mara

image384
Jag läser Ladies av
Mara Lee och sugs in i det ganska motbjudande personregistret. Det är onekligen något intressant som utspelas här. Maktbalansen mellan objekt och subjekt, att vara den som begär och att vara den begärda. Och vilken (destruktiv) makt skönheten har. Mara Lee beskriver effekterna och konsekvenserna på ett sätt som tvingar mig att lägga undan boken och stirra ut genom pendeltågets fönster. Den får mig att ifrågasätta mig själv, mitt känslomönster, mina fördomar. Jag börjar undra vad som egentligen tänder mig, vad jag attraheras av - och hur man i relation till andra förändras.

the exquisite pain

Nu är den riktiga mensvärken här: den som strålar ner i benen. Dagen kanske är den långsammaste ever. Jag beundrar i alla fall mitt hår i snyggspegeln på toaletten, jag var hos Adel på Moc igår och klippte mig.

i see the future

image383
Jag och D har en intensiv mailkorrespondens. Han har redan skickat bilder på sin fru. I juli blir det fyra veckor i Staterna. LA, San Francisco, en ranch i New Mexico där ett konstnärspar föder upp hästar. Det här gör mig väldigt lycklig och var från början mitt mål med bokprojektet, att få träffa en person som var vän eller arbetade med min pappa i USA på 60-talet. Jag och A var på creperian igår, sedan hos min mamma (lite whisky, vin och kabeltv) och till sist dödade vi någon timme på Super Mario 3 (Nintendo 8-bitars).

långsamhetens lov

image382
I söndags. Promenad från mig till Hammarby sjöstad. En skyddad verkstad, tillika latteparadis. Utsikten och restaurangen Göteborg är det enda attraktiva med detta område. Jag skulle inte vilja bo där, särskilt inte med barn... Det är Ryssland (eller någon fransk förort från 60-talet) med lite snyggare fasad. Det är depression. Vi tog båten över till Söder för att se Fjärilen i glaskupan, men den var slutsåld så det blev istället
Paranoid Park. Gus van Sant gör mig besviken! Eller så är jag bara inte på humör för tonåringar på glid-skildringar. Kan inte låta bli att skylla det på Gus fäbless för young studs som så tydligt karaktäriserar hans filmspråk. Det och långsamheten. I Elephant uppskattade jag den för dess igenkännande vardagsrealism. Denna gång tröttnade jag på långa tagningar av tonårskillars ryggtavlor när de går genom skolkorridorer. Flickvännen är horrid och mamman frånvarande. Många scener surrealistiskt vackra, men de tycks skära sig mot historieberättandet. Jag hoppas verkligen på Fjärilen i glaskupan.

limited

Jag vill att min kropp ska vara lika klar som tanken. Nu är den ett hinder. Jag släpar lemmarna efter mig och gravitationen drar mig neråt, mot marken. Små, vita prickar i synfältet. I går var jag i alla fall på bio. Med Fredrik. Vi såg Darjeeling Limited. Den värmde på sina ställen. Synd att Natalie Portman är med i början, av någon anledning ogillar jag henne. Nu är det söndag, A är här. Det tog lång tid att klä sig. Solen väntar därute. Jag är moloken, men förväntansfull.

love and dancing

Sitter i morgonrock, duschad, och försöker tränga bort illamåendet. Letar Human League-låtar, laddar upp. Jag har fått svar från den amerikanske regissören, låt oss kalla honom D. Han insisterar på att vi ska mötas i San Fransisco, hälsa på mina systrar och deras mamma, och E som gör erotiska böcker för Taschen. Jag är overwhelmed. Behöver snabba cash.

dizzy lizzy

Min kropp spelar funny tricks med mig. Mår konstant illa... Om jag inte hade ett sådant beskyddande preventivmedel skulle jag anta att det är en ofrivillig graviditet. Det kan vara en extrem form av PMS som får marken att gunga på det här viset. Fruktansvärt. A har fått stå ut med min dizziness och ugliness idag. Att kryssa mellan avdelningarna på NK är kanske inte det bästa när man är ostadig på benen. Mysig middag på Bistro Boheme fick mig bättre. Gillar deras skruvade inredning, som att vara på thébjudning hos haren i Underlandet/ hos Pippi i Villa Villekulla. Jag undrar lite varför killar (och tjejer?) ägnar sig åt att plocka bort hårstrån och dylikt från sina respektive. Först tänkte jag att det är en form av apbeteende, att plocka loppor ur varandras pälsar. Men sedan hörde jag att det finns med som flörtknep i Neil Strauss' bok The Game.

