön är inspirerad av Gotland? Miyazaki bodde där ett tag och staden som Kiki bosätter sig i ser precis ut som Visby! A var uppe till fyra på natten och jag drömde att vårt framtida barn mördades med en ridpiska. Sjukt.

)))

Mamma slänger pappas alla skor i små Systemetpåsar.

###

Jag skriver stipendieansökningar. Det är bland det värsta jag vet, så svårt att formulera sig, att hitta kärnan i det man gör och framförallt att skriva säljande. Och det här med gråten. Jag börjar ju grina varje gång jag nystar i projektet. Verkligheten hits me in the face. På en dataskärm. Ettor och nollor. Men - jag gråter inte bara för att jag blir ledsen utan av tacksamhet! Jag måste då och då nypa mig i armen. Så jävulskt tacksam för att vinden har vänt. För A. Och för att David hittade mig. För mina vänner, mamma, nya jobbet. För köttfärssås och libanesiskt rött vin.

{{{

image389
I går var jag på gym. Jobbade med hantlar bredvid spänniga muskelmän. Kände hur smärtan i nacken genast lättade. Nere i bassängen såg jag en man vars rygg pryddes av hår i formen av ett hjärta. Tog mig senare ut till Fredsgatan för Annas vernissage, en grupputställning av Mejans elever. Anna hade gjort stuckaturen till en av lokalens vita väggar, först la man inte märke till den, men gick man närmare var det tydligt att det som bildade mönstret var kukar. Stora, små, hårda, mjuka, alla välformade och gjorda med kärlek. Jag drack mina öl snabbt, alldeles för snabbt. Hittade en svartklädd tjej med långt, ljust hår som jag pratade sönder, stackaren. Kanske kände jag mig malplacerad i all craziness, allt löshår, allt svart, all borderline. Jag saknade A. Är man en Bonnie behöver man sin Clyde.

uppvaknanden

Det slår mig hur intensivt jag upplever de sällsynta vårdagarna, varje år samma sak: ljuset får det att kännas som man ser världen för alldeles första gången. Allt är naket, oskyddat. Solen skiner in genom det stora glastaket i personalrestaurangen. Man blundar och minns. Gatorna som är fria från väta. Går ut i vita gymnastikskor och vinden ligger mjuk mot ansiktet. Vårkänslorna drar mig tillbaka till Ryssland. Det är något med lukterna, eller... Jag vet inte. Men känslan... efter en hård vinter vaknar världen plötsligt till. Därför skulle jag aldrig kunna bo i ett land utan årstider, utan motsatsförhållandet, uppvaknandet.

dilemmat

Jag och A har ett Steve & Miranda-förhållande. Han jobbar nätter som DJ/bartender/servitör/medmera och jag på kontor nine to five. Han blir pigg och dampig när jag behöver gå och lägga mig. Min kropp tar stryk av det här eftersom jag förstås prioriterar kärleken framför sömn och rutin. Nine to five är inte min idealsituation i framtiden. Men jag har verkligen behövt (och behöver) rutinerna som följer med jobbet. Det är det enda sättet att styra upp sorgen efter det som hänt. Dock behöver jag tid för eftertanke, att smälta intryck - det existerar inte för tillfället, dagarna går undan som i en centrifug. Hur ska jag få ihop det? A åker till Japan en månad, snart. Kanske att jag då blir en strukturerad, pliktskyldig människa med fräsch mat i kylskåpet och rena lakan. Som är olycklig.

@

Dear diary. This morning my boyfriend, the Åmsele-killer, told me that everything in my refrigerator is old. Yesterday he bought me a Japanese steak knife for 30 SEK and a cell phone toy in the shape of a Mumin-character. Tonight he will sleep with his snake in a sleeping bag, whether he likes it or not.

killed by beauty

image388
Jag har läst ut
Ladies. Känner mig som överkörd av ett tungt föremål. Den var spännande i bästa deckarstil (och jag läser aldrig deckare). Sista sidan på pendeltåget igår och jag tog nästan stryptag på den spanska kvinnan bredvid mig som babblade i sin telefon. För övrigt tycker jag att karaktären Lea påminner om en viss Citronmuffin.