ghost town

image381
Jag har drömt starkt hela natten. Glasklara, spooky drömmar där pappa känns så levande att jag kan vidröra honom i sömnen. Vi möttes i Skärmarbrink, där man byter från Skarpnäckståget till Farsta Strand... Han röker en cigarett. Där är du, säger jag. Sedan utspelar sig ett intensivt drama som inte är intressant att veta. Men det sitter fortfarande i. När jag somnade på pendeltåget kom den tillbaka, drömmen. Så verkligt. Kanske blir jag lite knäpp på köpet, pratar med någon som inte finns. Min ande, min skugga. Ja, du är där.

hettan

image379
Heath Ledger är död. Jag fäste mig vid honom efter Brokeback Mountain.

kärlek, magsjuka, amerikanska södern

image377
Tre dygn med A, därav dålig uppdatering. I lördags spelade han på East, jag gick ganska tidigt, han kom i taxi vid 05.30. Sedan har vi legat i horisontalläge p g a magsjuka (han) och yrsel (jag). Fint. Ingen Guldbaggegala för mig i år och det känns skönt, hade ingen längtan dit. Jag har nog aldrig varit så ful som jag är nu. Allergiska utslag och lindrig tonårsacne, hår på utväxt (ska ses över nästa vecka) och allmäna pms-känningar. Tack och lov att A gillar mig ändå.

En amerikansk regissör har kontaktat mig. Tydligen har han försökt att få tag i min far i flera år, utan resultat. Han är i processen att skriva en bok, där en viss resa till Tennessee ingår. Han och pappa reste dit 1961 för att göra en dokumentärfilm om
Sleepy John Estes, en bluessångare som alla trodde var död. Resan var riskfylld och de fick slutligen fly från den lokala sheriffen. Men det blev en film och jag har ärvt stillbilderna som pappa sparat. Regissören vill nu träffa mig, se bilderna och prata om den här upplevelsen. Vi ska träffas i Mexiko, LA eller Stockholm. Jag hoppas förstås att jag har råd att besöka honom i Staterna. För min egen skull, och bokens.

grå dimma

Jag är hemma hos mamma, det var ett tag sedan nu. Hon provar kläder inför Guldbaggegalan, jag har tvättat av mig sminket och ska snart lägga mig. Tidigt. Tänker mycket på pappa. Läste första sidorna i Paulrud-boken och strupen snördes samman, jag är rädd. Känner mig lite som Ian Curtis (Sam Riley) i scenen då han börjar gråta mitt i älskog med Deborah, den sortens djupt liggande gråt som bara kommer av riktig smärta.

i_only_date_dj's

image376
När A spelade skivor, efter filmen och en skaldjursmiddag (det är ytterst erotiskt att skala räkor tillsammans och torka av varandras kladdiga hakor med en servett), var det en brud (yngre än jag, snygg, stora bröst) som trängde sig fram bredvid mig vid båset för att prata med A och betedde så där som bara brudiga överklassbrudar kan göra. You are so naaasty!! fnittrade hon till honom och tryckte upp sina tuttar så att jag liksom halkade åt sidan. Jag stod där i mitt mest ostylade jag och behövde bara snegla på A för att veta att här finns ingen competition. Jag blev full på mellanöl och skrev vykort till Fanny och min bror, planerade en Londonresa. Lustigt nog tänker jag nästan aldrig på att A är elva år äldre än jag, så kompatibla är vi. Bara när han berättar om hur han brukade festa med Jannike Björling på åttiotalet.