I robot

Jag hade ett möte med en säljare från ett stort filmbolag som stirrade på mina bröst. Försäljare är så onaturliga, så konstlade, är de verkligen människor?

friends

Jag fikade med Fredrik efter jobbet, vi var båda trötta men konstaterade att det är en dålig ursäkt för att vara grinig. Så idel leenden och filmprat. Bestämde att vi ska ha en Gus van Sant-retrospektiv inrullade i sovsäckar. Kom hem, skickade bilder till regissören, läste Paulrud och somnade på en Citadon.

tihihihi

Regissören Jens Jonsson blev intervjuad i P3 imorse, hörde ni hans skratt? Var han hög?

xxx

Jag har inte träffat en människa av kvinnligt kön (med undantag för min mamma) på över en vecka. Jag har bara umgåtts med killarna på jobbet + A och hans vänner... I natt satt de uppe och tittade på Super Bowl, medan jag sov. Och även om jag log i sömnen av ömhet för dem saknar jag mina girlfriendos. Julia är på Copacabana, Fanny i Paris och Ylva åker snart till Argentina. En efter en försvinner de. I kväll kommer tre av dem hem till mig och jag ska ta igen de senaste veckornas förlorade tid. Mata dem med soppa och Ylva ska få sin försenade julklapp.

det är inte bara jag som är kär

Min ena syster, Gabrielle, skickade en bild på sin nya kille (subject: my honey!!). Han har fluffig långhårig hocky, röd slips och röda hängslen.

terms of endearment

image387
I natt insåg jag att jag är kär. Och det skrämmer mig. Kärlek är rädsla, skrev Sofia i något sms. Vad är jag rädd för? Att han ska dö, försvinna, inte dela mina känslor? Att bli beroende, som av en drog? Det här förhållandet är, än så länge, det bästa jag har haft och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den insikten, förmodligen borde jag vårda den känslan inom mig som en pärla i en mussla, inte göra det officiellt på bloggen. I natt var jag on top of things, förälskelsens skimmer bubblade upp och det enda jag kunde göra var att ta till våld. Hårdhänthetens eminenta ömhetsbevis.


förlåt mig

image386
Mamma skulle öppna ett skåp och hyllplanen gav vika, liksom imploderade. Ut föll pussel, Super 8-kameror, gamla räkningar och allmänt jox som legat undanstoppat i alla år. Bland dessa papper fanns ett brev från min pappa till mig, daterat 1993, jag var 12 år men brevet var menat att läsas år 2000, när jag fyllt 19. Där tar den svarta skrivboken sin början, och det är ganska fantastiskt att jag lyckats hitta det här brevet, som också är ett förord. Jag hittade en dikt som mitt sextonåriga jag skrivit till hans 60-årsdag. Det var en turbulent period där den ena tonårskrisen avlöste den andra. Orden är lillgamla, högtravande, melodramatiska: ett please forgive me for being a teenager.

pappa
jag önskar ofta att jag var mer som du
stark och oberoende.
pappa, efter döden
ska vi förenas i rymden, i vår vintergata, allt är stjärnklart.
jag kanske inte visar att jag älskar dig, men det måste du förstå att jag gör.

rauk

image385
Lyssnar på
Pascals nysläppta skiva Galgberget. Isak träffade jag under tiden på Gotland. Sedan sågs han, jag och Sofia i Bagis, på Krogen... Vi hade rotat i grovsoprummet, hittat ett havsblått indiskt tygstycke som fladdrade i vinden. Det var Isak som berättade om det där med hallonkrämen: han jobbade inom psykvården och under lunchen var det en patient som sedvanligt ställde sig upp och skrek att han ville dö, var på en ur personalen svarade honom på bred gotländska: Men Bengt, ta lite hallonkräm så ska du se att det blir bättre!

På vår lunchrestaurang äter nästan uteslutande män. I kostym, eller i något casual. Det kommer in ljus från alla väderstreck, tydligast uppifrån taket. I entrén bubblar en fontän. Några gånger i veckan sitter en man i restaurangen som ser ut som min pappa. Jag fastnar med blicken, kan inte väja, han observerar detta och stämningen blir märklig. Jag tittar på honom som om han vore ett spöke.planeternas banor

Jag är inte helt bekväm att röra mig i simhallen, tusen ögon, lukten av klor, de hala golven fulla av håravfall. Nakenheten är så tydlig, påträngande, men den är inte orimlig. En blottad bröstvårta och ordningen rubbas? Kvinnans bikiniöverdel hade hasat ner under en vattengympaövning.

hits