 


bitterljuvt

image375
I går var jag och A på Sture och såg Control. Jag är svag för den här sortens bitterljuva diskbänksrealism, jämna plågor och passionerade drömmar om att ta sig annorstädes. Dessutom har Joy Division sitt alldeles speciella affektionsvärde för mig. Ian Curtis är min favorita dysterkvist, mycket med anledning av att min första pojkvän, Love, är slående lik honom och var den som introducerade mig till Joy Division. Filmen var två timmar gåshud, från tårna uppåt. Den tryckte på alla ömma punkter, små elchocker i hjärtats kamrar. Men det finns en problematik.
Johan Wirfält beskriver det bra i sin blogg. Deborah Curtis beskrivs som en sorgligt självuppoffrande figur och man kommer henne aldrig nära, istället får avståndet en föraktfull effekt - varför lämnar han henne inte?! Deborah blir i mina ögon en mardröm, en öm tå, en önskan att själv aldrig hamna i samma sits, att vara skuggan i en relation, den omvårdande, självutplånande. (Bakom varje mäktig man står en Deborah Curtis?) Älskarinnan Annik porträtteras inte heller särskilt intimt, även hon är ett offer i denna såpa. Nej, Ian Curtis är solen i detta planetsystem och han blir, som Johan skriver, helt bäng. I Control skildras han med ömhet, det är omöjligt att inte själv bli förälskad i honom. Jag kommer inte att kunna lämna den här filmen på länge. I kväll fortsätter temat i SVT2, med filmen 24 Hour Party People.


superkul

I går såg jag Supersugen och blev verkligen överraskad eftersom jag närmast hatade På smällen. Det här var något helt annat, jag vred mig av skratt och vill genast se den igen så att jag kan skriva ner underbara citat.

Jane Magnusson skrev en
bra recension.

ARAKI/CLARÉN/BITTER_MOON

image371 image372
Araki-utställningen på Kulturhuset är definitivt värt ett besök. Han ger dig en inträdesbiljett till Tokyos smutsiga nattliv, till sitt utforskande av sexualitet och död. Det som får mig att bli berörd är lekfullheten, prestigelösheten, att det äcklande och upphetsande lever sida vid sida. Gå sedan ner två trappor till Anna Claréns bilder av ett kallt sommarsverige. Jag avslutade dagen med att se Bitter Moon med A, för mig tredje gången. Mimi säger i en scen "Dancing has to come from the heart. My heart is broken." Varför har jag inte förstått det förrän nu? Att skrivandet måste komma från hjärtat.

ny våg

Jag luktar på fingrarna och rycker till, en bekant doft från barndomen, kanske från mammas hud? I torsdags låg ett paket och väntade på mig, poststämplat i Rom och det var från F. Skumbad och flytande tvål från Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. En CD med Litfiba, Italiens bästa new wave-band från åttiotalet. En DVD och ett handskrivet brev. Lycka.

Nu är jag hemma, eftersom mitt extrema behov av eftertanke tvingat mig. Som alltid när jag är på detta humör sprang hararna i cirklar på skolgården då jag passerade. SORGEN. Det är inte så mycket avsaknaden av en förlorad närstående som insikten om livets förgänglighet - att så brutalt ha konfronterats med kroppens förfall, hur snabbt den förtvinar till ingenting. Jag vänder ögonen mot mig själv och höjer garden. Låser alla lås. Längtar efter att sitta på ett tåg, ensam, anonym, obunden, fri. Dela den sortens ensamhet med någon. Ventilera den ilskan och frustrationen.

Hittade ett klipp från filmen Requiem for a dream där en av mina favoritscener är med: Jennifer Conelly (världens vackraste kvinna) står naken så när som på en behå i badummet, hög på e och flyger med armarna. Där vill jag vara.


trippel axel

Ylva lagar fisk. Vi dricker bubbel och lyssnar på Nina Simone. Mitt ansikte är ömt efter frontalkrocken med en iranier på Kungsgatan, eftersom vi var i jämnhöjd var det ansiktet som tog skada, näsblod och vad som kändes som lösa tänder. Helvete, skrek jag och han tog mig om axeln och frågade om allt var ok, jag skrek lite till men brast sedan ut i skratt och fortsatte lyssna på ipodens bästa låt, promenerade ner till Zita där biljetterna var slutsålda, gick tillbaka och träffade Fredrik av en slump. Fika på Valand, sedan en runda på Åhléns (det är vår grej), lånade hans Visa Gold och köpte en svart Velour-klänning för halva priset + ny kalender. Tidigare hade jag ätit en sen frukost med A på Vurma efter ha sovit djupt till kl 14. I går firade jag Sangert som fyllt år, var vansinnigt trött efter veckans brist på sömn, gick vid tolv och gjorde Stureplan med A, talade lite för mycket om en ångestklump i bröstet, drog in honom i mitt svarta moln, mest för att skingra det, avdramatisera. Är det sömnbristen som gör mig låg?

radioskugga

Jag går bananas på Deniz Merdol! Hata P3.

bara bröst

Det här också.

hennes bebis är en docka

image370
Det här är verkligen helt sinnes.

the burden of being upright

image369

I dag var jag på Svenska Fotografers Förbund och hämtade deras 4 kg tunga bok Centennium - Sveriges fotohistoria 1895-1974. Walter ringde och tipsade om att pappa figurerar i boken. Kvinnan på SFF tog min hand och talade ömt om han som inte längre finns, att han fattas oss... I ett kuvert låg ett negativ med en handskriven lapp.

perfect love affair

Man kommer hem och killen har inte bara diskat, han har fixat handfatet i badrummet.

ond, bråd

image367
Jag har beställt Fjärilen i min hjärna av
Anders Paulrud som gick bort i dagarna. Tycker mycket om hans böcker och hans bortgång berör mig.

tonårsfeber

Those Dancing Days blir intervjuade i P3 just precis nu. Gullungar!

du

image366
Jag log åt främlingar på pendeltåget, och mot en Sankt Bernardshund som log tillbaka i någon slags sömnig grimas. Det är väldigt speciellt att nå en punkt där man släpper in en människa i sitt liv, man låter honom röra sig fritt i ens kaos, i sårbarheten och nakenheten. När man släpper garden och flyter med. Nu flyter jag.

nine to five

image364
Efter en fabulous helg tycker jag till och med att regnet är vackert. Och fingrarna rör sig lätt över tangentbordet.

du levande

Radion spelar Lili & Sussie, jag är snart på väg till Centralbadet med Sofia för att driva ut toxider, sträcka ut, bli ren. Igår var jag på middag hos Fredrik, mötte sedan upp Anna och gick på flatklubb som svettades electro, vi satt istället nere i restaurangen och pratade om allt. Om ömhetsbevis, ex, sex, ja allt.

underbara språkfenomen

Visste ni att finska häkten heter tukthus....?

can you dig it?

image363
Fikade med Fanny på Valand igår, vi fyllde i varandras luckor från nyårsnatten. Önskar att hon var här oftare. Nästa gång ska jag resa till henne i Paris. A är tillbaka, vi tittade på The Warriors och planerade att starta gäng, alternativt åka till New York.

längtan

Antiklimax i natt. Låg serotoninhalt. Som om alkoholen i blodet inte riktigt drivits ut. Det var länge sedan jag hade den sortens barnsliga känsla av oro och nedstämdhet; som på eftermiddagsvilan på dagis när alla andra sover och man har hemlängtan. När jag vaknade mådde jag illa, alla blåmärken värkte, snöstorm ute, jag halkade, vinden slet i kinderna och jag blev less.

jobbet kallar

Trots tårar och blåmärken var nyåret smashing. I morgon börjar vardagen igen.

the art of human behavior

Jag förvandlades inte till en pumpa, men natten kändes som tagen ur någon skruvad novell av Gogol. Efter två plastmuggar vodka blev festen hardcore. Pasha insisterade, just den här vodkan är medicin mot din förkylning. Jag har legat i horisontalläge och gått igenom i huvudet vad jag sagt, gjort, till vem och med vem, och studerat ett gigantiskt blåmärke på vänster lår. Som sig bör på självaste nyårsafton urartade både det ena och det andra, någon blev lite för full, det bråkades, kräktes och hånglades och saker gick sönder. Jag panikade när jag inte hittade min väska, och när jag sedan upptäckte att alla tillhörigheter låg utspridda på golvet. Vid sex-tiden tog jag en taxi med mina kära ägodelar och grät hela vägen hem. Trött, full, melankolisk och orolig för alla vänner.

hits